Beboere evakuert etter brann i omsorgsbolig

Seks personer måtte evakueres etter en brann ved en omsorgsbolig i natt. – Verst tenkelige scenario, sier brannvesenets befalsvakt, som var først på stedet.

Brann Mjølan

Slik så det ut innvendig etter brannen i omsorgsboligen. Seks personer måtte evakueres etter en brann ved en omsorgsbolig på Mjølan i Mo i Rana på Helgeland natt til skjærtorsdag. Ingen personer ble skadet i brannen, men én ansatt ble kjørt til legevakta for sjekk etter å ha inhalert røyk.

Foto: Cato Johannessen

Det ble en brå start på påska for beboerne og de ansatte ved omsorgsboligene på Mjølan i Mo i Rana på Helgeland i natt.

Like før midnatt natt til skjærtorsdag fikk politiet melding om en brann i fellesrommet ved omsorgsboligene.

– Totalt seks personer ble evakuert. En ansatt ble kjørt til legevakta for sjekk etter å ha inhalert røyk, forteller operasjonsleder Fredd Leirvik ved Helgeland politidistrikt.

Cato Johannessen

Befalsvakt Cato Johannessen ved Brann- og redningstjenesten i Rana var først på stedet.

Foto: Privat

Befalsvakt Cato Johannessen ved Brann- og redningstjenesten i Rana bor like ved omsorgsboligene, og var førstemann på stedet.

– Jeg heiv meg i bilen da jeg ble kalt opp, og var der på ett minutt. På mange måter er det verst tenkelige scenario, sier Johannessen til NRK.no, og utdyper:

– Det er omsorgsboliger, påske og midt på natta. Jeg var litt skjelven, medgir han.

– Dramatisk

Johannessen anslår at de fikk kontroll over situasjonen iløpet av ti minutter. Da var samtidig de seks beboerne evakuert.

– Det så dramatisk ut i starten, og jeg var usikker på utfallet. Men etter at røykdykkerne hadde fått oversikten var det lettere å gjøre seg opp en mening, befalsvakten.

– Beboerne trenger jo full hjelp til å komme seg ut, men det gikk utrolig bra, legger han til.

Johannessen skryter samtidig av de ansatte som var på jobb i natt.

– Tilfeldighetene gjorde at hun som skulle gå av kveldsvakt ble sittende igjen og prate med nattevakta. Dermed var de to på jobb, og de møtte meg ved hovedinngangen med en liste over beboere i den etasjen. Det var viktig informasjon for oss.

De ansatte hadde samtidig fått lukket døra mellom brannstedet og resten av bygget.

Totalskadd

Brann omsorgsbolig

Politi og brannvesen var rask på stedet natt til skjærtorsdag. Iløpet av ti minutter hadde de kontroll på brannen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Politiet på Helgeland har i formiddag vært på stedet for å gjøre undersøkelser. Foreløpig er det usikkert hva som forårsaket brannen ved omsorgsboligene.

– Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger ennå, sier operasjonsleder Fredd Leirvik.

Når det gjelder beboerne fikk de flytte tilbake etter at brannen ble slukket, forteller befalsvakt Cato Johannessen ved Brann- og redningstjenesten i Rana.

– De tok det greit, og hadde ambulansefolkene sammen med seg mens slukningsarbeidet foregikk. De fikk også ullpledd mens de satt utenfor og ventet.

For Johannessen ble det en noe spesiell opplevelse. Han har nemlig jobbet ved omsorgsboligene tidligere.

– Det ble litt personlig, medgir han, og sier skadeomfanget er betydelig.

– På fellesrommet, der det var brann, er det totalskadd. Det må trolig rives. I tillegg ble det en del vannskader i forbindelse med slukningsarbeidet, avslutter han.

Brann omsorgsbolig

Slik så det ut i området der det brant etter slukningsarbeidet.

Foto: Cato Johannessen