Russisk bombefly langs norskekysten hadde atomvåpen ombord

F-16-fly fra Bodø identifiserte russiske kampfly langs norskekysten onsdag. Ifølge en britisk avis hadde ett av dem atomvåpen om bord.

Lufttanking, også kalt drivstoffpåfylling i luften.

Det var et russisk 'Bear' bombefly som en britisk avis hevder hadde atomvåpen om bord. Bombeflyet bakerst, som her tanker i lufta.

Foto: Forsvaret

– Forsvaret kommenterer ikke slike opplysninger, men jeg kan bekrefte at F-16-fly fra Bodø var på vingene onsdag og identifiserte de russiske militærflyene det her er snakk om, sier presse- og informasjonsoffiser, Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Brynjar Stordal, presse- og informasjonsoffiser, Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Presse- og informasjonsoffiser, Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter sier norske jagerfly ukentlig identifiserer russiske fly.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Det er den britiske avisa Sunday Express som i dag skriver at ett av bombeflyene var utstyrt med atomvåpen.

– Bombeflyet det her er snakk om har kapasitet til å bære kjærnevåpen, sier Stordal. Vi blir ikke overrasket dersom russerne trener med denne type våpen. På generell basis tror vi at de gjør det.

Norsk lyttepost

Ifølge nettstedet Barents Observer, som i dag også omtaler hendelsen, har de to norske jagerflyene fulgt russerne fra utenfor Finnmarkskysten og videre til de krysset Nordsjøen. Her skal russerne ha blitt møtt av britiske jagerfly over Den engelske kanal.

Ifølge Sunday Express kom opplysningene om atomvåpen om bord via det norske forsvaret. En norsk lyttepost skal ha fanget opp opplysninger fra cockbiten til et av de russiske flyene der det ble bekreftet at det var atomvåpen om bord. Disse opplysningene skal ha blitt delt med britene.

Både den britiske statsministeren David Cameron og forsvarsminister Michael Fallon har blitt informert om hendelsen.

Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter sier at norske jagerfly nå ukentlig identifiserer russiske fly.