Etablerer nytt senter: – Norge skal ha høy kompetanse som havnasjon

Regjeringen etablerer et nytt oljevern- og miljøsenter i Lofoten og Vesterålen. Målet er å fremme kunnskap og miljøvennlige teknologier, samt å jobbe mot maritim forsøpling.

erna3

Statsminister Erna Solberg på besøk til Fiskebøl. Her sammen med Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik og Vågan-ordfører Eivind Holst.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Senteret lokaliseres i Vesterålen/Lofoten, med delt løsning mellom Svolvær i Vågan kommune og Fiskebøl i Hadsel kommune.

Oljevern- og miljøsenteret etableres som et nasjonalt kompetansesenter som skal arbeide for å fremme kunnskap, miljøvennlige teknologier og metoder for arbeidet med oljevern og marin plastforsøpling.

Statsminister Erna Solberg (H) understreket at god beredskap mot oljeforurensning og håndtering av marin plastforsøpling er sentralt for ivaretakelsen av havets ressurser.

Vi vet at havene kommer til å være viktige for oss fremover, derfor skal vi være høyt oppe som nasjon, både på kompetanse for å holde havet rent og å forvalte ressursene på en god måte, sier Solberg til NRK.

Statsminister Erna Solberg (H) innledet torsdag en fire dagers reise i et Nord-Norge der de økonomiske utsiktene er lyse, men hvor regjeringspartiene ikke inkasserer gode tall på meningsmålingene.

Statsminister Erna Solberg (H) innledet torsdag en fire dagers reise i et Nord-Norge. Her i Tromsø.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Det er heller ikke bare Lofoten og Vesterålen som har hatt besøk av statsministeren den siste tiden. Tidligere denne uken fikk hun prøve seg som brannmann i Harstad.

Statministeren er på rundreise i Nord-Norge for tiden med et tettpakket program. Det fulle programmet førte blant annet til at Andøya ikke fikk besøket de hadde håpet på i forbindelse med forsvarets langtidsplan.

Havressursene er avgjørende

Senteret etableres med mål om å bli et ledende nasjonalt kompetansemiljø innenfor arbeidet med oljevern og maritim forsøpling. Hvor

– Ressursene i havet er avgjørende både for framtidig verdiskaping i Norge og for å møte globale utfordringer knyttet til mat, energi og miljø, sier statsministeren.

Hun sier at senteret vil gi arbeidsplasser på kompetansenivå i et område som er livskraftig, men som også trenger å se flere kompetansearbeidsplasser i fremtiden.

– Samtidig fyller den et voksende behov for å gjøre noe med maritim forsøpling, sier Solberg.

erna

Statsminister Erna Solberg (H) blir vist rundt på Norlense sammen med Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap).

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Betyr veldig mye

Daglig leder i Norlense AS, Geir Sørensen synes det er fantastisk å få senteret like i nærheten. Han mener i likhet med statsministeren at det vil trekke til seg økt arbeidskraft.

– I tillegg vil det bety svært mye for lokalsamfunnet at det blir mer næringsliv i området, sier han.

Også 1.-kandidat for Nordland Fremskrittsparti, Kjell Børge Freiberg tror senteret vil bli kjempeviktig knyttet til å ta opp søppel fra havet på en mest mulig praktisk måte.

– Her har vi allerede et selskap som er verdensledende i å samle opp oljespill, det er en teknologi man kan videreutvikle i forhold til marin forsøpling, sier Freiberg.

Han tror senteret vil tiltrekke seg annet næringsliv, kompetansemiljø og at det kommer til å gi både sysselsetting, verdiskapning og arbeidsplasser.

Håper på økt kompetanse

Norlense har tidligere kjent på nedgangen i oljenæringen men håper snart å se lys i tunnelen.

– At det kommer et miljøsenter vil være positivt for området. Det kan tiltrekke seg både økt kompetanse og økt investeringslyst i området, sier han.

Oljevern er bedriftens største markedsområde. Sørensen tror senteret vil rette seg mot både oljevern, så vel som marint avfall.

– Et miljøsenter her vil gå inn på begge deler. Forhåpentligvis vil vi få bedre testmuligheter slik at vi får enda bedre produkter i framtida, tror han.