Hopp til innhold

Hundrevis i fakkeltog mot utsendelse av to afghanske familier

I Sandnessjøen har utsendelsen av to familier med fem barn satt sinnene i kok. I dag møtte flere hundre opp i fakkeltog. – Vi synes ikke det er greit at barn blir behandlet på den måten.

Fakkeltog for familien Fariqi og Delaqa i Sandnessjøen

Det er foreldrekontaktene på første og tredje trinn på Sandnes barneskole har tatt initiativ til fakkeltoget. På Sandnes barneskole gikk tre av de lengeværende afghanske barna som ble sendt ut av landet lørdag 6. desember.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Foreldrekontaktene Hilde Marie Salomonsen og Stina Klaussen under fakkeltoget i Sandnessjøen

Foreldrekontaktene Hilde Marie Salomonsen og Stina Klaussen under fakkeltoget i Sandnessjøen

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Over 200 mennesker møtte i ettermiddag opp til fakkeltog i Sandnessjøen for å vise sin støtte til to familier som nå er i Kabul. Familiene Delaqa og Faqiri ble sendt ut av landet forrige helg. Saken har satt sinnene i kok i lokalmiljøet.

– To familier ble hentet at politiet om morgenen og sendt til Afghanistan. Vi synes ikke det er greit at barn blir behandlet på den måten. Derfor engasjerer vi oss og viser solidaritet, sier Hilde Marie Salomonsen til NRK.

Sendt ut dagen etter ny asylavtale

Sonja ble sendt ut av landet

SENDT UT AV LANDET: Sonja Delaqa (6) og resten av familien ble sendt ut av landet forrige helg.

Foto: Anna Ramskov Laursen

Hun er en av foreldrekontaktene på Sandnes barneskole som har tatt initiativ til fakkeltoget. På Sandnes barneskole gikk tre av de lengeværende afghanske barna som ble sendt ut av landet lørdag 6. desember.

– Våre barn er preget av dette. Morsfølelsen blir ganske sterk når du får slikt så nært, sier Stina Klaussen, som også er foreldrekontakt på skolen.

Fredag for litt over en uke siden ble det lagt fram en ny avtale om asylbarna. Dagen etter ble seks år gamle Sonja Delaqa og hennes søsken sendt ut av landet. Også familien Faqiri ble sendt ut. Til sammen hadde familiene fem barn. De to familiene har bodd i Norge i henholdsvis 2,5 og 3,5 år.

– Det er viktig å belyse barns rettigheter i forhold til hvor de har tilhørighet. Vi håper at dette engasjementet kan være med på å få dem tilbake igjen, sier Stina Klaussen.

Bodd lenge i Norge

Fakkeltog for familien Fariqi og Delaqa i Sandnessjøen

Fakkeltog for familien Fariqi og Delaqa i Sandnessjøen

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

I asylavtalen kom regjeringen, Kristelig Folkeparti og Venstre til enighet om en ny asylavtale, hvor de varsler en liberalisering i forhold til dagens regelverk. Barnets fortid og tilknytning til Norge skal tillegges større vekt enn i dag ved avveiing mot innvandringsregulerende hensyn, heter det.

– For oss er det viktig å markere at vi sender ut barn som har bodd i Norge stort sett hele sitt liv. De blir flyktninger i et land de ikke kommer fra, borte fra venner. Det er vi imot, sier ordfører i Alstahaug kommune, Bård Anders Langø (Ap).

Begge familiene bodde i Alstahaug asylmottak i Sandnessjøen.

– Det engasjerer også barna her i Sandnessjøen. De får med seg det som foregår og ser at det står tomme pulter igjen på skolen. Det gjør dem opprørt og spørrende, sier ordføreren.

– Burde stanset utsendelsen

Om disse familiene har bodd i Norge lenge nok, kan heller ikke politikerne svare på foreløpig.

– Vi er glad for at det nå er kommet på plass en endring som vil bety mye for flere av de lengeværende, men hvor mange og hvor lenge de aktuelle har bodd i Norge kan ikke jeg svare på, sa Trine Skei Grande i Venstre til NRK for en uke siden.

KrFs Knut Arild Hareide skriver skrev i en e-post til NRK at de mener den nye forskriften er en «klar forbedring fra den rødgrønne regjeringens regelverk».

– I spørretimen onsdag tok KrF opp med Statsministeren at det var naturlig med en stans i utsendelsen av de lengeværende barna, til nytt regelverk er på plass.

– Det mener vi fortsatt fordi det naturlig nok vil ta noen dager frem til nytt regelverk iverksettes. Jeg forstår og er glad for det sterke engasjementet det er i disse sakene – fordi det handler om sårbare barn.

Det er bare halvannen uke siden nesten 800 mennesker gikk i fakkeltog i Mosjøen mot utsendelse av brødreparet Hamed (22) og Hamid (23) Tajik.