Hopp til innhold

Etterspør levende kattunger til slangemat

I en chatsamtale på Jodel blir levende kattunger tilsynelatende etterspurt som bruk til slangemat. Dyrevernalliansen frykter store mørketall av levendefóring med smådyr i Norge.

Skjermdump Jodel

Denne samtalen har fått flere til å reagere med vantro. Dyrevernalliansen ber dyreeiere om å skrive kontrakt med eventuelle nye eiere, for å hindre at dyrene ender opp som for eksempel slangemat.

– Er det noen som har rotta/kattunga å gi bort? Skal brukes til å mate slangen min

– Har nettopp fått et kull på 5. Alle gis bort mot henting. Kattunger altså.

– Så bra: D nå blir han *navnet på slangen er anonymisert av NRK * glad. Står at du e close kan æ hente de i morgen? Vil ha de levende.

Slik foregår tilsynelatende samtalen som nylig skal ha blitt lagt ut på chattekanalen Jodel i Bodø.

Vibeke Wensell Hakkebo

Vibeke Wensell Hakkebo i Dyrebeskyttelsen i Bodø sier de vil anmelde saken.

Dyrebeskyttelsen Norge Bodø fikk mandag tips om samtalen og ønsker å anmelde saken til politiet.

– Dessverre er brukere av Jodel anonyme og vanskelig å finne, men vi kommer uansett til å anmelde forholdet, sier Vibeke Wensell Hakkebo, styreleder i Dyrebeskyttelsen i Bodø.

Hun sier de aller fleste reptileiere er seriøse, men at de er klar over at levendefóring av smådyr skjer.

– Vi tar høyde for at denne konkrete meldingen kan være falsk, men synes det er viktig å melde tydelig ifra om at denne praksisen er ulovlig. Dette er ikke humor, for det skjer faktisk i enkelte miljøer, sier Hakkebo som på Facebook har bedt om publikums hjelp til å finne slangeeieren.

Dyrego kilden, reptiler

I august i fjor ble det lov å eie enkelte slanger i Norge.

Foto: Alexander Salte Hagenes / NRK

Dyrevernalliansen: – Mørketall

Dyrevernalliansen nasjonalt har i flere år jobbet for å kartlegge og avsløre fóring med smådyr som kattunger, kaniner, hamstere, rotter og mus i Norge.

– Det er vanskelig å få oversikt over hvor stort omfanget av levendefóring er og vi må dessverre anta at det er store mørketall, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland.

Hun forteller at organisasjonen i flere år overvåket reptilmiljøet gjennom nettopp ulike chattesider.

– Der kom vi over flere eksempler på levendefóring, noe som også var årsaken til at vi sterkt frarådet en legalisering av reptilhold i Norge.

Dyrevernalliansen kom blant annet over en video som viser en levende kanin som ble spist av slange. Slangeeieren ble senere dømt.

Å fôre med levende dyr er ulovlig i Norge, og kan straffes med inntil ett års fengsel.

– Nå som reptilhold er blitt legalisert, frykter vi at risikoen for levendefóring har økt. At det skjer i dag, det vet vi, men dessverre er omfanget vanskelig å få oversikt over.

Hun oppfordrer dyreeiere som skal gi bort smådyr om å skrive en kontrakt som gir de rett til å se dyrene sine i ettertid.

– Det kan faktisk redde livet til enkelte dyr.

– Ødelegger for seriøse reptileiere

Biolog og pressekontakt for Norsk Herpetologisk Forening, Stein Ivar Ramberg, sier han blir svært provosert over chatsamtalen.

– Levendefóring er uetisk og ulovlig i Norge. Det er noe de aller fleste reptileiere vet og respekterer. Hendelser som denne – enten det er snakk om en dårlig spøk eller det er alvorlig ment – er svært ødeleggende for reptileiere som ønsker seg større aksept for denne type dyrehold.

Han sier reptilmiljøet i Norge er svært bevisst på å slå hardt ned på enkelttilfeller der eiere har uttrykt ønske om levendefóring.

– Det påfører levende dyr unødig stress, lidelse og risiko og noe vi tar sterkt avstand fra.

Bedre tilgang på frosne mus og rotter

Hos Norges Zoohandleres Forening opplever de ikke at foring med levende dyr er et utbredt problem.

– I vårt kundegrunnlag har vi ikke inntrykk av at dette er et reelt problem. Men vi benekter ikke at det kan forekomme, for det finnes dessverre folk som er grusomme med dyr, sier leder og generalsekretær Svein A. Fosså.

Fosså forteller at siden forbudet mot reptiler ble opphevet, så har tilgangen på frosne mus og rotter blitt mye bedre.

– Det er mer enn dobbelt så mange butikker som selger frosne mus og rotter i dag, sammenlignet med tiden hvor reptilhold var forbudt. Uansett hvor du bor i landet, trenger du ikke å reise langt for å få kjøpt frossenfor til slangene, sier han.

Stein Ivar Ramberg

Biolog og pressekontakt for Norsk Herpetologisk Forening, Stein Ivar Ramberg sier norsk reptilmiljø slår hardt ned på ønsker om levendefóring.

Foring av slange med dødt dyr

SLIK GJØRES DET LOVLIG: I Oslo reptilpark fores slangene med døde dyr.

Foto: Martin Roalsø / NRK