Hopp til innhold

Enslige menn på asylmottak får minst hjelp

De fleste asylsøkerne som kommer til Norge er enslige menn, men få som vil hjelpe dem. – Det kan hende de oppfatter det som litt skummelt, sier mottaksleder.

Zakkaria fra Syria

– Hvis du sier hei til noen på gata, får du ikke noe svar tilbake, sier den syriske flyktningen Zakkaria, som bor på asylmottak i Bodø.

Foto: Munevver Yldiz / NRK

På asylmottaket i Bodø, sitter Zakkaria fra Syria. Han savner å komme i kontakt med nordmenn han kan prate med.

– Hvis du sier hei til noen på gata, får du ikke noe svar tilbake.

Zakkaria ønsker seg en venn som han kan snakke norsk med. For ham er består kontakten med lokalbefolkningen bare av lærerne på norskopplæringen og de ansatte på asylmottaket.

– Vi trenger venner å snakke med og for å lære oss å snakke norsk, sier han.

80 prosent menn

Forrige uke kom det 1400 flyktninger til Norge, halvparten av dem fra Syria. Samtidig som mange melder seg til å hjelpe, er det få som ønsker å hjelpe de enslige mennene som kommer. Ifølge Dagbladet er 80 prosent av migrantene som kommer til Italia menn.

– Det er absolutt flest enslige menn som kommer til Norge, og det er også dem som får minst tilbud. Både fra frivillige og fra andre, sier Are Skancke Andreassen som er mottaksleder ved Tverlandet asylmottak i Bodø.

På mottaket opplever de at frivillige som engasjerer seg for å hjelpe flyktninger ønsker helst å hjelpe kvinner, mindreårige asylsøkere og familier. Årsaken er at de fleste som melder seg til å hjelpe er kvinner.

Mottaksleder Are Skancke Andreassen

Mottaksleder Are Skancke Andreassen ved Tverlandet mottak.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Det er ofte kvinner som bruker tid på frivillig arbeid, og for dem kan det være vanskelig å jobbe alene med menn. Det kan hende de oppfatter det som litt skummelt, sier Andreassen.

– Trenger tid, ikke klær

På asylmottaket i Bodø er hovedvekten menn mellom 20 og 40 år.

– Jeg tror de er ganske lei av å prate med hverandre. De savner at nordmenn har tid til å snakke med dem, sier mottakslederen

Flyktningstrømmen til Europa har engasjeret mange tusen nordmenn til å samle inn klær og annet utstyr. Det er likevel ikke det asylsøkerne trenger mest.

– Mange nordmenn er flinke til å gi matrielle ting, men på asylmottakene får alle som kommer det de trenger av nødvendige ting. Det vi nordmenn kan bli flinkere til er å bruke litt av tiden vår, og hjelpe dem med å komme inn i det norske samfunnet og organisere noen små aktiviteter. Dette gjelder alle flykntninger, ikke bare enslige menn, sier Andreassen.

Etterlyser norske menn

Hos Røde Kors i Bodø har 36 personer meldt seg til å være flykningeguide, men kun ni av dem er menn.

Guidene hjelper flyktningene med å bli kjent i byen, og skal bidra til at den som kommer får en god opplevelse av Bodø.

– Vi etterlyser flere menn. Det er en fordel at dem som er flyktningeguider og dem de er guider for har mest mulig felles, sier frivillighetskoordinator Vera Isachsen.