Hopp til innhold

Fagforbundet: – Vi er skeptisk til «nordsjøturnus» i bofelleskap

Norsk forbund for utviklingshemmede omtaler 13-timersvakter som «suksessturnus». Men Fagforbundet er fortsatt skeptiske til lange vakter i helsesektoren.

Turnus-sak

Avdelingsleder Wenche Klingen, klinisk vernepleier Ann Liv Engbråten, barnevernspedagog Synøve Solbakken og virksomhetsleder Randi Huus i Bodø kommune foran Lillevollen bofellesskap

Foto: Adrian Dahl Johansen

I går fortalte NRK om studiet på Lillevollen bofellesskap i Bodø som ga gode resultater etter at de ansatte begynte å jobbe 13-timersdager.

Norsk forbund for utviklingshemmede mener lange arbeidsskift for ansatte gir de som bruker tjenestene bedre livskvalitet og oppfordrer fagforeningene og kommunene til å ha et åpent sinn til å innføre såkalt «nordsjøturnus».

– Jeg vil kalle det suksessturnus, sier Gunn Strand Hutchinson i Norsk forbund for utviklingshemmede.

– Gir et stabilt personale

Strand Hutchinson mener lange turnuser kan gi de som bruker tjenestene et bedre liv.

– Der det er vanlige ordninger kommer det stadig nye arbeidere inn, og mange brukere på ulike steder må forholde seg til mellom 20-40 personer på under en uke, sier hun.

Turnus-sak

Avdelingsleder Wenche Klingen, klinisk vernepleier Ann Liv Engbråten, barnevernspedagog Synøve Solbakken og virksomhetsleder Randi Huus i Bodø kommune foran Lillevollen bofellesskap

Foto: Adrian Dahl Johansen

Strand Hutchinson er blant dem som lenge har arbeidet med å få flere kommuner til å innføre langturnus. Hun mener at studien ved Lillevollen bofellesskap viser at flere bør teste ut «nordsjøturnusen».

– Nå er det viktig at fagforeninger, at ledere i kommunen tar tak og prøver å få dette iverksatt.

Skeptisk til slik turnus

Fagforbundet i Nordland var med å godkjente arbeidstidsordningen ved bofellesskapet. Til tross for resultatene etter evalueringen er de fremdeles skeptiske til ordningen.

– Det er ingen som er mer glad for resultatet man har sett på denne boligen enn det vi er, men vi er fortsatt skeptiske, forteller fylkesleder i Fagforbundet i Nordland, Tore Jacobsen.

Noe av det Jacobsen ser på som problematisk med de lange vaktene er at det kan være en enkel måte for arbeidsgiver å få skyvet fra seg bemanningsproblematikk.

– Veldig ofte havner denne diskusjonen i en tvangsklemme der arbeidsgiver bruker vikarierende motiver for å få kjørt lange vakter. Både pasienter og beboere blir skjøvet foran dem for å hanskes med bemanningsproblematikken, sier Jacobsen.

Fylkeslederen er enig i at det er viktig å ha færre ansatte rundt den en beboer eller pasient, men han er uenig i at lange vakter er den eneste løsningen på det.

– Forskningen er positiv

Randi Hus

Randi Hus mener det er mange årsaker til at Lillevollen har lyktes i å ha langturnusvakter.

Foto: Adrian Dahl Johansen

Virksomhetsleder i Bodø, Randi Hus, mener resultatene er såpass betydningsfulle at de må utvikle langturnusarbeidet videre.

– Vi har blitt møtt med skepsis, og mange folk som tror forskjellig om arbeidet vårt. Vi må få ut budskapet og ikke minst den rette forståelsen for hva vi har gjort, sier Hus.

Virksomhetslederen påpeker likevel at alle arbeidsplasser er ulike, og at det derfor er nødvendig at flere steder tester ut langturnusarbeid.

– Vår løsning kan ikke blåkopieres i enhver del av tjenesten, men man bør tørre å prøve ut ordningen også andre steder.

Lange vakter gir gode resultater for pasientene.

MARATONVAKTER: Freddy (37) er blind og bor ved Lillevollen bofellesskap i Bodø. Han har fått et bedre liv etter at Synnøve Solbakken begynte å gå 13 timers vakter.