Fikk helseskjema før reisen som skulle hindre smitte: – Følte oss trygge

Et helseskjema skulle sørge for at ingen av passasjerene tok med seg korona. Men det hjalp lite når «smittebomben» allerede var om bord, bemerker passasjer.

Koronautbrudd på Hurtigruta.

Hurtigruteskipet Roald Amundsen i Breivika ved Tromsø.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Koronaskandalen på Hurtigruten ruller videre.

Flere enn 40 ble koronasmittet etter to seilaser med ekspedisjonsskipet MS «Roald Amundsen».

Skipet har gått mellom Tromsø og Svalbard, og utbruddet har rammet både ansatte og passasjerer. Fortsatt dukker stadig nye spørsmål opp.

Et av spørsmålene er knyttet til en e-post passasjerene fikk tilsendt før ombordstigning. I emnefeltet står det: «egenerklæring for påstigende gjester og mannskap».

Skjemaet ga en form for trygghet, forteller passasjer.

– Jeg følte meg ivaretatt da skjemaet kom. Her går vi rene om bord. Men det hjalp ikke alt det de gjorde med oss passasjerer, når smittebomben allerede var om bord, sier Grethe.

Gode smittetiltak

Hun er én av passasjerene som sitter igjen med mange spørsmål etter seilasen hun deltok på.

Hun ønsker ikke etternavnet på trykk, men forteller at hun har mange flotte minner fra turen som gikk tur/retur Tromsø-Svalbard.

Grethe var passasjer på MS Roald Amundsen.

Grethe var passasjer på MS «Roald Amundsen». Hun har gode minner fra turen, men sitter samtidig igjen med mange spørsmål.

Foto: Privat

Smittevernet om bord var veldig bra, sier hun:

 • På ekskursjonene ble de delt opp i flere grupper for å sikre god avstand ved ombordstigning i gummibåtene.
 • Før man fikk komme inn i matsalen, ble passasjerene sjekket for feber. Det ble gjennomført håndvask og brukt håndsprit.
 • Ved selve ombordstigningen måtte de svare på flere spørsmål om helsetilstanden fra skipslegen.

– Jeg leste mye om smittevernet om bord på forhånd, og det virket veldig betryggende. Spesielt at både passasjerer og mannskap måtte fylle ut og underskrive på egenerklæringsskjemaet før man fikk godkjent ombordstigning.

At ikke smittetallene er høyere blant passasjerene viser at smittevernsrutinene har fungert, sier Grethe.

Over høyttalerne ombord ble det flere ganger om dagen minnet på håndvask og avstandsbegrensning, forklarer hun.

Grethe filmet denne videoen. Her er passasjerene på ekskursjon på Svalbard.

Grethe filmet denne videoen. Her er passasjerene på ekskursjon på Svalbard.

– Har ikke ord

Ingvar og Ragnhild Johansen fra Lurøy var en dem som etter planen skulle på tokt med Roald Amundsen fra Tromsø til Svalbard fredag ettermiddag 31. juli.

Overbevist om at dette var trygt, bestilte de tur med Hurtigruen. Før de skulle betale, kom skjemaet om egenerklæring.

Yngvar Johansen (69) og Ragnhild Johansen (67) fra Lurøy, Nordland, skulle reise med Hurtigrutens MS Roald Amundsen til Svalbard 31. juli.

Yngvar Johansen (69) og Ragnhild Johansen (67) skulle reise med Hurtigrutens MS Roald Amundsen til Svalbard 31. juli.

Foto: privat

– Da vi hadde lest den, betalte vi reisen. Vi var rimelig trygge på at dette var håndtert på en god måte, sier han til NRK.

Til Nordlys reagerer han meget sterkt på at Hurtigruten ikke har underlagt utenlandsk mannskap de samme strenge smitteverntiltakene som påstigende passasjerer.

– Det er skremmende at de har tatt et mannskap direkte fra Filippiene og plassert dem rett på Hurtigruten. Nei, jeg har ikke ord, sier han til NRK.

Først da reisedagen kom, fikk de beskjed om at det var smitte på båten. Da hadde smitten allerede vært kjent i to døgn.

To leger om bord

En stor andel av mannskapet er fra Filippinene.

Et land hvor smittesituasjonen har forverret seg betydelig siden midten av juli, ifølge regjeringen.

Foreløpig er 37 ansatte på MS «Roald Amundsen» smittet av koronaviruset.

