Hopp til innhold

Enorme snømengder har slått ut veinettet i Lofoten: – Helt ekstremt

Sju fylkesveier og riksveien i Lofoten er stengt på grunn av snøras og rasfare. Flere skoler er stengt. – Vi fraråder alle på det sterkeste om å bruke bilene i dag, advarer brøytemannskaper.

Snøkaos i Lofoten

Moskenes og Flakstad er uten veiforbindelse østover på grunn av rasfare. Også tre fylkesveger i Lofoten er stengt. Her fra Ballstad på Vestvågøy.

Foto: Kristian Flaaten Olsen

Siste: Moskenes og Flakstad er uten veiforbindelse østover på grunn av rasfare. Også sju fylkesveger i Lofoten er stengt. Seks av dem på grunn av snøras.

– Det har gått ras på alle de tre fylkesveiene. Vi har satt brannmannskapene i høyere beredskap, sier ordfører Hans Fredrik Sørdal i Flakstad til NRK mandag morgen.

De to skolene i Flakstad er stengt i dag. Ordføreren sier det er uvanlig at det snør så mye i Lofoten.

– Vi har vel et snitt på en meter snø. Hvis man kjenner fjellandskapet i Lofoten så vet man at det er en ekstrem fare for at snøen kommer ned fra fjellene. Vi er ikke vant til dette, men prøver å hjelpe de som trenger det.

Mandag morgen ble det også besluttet at de fire skolene Ballstad, Fygle, Leknes og Buksnes skole i Vestvågøy blir holdt stengt, på grunn av de massive snømengdene. Alle skolebussene er innstilt, og kommunen skriver at foreldre selv må vurdere om de vil sende barna på de to skolene som holder åpne.

Disse veiene er stengt og blir ikke åpnet i dag, ifølge Statens vegvesen:

  • E10 Flakstad – Vareid, på strekningen Å – Svolvær
  • Fv 805 Storsandnes – Myrland, på strekningen Napp – Myrland
  • Fv 811 Vareid – Vikten
  • Fv 815 Valberg – Langneset, i Vestvågøy kommune
  • Fv 840 Steine – Stamsund, på strekningen Storfjord – Stamsund
  • Fv 986 Fredvang – Krystad, i Flakstad kommune
  • Fv 997 Sennesvik – Ramsvika, i Vestvågøy kommune.
  • Fv 999 Sennesvik – Ure
E10 ved Akkarvika i Moskenes i Lofoten

Slik ser det ut på E10 ved Akkarvika i Moskenes i Lofoten.

Foto: Statens vegvesen
Mye snø i Lofoten skaper problemer for trafikken

Mye snø i Lofoten skaper problemer for trafikken.

– Det er rimelig spesielt på denne tiden av året, sier Günter Reinfeld som filma fra snøkaoset i i Flakstad i Lofoten i går.

– Det er rimelig spesielt på denne tiden av året, sier Günter Reinfeld som filmet fra snøkaoset i i Flakstad i Lofoten i går.

– Det er kaotiske tilstander

Situasjonen er kanskje mest dramatisk i Moskenes kommune ytterst i Lofoten.

Lars Friis i Sørvågen Maskin og Transport forteller at det må ha kommet opp mot tre meter snø i natt.

– På verste plassene har det sikkert kommer enda mer, sier han.

Sammen med kollegaene har Friis ansvaret for brøyting av alle kommunale veier i Moskenes. Det er ikke en enkel jobb i dag.

– Alt vi har tilgjengelig nå er en traktor og en hjullaster. Resten av brøytebilene står fast i snøen. Det er kaotiske tilstander.

Han har derfor en klar oppfordring til lofotværingene.

– Vi fraråder alle på det sterkeste om å bruke bilene i dag. Folk må holde seg hjemme.

Farlige situasjoner

– Vi kjenner jo ofte naboene våre, og vet om de som kan trenge litt ekstra hjelp, sa rådmann i Vestvågøy kommune, Kjell Idar Berg søndag kveld.

