ESA vil granske Hurtigruten

EFTAs overvåkningsorgan ESA vil se på om Hurtigruten fikk økonomisk hjelp som kan betraktes som ulovlig statsstøtte.

MS Midnatsol

MS Midnatsol seiler fortsatt, men Hurtigruten er truet. Nå vil ESA granske avtalen Hurtigruten har inngått med staten.

Foto: Atle Markeng / NRK

Før nyttår inngikk staten og Hurtigruten en ny avtale, der rederiet fikk 125 millioner kroner mer i støtte fra staten.

Overvåkningsorgaet ESA vil se nærmere på saken. Det sier direktør i avdelinga for konkurranse og statligsstøtte, Per Andreas Bjørgan.

- I denne situasjonen her, hvor staten øker vederlaget vesentlig, og ikke har en anbudskonkurranse først, så oppstår spørsmålet om Hurtigruten mottar for mye kompensasjon for denne tjenesten. Og gjør de det, så kan det være spørsmål om statsstøtte.

ESA har sendt et brev til norske myndigheter, som staten vil svare på i slutten av måneden.

Må betale markedspris

Ved kjøp av en almennyttig tjeneste, som transport av passasjerer og gods langs kysten, skal ikke staten betale mer enn markedspris. Derfor er det normalt å holde anbudskonkurranse for å fastsette denne prisen.

- Når staten ikke holdt en anbudskonkuranse, må vi se på Hurtigrutens kostnader, og så må man inkludere en rimelig profitt. Hvis vederlaget fra staten overgår det, så vil det kunne innebære at det blir gitt statsstøtte, sier Bjørgan.

Hurtigruten vant anbudskonkurransen om transporttjenester langs kysten i 2004. Men selskapet er i økonomisk krise, og hurtigruteskipene "Nordlys" og "Nordnorge" er tatt ut av drift.

Les: Klarer ikke å kutte kostnader

Bjørgan vil ikke spekulere i om den nye millionavtalen med staten kan defineres som statsstøtte. Men staten hadde unngått mistanke, om den hadde arrangert en ny anbudskonkurranse, forteller han.

- Hvis Norge hadde arrangert en ny anbudskonkurranse, og gitt oppdraget til den med det beste tilbudet, så ville det ekskludert mulig statsstøtte. Da hadde vi ikke hatt noen grunn til å se nærmere på saken.

Regionale nyheter fra Nordland, Troms og Finnmark

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Bjørklund innstilt som ny styreleder

    Valgkomiteen i Tromsø idrettslag har innstilt Stig Bjørklund som ny styreleder, etter at Helge Kræmer bestemte at han skulle forlate vervet etter ti år. Valgkomiteen foreslår videre at Astrid Strandbu blir nestleder, Miika Koppinen, Dagfinn Sætra, Anita Sletten og Frode Rinnan blir medlemmer, mens Susanne Olsen blir varamedlem.

  • 12 nye uker i varetekt

    Politiet har fått medhold om 12 nye uker i fengsel for den siktede etter drapet ved Skjombrua i november i fjor. Den 23 år gamle mannen er siktet for å ha knivstukket to menn i en bil, den ene mannen døde av skadene han fikk. Nå blir han sittende i varetekt fram til 15. mai. – Vi håper etterforskningen skal være klar til da. Hovedforhandlingene vil sannsynligvis holdes i oktober, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

  • Laveste sysselsetting på ti år

    En ny rapport utarbeidet av Stortinget viser at Finnmark har den laveste sysselsettingsgraden på 10 år. Stortingsrepresentant for Ap i Finnmark, Helga Pedersen mener man burde bruke mer statlige midler på investeringer i reiseliv og fiskeri.

Starter klokken 18:45
Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.