I emnefeltet i skjemaet passasjerene fikk tilsendt, står det: «Egenerklæring for påstigende gjester og mannskap».

I uthevet skrift må mottakeren av skjemaet bekrefte at man «ikke er gjenstand for karantenerestriksjoner ved ombordstigning».

Passasjer Grethe stiller spørsmål ved hvorvidt mannskapet selv mottok og signerte dette skjemaet.

Ifølge VG var det to leger om bord: En norsk og en filippinsk. Sistnevnte har hatt mest kontakt med det filippinske mannskapet. Men de to legene hadde daglig kontakt, skriver avisa.

– Vi ble informert om at det var en lege, filippinsk, som også ble presentert, og to sykepleiere blant mannskapet. I tillegg var det flere leger blant passasjerene. Jeg lurer på om legen selv er blant de smittede. Han har hatt nærkontakt med de som ble syke.

Forstår bekymringen

Hurtigruten svarer at de forstår bekymringen til passasjerene og at de allerede har erkjent at de ikke har håndtert karantene av sine filippinske kolleger slik det burde vært gjort.

Les hele svaret fra Hurtigruten:

Skuffet

Flere av passasjerene om bord er risikogruppen.

Roald Amundsen, foto tatt av passasjer.

Grethe tok blant annet dette bildet fra seilasen. Hun har gode minner fra turen, men har samtidig mange spørsmål.

Foto: Privat

Passasjer Grethe er blant dem som er skuffet.

Hun satte seg på flyet sørover fredag formiddag, og fikk nyheten gjennom mediene i bilen på vei hjem fra Gardermoen. Hun mottok ingen SMS fra Hurtigruten, men en e-post cirka kl. 18:30 fredag kveld, forklarer hun.

Hun husker at hotellsjefen ombord takket passasjerene for å ha fulgt smitterutinene under avskjedsseremonien torsdag kveld. Der var også kapteinen og maskinsjefen til stede.

Dagen før var rederiet altså gjort kjent med mulig smitte om bord.

– Badstu og basseng holdt åpent hele turen. Selv når man var klar over mulig smitte, bemerker Grethe.

Hun mener passasjerene burde vært orientert om mulig smitte onsdag, slik at man selv kunne tatt nødvendige forholdsregler.

Les hele e-posten:

Fra: No Reply Hurtigruten
Til: Grethe
Sendt: torsdag 23. juli 2020 12:56
Emne: Egenerklæring for påstigende gjester og mannskap

GODKJENT FOR OMBORDSTIGNING

Gjester eller mannskap, uansett nasjonalitet, som i løpet av de 14 siste dager før ombordstigning, har hatt nær kontakt med eller hjulpet med å ta vare på personer som mistenkes eller er diagnostisert for å kunne ha Coronavirus (COVID-19), eller som for tiden er underlagt helseovervåking for mulig eksponering for COVID-19, vil bli nektet adgang ombord på skipet.

For å hjelpe oss med å beskytte helse og sikkerheten for passasjerer og mannskap på denne seilingen, krever vi at du svarer på følgende spørsmål:

Navn:

Alder:

Nasjonalitet:

Kjønn:

Dato for ombordstigning: 24.07.2020

1. Har du eller noen som er oppført ovenfor, hatt symptomer som kan relateres til COVID-19, de siste 14 dagene?

1.1 Om ja, hvilke symptomer har du hatt?

1.2 Hvilken dag fikk du symptomer?

1.3 Hvordan er formen i dag?

2. Har du, eller noen som er oppført ovenfor, hatt nær kontakt med eller hjulpet med å ta vare på noen som er mistenkt eller diagnostisert som COVID-19, eller med noen som for tiden er utsatt for helseovervåking for mulig eksponering for COVID-19 fra du sendte siste egenerklæring?

Nei

2.1 Om ja, når var siste gang du var i kontakt (dag/måned/år):

Jeg bekrefter herved at jeg har overholdt til enhver tid gjeldende reiserestriksjoner, samt at erklæringen ovenfor er sann og korrekt, og at en samlet vurdering av mine svar kan føre til nektet ombordstigning av hensyn til helse og smittevern. Jeg forstår at uriktige svar kan ha alvorlige folkehelsekonsekvenser.

Jeg bekrefter herved at jeg ikke er gjenstand for karantenerestriksjoner ved ombordstigning.

Signatur:

Ansvar:

Informasjonen i dette spørreskjemaet kan rapporteres til relevante offentlige helsemyndigheter. Ilandstigning fra skipet kan skje for enhver person som bevisst og med vilje avgir en falsk, uriktig eller uredelig erklæring.

