NRK Meny
Normal

Færre vil jobbe med kommunepolitikk

Kommunenes Sentralforbund er sterkt bekymret for rekrutteringen til kommunepolitikken.

Ifølge tall fra Kommunenes Sentralforbund er det nå bare en av tre folkevalgte som tar gjenvalg. Årsaken er at presset er blitt for stort, tror lederen i forbundet, Steinar Joakimsen.

- Situasjonen de siste valgperiodene har jo vært at bare en tredjedel av de som har stått på en periode som politikere har ønske om å fortsette i en ny periode, sier Joakimsen.

Fylkesleder i kommunenes sentralforbund, Steinar Joakimsen må konstatere at det å være kommunepolitiker minner mer og mer om en ren uriaspost.

Budsjettbalanse

For de siste årene har stort sett bare vært en evig kamp om å få budsjettene i balanse.

Og på det meste har en fjerdedel av kommunene i Nordland vært på fylkesmannens såkalte ROBEK-liste, over kommuner som ikke klarer å styre egen økonomi.

- De kommunene som sliter hardest har det meget tøft. Når kommunepolitikere ser at det handler mest om å ta bort tjenester i forhold til å yte tjenester, så sier det seg selv at det er ingen som ønsker en slik uriasjobb, sier Joakimsen.

- Vi har hatt veldig vanskelige valg. Det er valget mellom pest eller kolera, sier lokalpolitiker i Ballangen, Ingolf Kvandahl.

Han har virkelig har sett medaljens bakside. Kvandahl er nå uglesett i deler av kommunen etter å ha gått inn for å legge ned to skoler i kommunen.

Ingen valg

- Det er nok det vi politikere er nødt til å gjøre når man kommer dithen at man er nødt til å spare penger. Det er det vi må påta oss og vi må ikke være redd for det, sier Kvandahl.

Men selv om Kvandahl mener det er en del av jobben, frykter Joakimsen i Kommunens Sentralforbund at flertallet ikke tåler påkjenningen.

Dersom man ikke er hardhudet nok, tror jeg flere kommer til å rømme bort fra politikergjeringen, sier Joakimsen.