F16 møtte åtte bombefly

Norske og britiske kampfly ble torsdag sendt opp for å identifisere og vise seg for russiske bombefly.

Norsk F-16 ledsager russisk Tupolev Tu-95MS
Foto: HO / Reuters

Like etter klokken 6 torsdag ble det sendt opp to F-16 kampfly fra Bodø hovedflystasjon for å identifisere russiske fly i internasjonalt farvann utenfor norsk luftrom, sier oberstløytnant John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) på Jåttå utenfor Stavanger.

 

Det dreide seg om åtte russiske bombefly av typen Tupolev-95, med kallenavnet Bear. Ifølge Forsvaret fulgte flyene vanlig flymønster i internasjonalt luftrom ned langs norskekysten fra Barentshavet og inn i Norskehavet før de dro ut i Atlanterhavet.

Identifisering

Da de igjen nærmet seg norsk luftrom etter klokken 12 ble det igjen sendt opp norske jagerfly for å identifisere og følge med på den aktivitet som skjer i våre nærområder og for å vise vår tilstedeværelse i nord, sier Øglænd til NTB.

Nord for Nordkapp

De russiske flyene ble fulgt av de norske jagerflyene til området nord for Nordkapp. Også britiske kampfly ble sendt på vingene for å identifisere de russiske bombeflyene. Det britiske forsvarsdepartementet bekreftet at fire britiske kampfly av typen Tornado F3 ble sendt ut.

Mer aktivitet

Forsvaret har de siste månedene registrert en klar økning i den russiske aktiviteten i nordområdene. Dette kommer likevel ikke overraskende. Senest for en uke siden varslet (Russlands president Vladimir) Putin at de kom til å øke flygingene med sine strategiske luftstyrker også i nordområdene, sier oberstløytnant John Inge Øglænd. (©NTB)

 

.