Hopp til innhold

Har du en svartelistet plante i hagen?

Mange av plantene vi har i hagen er en trussel for andre planter. Blant dem som kan gjøre størst skade på norsk natur er blant annet hagelupin, platanlønn, rynkerose og tromsøpalme.

Lupiner

SVARTELISTET: Hagelupin er en fremmed art i norsk natur og har siden 2007 vært svartelistet, likevel er det svært mange som fortsatt planter dem i hagene sine.

Foto: Svein Rønning

Toril Moen - Artsdatabanken

Rådgiver Toril Moen i Artsdatabanken.

Foto: Artsdatabanken

Frø til lupiner.

Frø til lupiner selges fortsatt på hagesentre over hele landet.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK
Tromsøpalme (Heracleum tromsoensis)

Mange kommuner har gått til kamp mot tromsøpalmen som utkonkurrerer andre planter. Saften er giftig, og kan blant annet gi svie og eksem.

Foto: Tore Meek / NRK
– Disse er eksempler på arter som kan påvirke stedegen natur, ved at de konkurrerer ut arter som finnes i Norge fra før, og som er hjemlig her, sier rådgiver Toril Moen i Artsdatabanken.

Til tross for at artene har stått på svartelista siden 2007, så betyr ikke det at det er forbudt å ha disse i hagen. Blant annet selges frø til hagelupin på hagesentrene over hele landet. Likevel har enkelte arter spredt seg så raskt, og blitt et så stort problem at enkelte kommuner har valgt å gå til krig mot dem.

Direktoratet for naturforvaltning har gått så langt som at de vil forby å plante ut hagelupin.

Arter kan spre seg fra komposten

Men ifølge Moen i Artsdatabanken er ikke plantene et problem så lenge de bare står i hagen.

– Men ved utkast fra en kompostbinge kan plantene raskt kan spre seg videre i norsk natur, og dersom der har stor evne til å spre seg ved frø, så kan spredningen skje ut fra hagen, noe som kan bli et problem, sier hun.

I tillegg kan hageplanter føre med seg blindpassasjerer, som snegler, insekter og andre arter som kan spre seg.

Moen understreker at Artsdatabanken er et nøytralt organ som bare skal innhente kunnskap for dem som skal forvalte naturen. Hun kan ikke gi råd, men sier man kan bruke kunnskapen Artsdatabanken har samlet til å ta bevisste valg.

Gir ut ei ny svarteliste på tirsdag

De skal på tirsdag gi ut en ny oversikt over fremmede arter i norsk natur. Totalt har de behandlet 2595 arter, og i den nye svartelista har ekspertene vurdert risikoen for hvordan 1314 arter kan spre seg i norsk natur.

– Artene er vurdert i forhold til om de har en veldig stor evne til å etablere og spre seg i norsk natur, og om de har stor økologisk effekt, avslutter Moen.