Verdensmester i torsketungeskjæring på sitt tredje forsøk

– Nå kan jeg erte kompisene mine med at jeg vant, sier den nybakte verdensmesteren i torsketungeskjæring.

Verdensmester i tungeskjæring

Jørgen Benum skar 27 torsketunger på bare to minutter.

Foto: Tor-Martin Karlsen

Det arrangeres verdensmesterskap i så mangt, og i nord må selvfølgelig den beste torsketungeskjæreren kåres.

Etter en andreplass i fjor og en tredjeplass i 2013 kunne 13 år gamle Jørgen Benum fra Myre få sin etterlengtede tittel i dag.

– Det føles ganske så bra å vinne, endelig. Jeg er stolt og nå kan jeg erte kompisene mine med at jeg vant, sier han til NRK.no.

– Hvordan skal du feire seieren?

– Tja, si det. Det blir kanskje med litt ekstra potetgull i kveld, ler den nybakte verdensmesteren i torsketungeskjæring.

Konkurransen ble holdt i en lagerbygning på Sommarøy under Vesterålen skreifestival, med jenter og gutter fra 12 til 15 år som deltakere. I tillegg til heder og ære er premien på 1.500 kroner og en torsk laget av glass, som nå skal pynte opp i stua hjemme.

Finalen i VM i torsketungeskjæring

Jørgen Benum, Kristoffer Rognan og Johannes Johnsen kjemper om seieren i finalen.

Foto: Tor-Martin Karlsen

For lite fersk fisk

I finalen skar 13-åringen 27 torsketunger på to minutter, det var fire tunger mer enn konkurrenten som ble nummer to i verdensmesterskapet.

Men forholdene var likevel ikke helt optimale under konkurransen, skriver Vesterålen online. Med lite levering av skrei på fiskemottaket den siste tida var det gamle torskehoder som hadde vært frosne, som ble brukt i konkurransen.

Og Jørgen Benum var den som klarte den ekstra utfordringen best.

Vinneren av VM i torsketungeskjæring

Mamma Line Benum gratulerer sønnen med seieren.

Foto: Tor-Martin Karlsen

– Jeg hadde fullt fokus på det jeg skulle gjøre, og prøvde å ikke tenke på at det var så mange folk rundt. Jeg har lært fra de to andre årene at man ikke må bli stresset.

Nesten hver dag gjennom vinteren jobber han som tungeskjærer på et av fiskebrukene på Myre i Øksnes kommune.

– Jeg er der hver dag de har fisk, og det føles bra å tjene sine egne penger. Selger jeg til private kunder får jeg 50 kroner per kilo torsketunge, sier Benum, som sparer til å ta førerkortet om noen år.