Koronautbrudd på Hurtigruten

71 personer som har vært om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av koronaviruset covid-19.

 • 17. juli 2020
  Den første seilasen

  MS «Roald Amundsen» forlater Tromsø. Skipet har med seg 209 passasjerer på det ukelange cruiset til Svalbard.

  Hurtigruten Roald Amundsen
  Foto: Hurtigruten
 • 21. juli 2020
  Sykdom i besetningen

  Folk i besetningen legges inn på skipshospitalet.

 • 24. juli 2020
  Tilbake i Tromsø

  MS «Roald Amundsen» returnerer fra Svalbard. Skipet setter kurs mot Svalbard nok en gang senere på dagen. Denne gangen er det 177 passasjerer om bord.

 • 29. juli 2020
  Første smittede

  En av passasjerene på den første seilasen får påvist koronaviruset. Vedkommende bor i Hadsel kommune i Nordland. Kommuneoverlegen tar kontakt med både Folkehelseinstituttet og Hurtigruten.

 • 29. juli 2020
  Varsler ikke

  Hurtigruten varsler ikke passasjerene som var med på den første seilasen, eller dem som nå er om bord i skipet, om smitten de er blitt kjent med. Selskapet konkluderer med at den syke passasjeren mest sannsynlig ikke ble smittet om bord.

 • 29. juli 2020
  – Ingen symptomer

  I ettertid forklarer kommunikasjonsrådgiver Tarjei Kramviken i Hurtigruten avgjørelsen om ikke å varsle slik: – Ingen andre gjester eller mannskap på de to seilingene hadde rapportert om symptomer eller sykdom. Andre i gjestens reisefølge har også testet negativt etter at de kom hjem fra turen med Hurtigruten.

 • 30. juli 2020
  Kontakt med UNN

  «Roald Amundsen» er på vei til Tromsø for andre gang. De er i dialog med Universitetssykehuset Nord-Norge. Fire av de ansatte om bord i skipet blitt syke, to av dem er lagt i isolasjon, men ifølge Hurtigruten er det ingen av dem som har symptomer som tyder på at de er smittet av koronaviruset. På UNN mener de det kan være snakk om koronasmitte.

 • 31. juli 2020
  Smitten blir kjent

  MS «Roald Amundsen» legger nok en gang til kai i Tromsø. De fire syke sendes til Universitetssykehuset Nord-Norge ved ankomst Tromsø. Der får de bekreftet at de er smittet av covid-19. UNN varsler Tromsø kommune.

  MS Roald Amundsen ved kai i Tromsø.
  Foto: Tora Kyllingstad / NRK
 • 31. juli 2020
  Setter i gang tiltak

  Hurtigruten setter i gang testing av de 160 ansatte som har jobbet på de to seilasene. De sender også ut varsling til alle de 386 passasjerene på de to seilasene og starter å teste passasjerer. Men mange av passasjerene på den siste seilasen har allerede forlatt skipet. Noen har begynt på hjemreisen sin. Andre er i god gang med å utforske Tromsø.

  Line Miriam Haugan testes for korona etter å ha vært på reise med MS Roald Amundsen.
  Foto: Linda Pedersen / NRK
 • 1. august 2020
  Omfanget øker

  Prøvesvarene begynner å tikke inn. Lørdag 1. august har 33 av de ansatte på MS «Roald Amundsen» fått bekreftet koronasmitte. Tallet øker etter hvert til 36 ansatte. 33 av dem kommer fra Filippinene, et land som er merket rødt av Norske helsemyndigheter i forbindelse med pandemien.

 • 1. august 2020
  – Kan jobbe i karantene

  Direktør i Hurtigruten Daniel Skjeldam forklarer at de ansatte fra Filippinene ble testet før de kom til Norge. Men at de kan jobbe på båten selv om de er i karantene, ifølge internasjonale regler.

  Oslo 20200801. Konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam utenfor Havnelageret i Oslo i forbindelse med koronoautbrudd på Hurtigruten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
  Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
 • 1. august 2020
  69 kommuner varslet

  FHI begynner å få oversikt over passasjerene på de to seilasene MS «Roald Amundsen» hadde til Svalbard. 69 kommuner er varslet om at de kan ha innbyggere som er smittet av koronaviruset etter å ha vært på tur med Hurtigruten.

