Evgueni vil prøve noe ingen andre har gjort før

– Faren er at det blir stormkast, men jeg synes ikke det er så farlig, sier Evgueni Vinogradov. Nå vil han seile på seilbrett over Vestfjorden mellom Bodø og Lofoten. Han blir i så fall den første.

Søker spenning på storhavet

Evgueni Vinogradov vil bli den første som krysser Vestfjorden på seilbrett.

Småturene utenfor Bodø havn er ikke lenger nok til å tilfredsstille adrenalinkicket Evgueni Vinogradov stadig er på jakt etter.

Derfor har han lagt en plan. Nå vil ha seile på seilbrettet fra Bodø til Lofoten. Turen er cirka 80 kilometer og det meste er på åpent hav.

– Planen er å starte fra Løp på nordsiden av Bodø. Deretter seiler jeg rundt Landegode, før jeg er ute på åpent hav og på vei til Lofoten, forteller Vinogradov til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Seilbrett over Vestfjorden

Dette er den planlagte ruta til Evgueni Vinogradov.

Foto: NRK

– Faren er stormkast

Ingen har krysset en så lang havstrekning på seilbrett nord for polarsirkelen før. Vestfjorden kan by på mange overraskelser, og Vinogradov vet at det kan oppstå problemer på storhavet, selv om han skal ha med seg følgebåt.

– Faren er at det blir stormkast. Da må jeg komme meg om bord i en båt, og det kan bli vanskelig i store bølger. Men jeg synes egentlig ikke at det er så farlig, sier han.

Han får også med seg en advarsel på veien.

– Vestfjorden er beryktet for å være hard. Det er mange som har hatt problemer der. Det kan være stille og fint, men plutselig blåser det opp og da blir det store bølger, sier skipsfører Gunnar Waagø om bord redningsskøyta «Ruth Opsahl».

(artikkelen fortsetter under)

Brettseiling

Det går hardt for seg i Vestfjorden.

Foto: Ola Helness / NRK

Unngikk så vidt Hurtigruta

Men selv om farvannet utenfor Bodø ikke er like uforutsigbart som i Vestfjorden, så har brettseileren vært uten en vinternatt før.

Da NRK filmet Vinogradov i desember i 2011 utfordret han virkelig skjebnen.

Da vinden økte voldsomt, som den ofte gjør i Nord-Norge, fikk Vinogradov problemer i stormkastene. Seilet hans var for stort og han mistet kontrollen. Samtidig var Hurtigruta på vei inn til havn i Bodø.

Fra land var han umulig å se og kameraten begynte å bli bekymret.

– Dette var en ganske dramatisk vending. Jeg ser han ikke akkurat nå. Jeg håper han snart kommer seg litt nærmere land, sa kompisen Thor Øxseth.

Heldigvis fikk Vinogradov kontroll på brettet og kom seg unna i siste liten. Han var enig at det var litt vel voldsomt.

– Det ble litt ekstremt, for det ble plutselig veldig mye vind. Jeg måtte passe meg for Hurtigruta som kom seilenden og det ble litt skummelt, innrømmer han.

Så dramatisk får man håpe det ikke blir under kryssingen av Vestfjorden.

(artikkelen fortsetter under)

Seilbrett i Bodø i stormen

Da NRK filmet Vinogradov i desember i 2011 utfordret han virkelig skjebnen.

Jakter sponsorer

Akkurat når den russiske brettseileren skal ut på seilas er ikke sikkert. Først må det bli dagslys i Nord-Norge.

Inntil den tid jakter Vinogradov etter sponsorene han trenger for å ha råd til en følgebåt.

Evgueni Vinogradov

Småturene utenfor Bodø havn er ikke lenger nok til å tilfredsstille adrenalinkicket Evgueni Vinogradov stadig er på jakt etter.

Foto: Ola Helness / NRK