NRK Meny
Normal

Norsk soldat etterforskes for drap i Afghanistan

Den norske soldaten fyrte av et skudd som drepte en afghansk rørlegger. Ulykken skjedde ikke i en krigshandling, men i leiren. Nå risikerer soldaten å bli tiltalt for uaktsomt drap.

Det norske feltsykehuset i Maymana

Her blir den skadde afghaneren fraktet inn til det norske feltsykehuset i Maimana. En annen mann ble drept i ulykken.

Foto: Caroline Lunde / Forsvaret

Den afghanske rørleggeren jobbet sammen med en håndverkerkollega i det afghanske politihovedkvarteret i Almar-distriktet i Faryab-provinsen i Afghanistan da de begge ble truffet av dødelige granatsplinter.

Ifølge Forsvaret hadde den norske soldaten tatt et ladegrep på et granatmaskingevær. Splinter fra granaten traff en mur i nærheten av håndverkerne.

Rørleggeren døde av skadene, mens den kollegaen slapp fra det med lettere skader.

Ifølge viseadmiral Haakon Bruun-Hansen, som er sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, dreier det seg om et vådeskudd.

Forsvaret har gransket saken etter militær straffelov om det var uforsiktig omgang med våpen.

– En alvorlig sak

Viseadmiral Haakon Bruun-Hansen

Viseadmiral Haakon Bruun-Hansen.

Foto: Forsvarets Mediesenter

– Vi beordrer automatisk en gransking i saker med personskader som er kommet ut av situasjonen. At vi kom i skade for å drepe en afghansk arbeider i leiren er definitivt en slik situasjon, sier Bruun-Hansen til NRK.no.

Foreløpig har soldaten status som mistenkt. Krigsadvokatene for Nord-Norge overlater til statsadvokaten i Nordland å sikte soldaten etter paragraf 75 i militær straffelov, som gjelder uforsiktig bruk av militært våpen med dødsfølge.

Soldaten er fra Nordland og kommer fra en militær avdeling i Nord-Norge, men er ikke er ikke lenger i tjeneste for Forsvaret.

Bruun-Hansen sier at Forsvaret ser alvorlig på saken.

– Enhver form for vådeskudd, eller uhell rundt våpenhåndtering som resulterer i at uskyldige mennesker blir drept er svært alvorlig.

På statsadvokatens bord

Det var i mai 2011 at den afghanske mannen ble drept da soldaten tok et ladegrep på en GMG 40 millimeter, også kalt granatmaskingevær.

Ulykken skjedde inne på det afghanske politihovedkvarteret i Almar-distriktet i Faryab-provinsen i Afghanistan.

Den afghanske rørleggeren mistet livet. En annen sivil afghaner ble lettere skadet.

(artikkelen fortsetter under)

Norske soldater gjør seg klar for oppdrag i Iveco-kjøretøy

Det var en granatkaster på et av disse kjøretøyene som gikk av. Dette bildet er fra klargjøring før et oppdrag i 2009.

Foto: Lars Kroken / Forsvaret

Forsvaret har i lengre tid jobbet med å få alle fakta på bordet. Blant annet har de undersøkt om det var menneskelig svikt eller forhold rundt utstyr som kan være årsaken til skyteulykken. I det omfattende etterforskingsmaterialet Forsvaret har levert fra seg er vitneavhør og åstedsundersøkelser fra Afghanistan.

Det er Krigsadvokatene for Nord-Norge som behandler saker som sorterer under militær straffelov. De har nå sendt sin innstilling til statsadvokaten i Nordland.

– Flere problemstillinger

Statsadvokat Erik Thronæs

Statsadvokat Erik Thronæs i Nordland.

Foto: NRK

Nå skal Erik Thronæs avgjøre om soldaten blir tiltalt for uaktsomt drap ifølge sivil strafferett, uforsiktig omgang med våpen i forhold til militær strafferett eller om saken blir henlagt:

– Saken er etterforsket etter militær straffelov, paragraf 75.

Thronæs sier den militære straffebestemmelsen kan sammenliknes med paragraf 239 i den sivile straffelovgivningen – om uaktsomt drap.

– Det er flere problemstillinger knyttet til denne saken. Det ene er om våpenbruken var uforsvarlig rent faktisk sett, i den situasjonen som forelå. Det andre problemet er om man kan benytte den straffebestemmelsen på en handling begått i utlandet og forfølge denne i Norge. Dette er noe av det vi må finne ut, sier Thronæs.

– Kan være hendelig uhell

Thronæs sier han ikke har hørt om en lignende sak tidligere.

– Det er første gang vi får en slik sak på bordet, bekrefter han.

Han vil basere sin beslutning på innholdet i etterforskningsmaterialet.

– Min vurdering baserer seg på det som kommer fram gjennom etterforskningen og innstillingen fra krigsadvokaten. Det er alltid alvorlig når noen dør ved uforsiktig bruk av våpen. Men dette kan også være et hendelig uhell. Det er for tidlig å si noe det nå. Først må etterforskingsdokumentene undersøkes grundig.

(artikkelen fortsetter under)

Maymana, Afghanistan

Maimana, Afghanistan.

Foto: NRK

Erstatning?

Etter det NRK kjenner har Forsvaret tidligere utbetalt erstatning til etterlatte etter skyteepisoder. Familien til en afghansk mann som ble skutt fordi han nektet å stanse på en veipost fikk erstatning.

Om det skjer i denne saken, er det for tidlig å si noe om.

Viseadmiral Bruun-Hansen sier det er sjelden at norske soldater som ikke er i kamp blir etterforsket for drap.

– Det er en spesiell sak, ja, sier han til NRK.no.