 • 2. august 2020
  Flere syke passasjerer

  Svarene på prøvene begynner å bli klare. Antallet smittede passasjerer øker til fire i løpet av søndag 2. august. Dermed er det totalt 40 personer som har blitt smittet av covid-19 på de to seilasene til MS «Roald Amundsen».

 • 2. august 2020
  Prøver å forklare

  Det blir stilt spørsmål til om Hurtigruten har brutt smittevernreglene i sin håndtering av saken. Direktør i Hurtigruten Daniel Skjeldam bekrefter at de ikke har fulgt FHIs retningslinjer for varsling. Han forklarer dette med rutinesvikt, og at beskjedene om smitte ikke havnet der de skulle med en gang. Videre sier Skjeldam at de følger internasjonale regler, og at de sier at folk kan jobbe på båt selv om de er i karantene.

 • 3. august 2020
  Stopper alle ekspedisjonscruisene

  Hurtigruten stopper all cruisevirksomhet med ekspedisjonsskip på grunn av smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen». Dermed blir alle seilinger med MS «Roald Amundsen», MS «Fridtjof Nansen» og MS «Spitsbergen» (bildet) innstilt, både i og utenfor norsk farvann.

  MS Spitsbergen - 00.00
  Foto: NRK
 • 3. august 2020
  Nytt smittetilfelle

  Tromsø kommune informerer om status for smitten. De har fått ett nytt positivt tilfelle. Dermed er totalt 41 personer smittet på MS «Roald Amundsen». Videre forteller kommunen at de begynner å få kontroll på de passasjerene som fortsatt oppholder seg i Tromsø.

 • 3. august 2020
  E-poster blir offentlige

  Interne e-poster som NRK har fått innsyn i, viser hvordan Hadsel kommune i arbeidet med en pressemelding ønsket å koble en koronasmittet mann i kommunen til reiser med Hurtigruten. «Hurtigruten ønsker ikke at dette skal komme ut», skrives det blant annet i en e-post. Hurtigruten benekter at deres kommunikasjonsavdeling har vært i kontakt med smittevernlegen i Hadsel.

  e-post fra Hadsel til FHI
  Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/NRK/Montasje
 • 3. august 2020
  Fylkeslegen og politiet skal granske

  Politiet forteller at de starter etterforskning av saken. De skal se om det er gjort brudd på smittevernloven i håndteringen av smitten. Også fylkeslegen i Troms og Finnmark skal granske måten Hurtigruten håndterte koronautbruddet på MS «Roald Amundsen».

 • 3. august 2020
  Ikke syke likevel

  To av de ansatte på MS «Roald Amundsen» som først hadde fått et positivt svar på koronatestene sine har ved nærmere ettersyn vist seg å ikke være syke likevel.

 • 3. august 2020
  Nytt tilfelle blant passasjerene

  Tromsø kommune bekrefter mandag kveld at enda en av passasjer fra MS «Roald Amundsen» har fått bekreftet koronasmitte. Dermed er det totale antallet 34 ansatte og seks passasjerer fra skipet.

 • 4. august 2020
  Flere nye tilfeller

  Flere nye tilfeller av koronaviruset er bekreftet blant både besetning og passasjerene på «Roald Amundsen». Deriblant et ti år gammelt barn. Smittetallet er nå oppe i 44. 35 blant besetningen og ni passasjerer.

 • 4. august 2020
  Tester folk på MS «Fridtjof Nansen»

  Fire av besetningen på et av Hurtigrutens andre ekspedisjonskip, MS «Fridtjof Nansen», er i isolasjon med forkjølelsesymptomer. Selskapet tester alle de 162 ansatte, og oppfordrer de 172 passasjerene til å teste seg. Skipet er på cruise langs Norskekysten og skal etter planen seile tilbake til Hamburg. Passasjerene oppfordres til å holde seg på lugarene sine. Senere viser det seg at ingen om bord er koronasyke.

  Kleven Verft har levert ekspedisjonsskipet MS Fridtjof Nansen til Hurtigruten
  Foto: Photo Motion / Hurtigruten
 • 4. august 2020
  MS «Spitsbergen» på vei til Tromsø

  Universitetssykehuset Nord-Norge og Tromsø kommune forbereder seg på å ta imot ekspedisjonskipet MS «Spitsbergen». Det er 134 personer om bord, 70 personer i besetningen og 64 passasjerer. Skipet fikk ikke lov til å legge til kai i Longyearbyen på Svalbard. Tromsø kommune sier at ingen får gå i land i byen før de har testet negativt på koronaviruset.