Hjemmetjenesten i kommunen har meldt om at de har vansker med å komme seg til sine brukere. Hvis situasjonen forverres vil trolig brannstasjonen på Leknes bli bemannet i natt, i tilfelle det ikke er fremkommelig ved en eventuell utrykning.

– Vi er faktisk der at noen kan ha problemer med å få åpnet ytterdøra si. Fokus på naboer blir derfor svært viktig, påpeker rådmann Berg i en pressemelding.

Lørdag skrev NRK om de kraftige snøbygene som ville føre til rød faregrad på snøskredvarselet. Søndag har værmeldingen slått til og dette har ført til flere farlige situasjoner i Lofoten.

E10 og fylkesvei 815 har begge opplevd snøras, og brøytebilene jobber for fullt for å dekke de tilsynelatende endeløse meldingene om stengte veier.

Vegvesenets kart

Det var nok å henge fingrene i for vegvesenet, søndag.

Foto: Skjermdump: vegvesen.no

Rykket ut med traktor

En av de mest kritiske situasjonene i Lofoten skjedde ved Vik i Vestvågøy kommune i ettermiddag. To personer med et to år gammelt barn hadde satt seg fast i snøen på fylkesvei 990.

Etter fire timer begynte kulden å bli merkbar. Da var det godt at Jack Lindgaard var i nærheten med traktoren sin.

Jack Lindgaard

Jack Lindgaard stakk ut med traktoren sin for å hjelpe havarerte biler, søndag.

Foto: Privat

– Jeg fikk en telefon fra politiet som lurte på om jeg kunne hjelpe noen som hadde satt seg fast og mistet varmen i bilen. Jeg dro utover, men måtte dra løs flere andre biler for å nå dem.

Lindgaard forteller at de tre var nedkjølt, uten at det var helt kritisk. Han tok dem med hjem slik at de kunne få varme seg. Bonden sier at snøbygene de har opplevd i dag ikke er vanlig kost.

– Det er alt ifra 70 cm til to meter enkelte plasser. Det er for mye for vanlige personbiler. Det er nok mange tiår siden vi hadde så mye snø her oppe. Jeg vil anbefale alle som bor her å holde seg inne i dag, og i hvert fall ikke ta ut bilen.

Laster Twitter-innhold

Begynner å roe seg

Vakthavende meteorolog Signe alvarstein forteller til Lofotposten at snøværet har vært voldsomt, men at det nå begynner å gi seg.

– Det er svært sjelden at vi opplever et så heftig snøvær. Nå ser det ut til at det aller verste er over. Bygeværet er nå på tur mot Nord-Salten, men fortsatt vil det bli noen byger utover kvelden med stiv kuling fra sørvest.

Snømengder, Leknes

Et lite hus har blitt totalt nedsnødd i en hage utenfor Leknes i Lofoten.

Foto: Berit Fredriksen

Arne Sætermo er trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, og sier at folk må belage seg på at flere veier holdes stengt den nærmeste tiden.

– Veien ut til Henningsvær, fylkesvei 816, blir ikke åpnet i dag. Først og fremst må vi prioritere hovedveien, E10. Der har det vært både snøras og trafikkulykker i dag.

– Hvordan har det vært i Lofoten i dag?

– Det har vært helt ekstremt rundt Vestvågøy og Flakstad, spesielt. Med så mye snø og mye vind, så blir det ganske så fort ille. Folk må bare være tålmodig og vente på brøytebilene.

Vestvågøy, søndag

Bilde tatt fra Vestvågøy kommunes hjemmeside, søndag. Leknes sentrum er ifølge kommunen helt nedsnødd. Her ber rådmannen folk om å passe på hverandre etter at store mengder snø falt over Lofoten.

Foto: Vestvågøy kommune
E10 mot Moskenes

En bil står strandet på veien E10 i Bø rett før ankomst i Flakstad.–Heldigvis kom det en brøytebil for å dra bilene ut, så vi nådde ferga, sier Andreas Nyhagen Vikan.

Foto: Andreas Nyhagen Vikan