NRK Meny
Normal

Enoksen:– Lykkes vi er det snakk om 200–300 nye arbeidsplasser

Det er store forventninger til dagens statsrådsbesøk på Andøya. Odd Roger Enoksen, konsernsjef for Andøya Space Center, tror oppskyting av små satellitter vil skape mange nye arbeidsplasser.

Rakettoppskyting på Andøya

OMSTILLINGSPROSJEKT: Kan oppskyting av små satellitter gi flere fremtidige arbeidsplasser på Andøya?

Foto: Trond Abrahamsen / Andøya Space Center

– Jeg tror dette er det beste omstillingsprosjektet for Andøya akkurat nå, sier konsernsjef Odd Roger Enoksen.

Andøya Space Center (ASC) har arbeidet med planene om å skyte opp små satellitter i langt tid. Dersom planene om å legge ned Andøya flystasjon gjennomføres vil 20 prosent av de sysselsatte i kommunen miste jobben. Det vil tilsi 650–700 arbeidsplasser som blir indirekte eller direkte berørt. Forsvinner forsvaret kan folketallet stupe og infrastrukturen bli dårligere,

Enoksen

POSITIV: Odd Roger Enoksen håper forslaget blir tatt godt imot av statsrådene under dagens besøk på Andøya Space Center.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Enoksen håper at et nytt prosjekt på ASC vil gi mulighet for flere arbeidsplasser i fremtiden.

– Et av de prosjektene vi har jobbet med i syv-åtte år er muligheten til å skyte opp små satellitter fra Andøya. Nå er vi nærmere enn noen gang til å få realisert dette, sier Enoksen.

Spent på statsrådsbesøk

I dag kommer kommunalminister Jan Tore Sanner og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Andøya. Dette er de første statsrådene fra Høyre og de første fra ledelsen i Høyre som kommer til Andøy, etter at vedtaket om flystasjonen ble gjort.

– Lykkes vi med de planene vi har er det snakk om 200–300 nye arbeidsplasser. Nå er vi nærmere enn noen gang og håper på å få Staten med på denne investeringen, sier Enoksen.

Håper på positive signaler

Jan Tore Sanner (t.v.), Bent Høie og Torbjørn Røe Isaksen

Jan Tore Sanner (t.v.), Bent Høie og Torbjørn Røe Isaksen ved en tidligere anledning. I dag kommer Sanner og Røe Isaksen på besøk til Andøya.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det er en stor investering som vil koste opp mot en milliard kroner, men det er allikevel et godt og lønnsomt prosjekt som vil gi mange arbeidsplasser, sier han.

Har du fått noen signaler som tyder på at regjeringa vil være med på dette?

– Nei, men det håper jeg dagens møter vil gi. Jeg har ingen forhåpninger om at finansieringa skal være på plass, men at vi håper på noen positive signaler, utdyper Enoksen.

Rakettrampe på Andøya Space Center

FORSKNINGSRAKETTER: Det skytes opp forskningsraketter på Andøya Space Center. Nå håper de på å kunne skyte opp mindre satellitter.

Foto: Trond Abrahamsen / Andøya Space Center

Hvorfor satellitter?

Satsingen på små satellitter er gjennomtenkt skal vi tro Enoksen selv. Markedet er vekslende, satellittene bygges stadig mindre og billigere.

– Det finnes ingen plasser i Europa hvor det skytes opp satellitter i dag, Andøya er et av få steder som egner seg til dette, avslutter han.

Nå gjenstår det å se om omstillingen blir tatt godt imot under dagens statsrådsbesøk på Andøya.