  Svalbard og MS Spitsbergen
  Foto: NRK
 • 5. august 2020
  Nytt tilfelle

  En mann i 70-årene fra Trøndelag får bekreftet koronaviruset. Mannen var passasjer på MS «Roald Amundsen». Senere på dagen kommer det oppdaterte tall smitten. Totalt er nå 37 ansatte og 16 passasjerer fra MS MS «Roald Amundsen» smittet.

 • 6. august 2020
  Må testes på nytt

  Tromsø kommune og UNN beslutter å overta det medisinske ansvaret på MS «Roald Amundsen». En befaring på skipet, som ligger til kai i Tromsø, viser flere personer med symptomer på koronaviruset. Skipslegene blir fritatt fra ansvaret.

  Roald Amundsen og Spitsbergen
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
 • 6. august 2020
  Mulig smitte på nytt skip

  To passasjerer er fraktet i land fra MS «Midnatsol» med mistanke om koronasmitte. Skipet er en del av den tradisjonelle kystruta til Hurtigruten, ikke ekspedisjonsruta som de andre skipene er en del av.

  MS Midnatsol
  Foto: Vidar Knai / SCANPIX
 • 6. august 2020
  Flere nye smittede

  Prøvene fra MS «Roald Amundsen» er klare. Det er bekreftet fire nye tilfeller blant besetningen. Dermed er 41 ansatte i rederiet nå smittet. Samtidig stiger antallet smittede passasjerer til 21.

 • 6. august 2020
  Ingen smittede på de andre skipene

  Prøvene fra MS «Fridtjof Nansen» og MS «Spitsbergen» bekrefter at ingen på de to ekspedisjonskipene er smittet av koronaviruset.

 • 6. august 2020
  Tar over ansvaret

  Tromsø kommune tar over ansvaret for den medisinske oppfølgingen av besetningen om bord på MS «Roald Amundsen». Legene på skipet mente de syke om bord ikke viste tegn på koronaviruset, men da pasientene kom på sykehus tok det bare to minutter før helsepersonell varslet kommunen om mulig smitte.

 • 7. august 2020
  Inge syke på «Spitsbergen»

  Ingen om bord på MS «Spitsbergen» er smittet av korona. Eli Andås og Helge Fjermeros er de første som får forlate skipet.

  Eli Andås og Helge Fjermeros fikk som de første av 64 passasjerer slippe ut av MS Spitsbergen.
  Foto: Gunnar Grindstein / NRK
 • 20. august 2020
  Alle er testet

  Alle som var om bord på MS «Roald Amundsen» har fått sine prøvesvar. Totalt ble 71 personer smittet av koronaviruset. 29 passasjerer og 42 ansatte.

 • 24. august 2020
  Alle er friske

  Beskjeden om kommer om at alle de 42 ansatte på «Roald Amundsen» som var smittet nå er friske.

  Katrine Wennevold
  Foto: Rune N. Andreassen / NRK
 • 28. august 2020

  MS «Roald Amundsen» forlater Tromsø. Skipet ar ligget til kai i byen i nesten en måned etter koronautbruddet.

  Roald Amundsen forlater Tromsø
  Foto: Lisa Rypeng / NRK
 • 01. september 2020
  Knusende rapport

  Sjøfartsdirektoratet offentliggjør sin rapport etter å ha gransket Hurtigrutens håndtering av koronautbruddet. Rapporten er knusende. Det viser seg blant annet at rederiet ikke gjorde nye risikovurderinger, at mistanke om smitte ikke ble varslet, at smitte og mistanke om smitte ikke ble loggført og at skipet ikke hadde hadde utstyr for testing av covid-19 om bord.

 • 17. september 2020
  Nok en knusende rapport

  Hurtigruten presenterer sin egen granskingsrapport etter utbruddet. Dommen er knusende, både når det kommer til vurdering av smitterisiko, organisering i selskapet, og ikke minst håndteringen av situasjonen om bord.

  Daniel Skjeldam
  Foto: Terje Pedersen / Scanpix
 • 17. september 2020
  Skjeldam svarer ikke

  Konserndirektør i Hurtigruten Daniel Skjeldam stiller opp i Dagsnytt 18 på NRK. Han unnlater å svare på spørsmålene fra

Status Norge

Sist oppdatert: 18.09.2020
776
Siste uke
16
Innlagt
267
Døde