NRK Meny
Normal

Erna dropper Andøya: – Vi sitter med en følelse av at hun unngår oss

Statsminister Erna Solberg (H) reiser Nord-Norge rundt for tiden, men ikke til Andøy. Kommunen ble tungt berørt av Forsvarets langtidsplan. Avtroppende Høyre-leder Yngve Laukslett mener tilliten i lokalsamfunnet er tynnslitt.

Erna Solberg i Ramsund

De siste dagene har statsminister Erna Solberg være på rundreise i Nordland og Troms. I dag besøkte hun Ramsund Orlogsstasjon, hvor hun fikk kjøre bil.

Foto: Kar Skeie / NRK

– Høyre har mange gode saker, men for oss overskygger nedleggelsen av flybasen alle de gode tingene partiet gjør, sier Laukslett som tidligere har varslet at han trekker seg som Høyre-leder i protest.

Leder i Andøy Høyre, Yngve Laukslett mener at politikere av et visst kaliber bør stå til ansvar for de negative, så vel som positive valgene man gjør, noe han mener man ikke har gjort på Andøya.

– Her på Andøya sitter vi med en følelse av at lederskapet unngår oss, sier han.

Laukslett sier at regjeringen kunne ha utvist et større ansvar ved å møte folk og høre hva som faktisk er utfordringene på Andøya.

– Hvordan er tilliten til regjeringen på Andøya?

– Ordet tillit mister helt sin betydning. Man kan ikke komme ut hit å snakke om tillit når bakgrunnen for avgjørelsen om å legge ned flybasen er så svak som det den er, sier han.

Innbyggerne på Andøya samles for å bevare flystasjonen

Innbyggerne på Andøya samlet seg til protest mot stortingets vedtak i november 2016

Foto: John Inge Johansen / NRK

Forstår skuffelsen

– Vi har svært mange besøk på kort tid, og i denne runden var det ikke mulig for oss å besøke Andøya, sier statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor.

Han sier at de har stor forståelse for at det er ønskelig med besøk til Andøya.

– Andøya er noe vi har brukt veldig mye tid på, men i denne runden hadde vi ikke mulighet til å besøke. Jeg kan godt forstå at folk er skuffet, det opplever vi fra tid til annen, sier han.

– Tar ikke ansvar

– Vedtaket om å legge ned flybasen får alvorlige konsekvenser for Andøya, og ikke minst alvorlige konsekvenser for personalet som arbeider på flybasen, sier hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret for Fellesforbundet, Sigurd Myrvoll.

tillitsvalgt for Fellesforbundet, Sigurd Myrvoll

Hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret for Fellesforbundet, Sigurd Myrvoll mener statsministeren ikke tar ansvar.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Han er skuffet over at statsministeren er på rundtur i Troms og Nordland uten å besøke Andøy og mener statsministeren ikke tar ansvar.

– Når statsministeren er på besøk i Troms og Nordland mener jeg at hun også burde tatt seg tid til å besøke plassen som er mest berørt i langtidsplanen. Personalet går nå ei uviss tid i møte, sier han.

Myrvoll tror statsministeren ville hatt godt av å ta med seg noen innspill fra Andøya.

– Om ikke daglig så har jeg ukentlig kontakt med ansatte på Andøya flystasjon som er frustrert over vedtaket. Som statsminister har hun et ansvar for lokalsamfunnet på Andøy.

– Burde ha vist ansikt

Leder i Norges Offisers Forbund avdeling Andøya, Stein Håkon Eilertsen oppfordret statsministeren allerede i fjor til å komme til Andøya for å søke informasjon og lytte til innspill.

– Det jeg er mest skuffet over er at hun ikke har vært her for å vise ansikt, både ovenfor forsvaret og lokalsamfunnet. Da kunne vi ha fortalt henne om de utfordringene vi står i etter vedtaket som ble gjort, sier han.

I en oppfordring fra 2016 skrev Eilertsen et åpent innlegg til makthaverne hvor han ba dem om å vise seg verdig den tilliten de har som folkevalgte.