Vi går lysere dager i møte

Etter en lang vinter er det endelig vårjevndøgn. I dag er solen over horisonten 12 timer overalt på jorden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vi går lysere tider i møte. 21.mars er vårjevndøgn, og det kommer stadig nye tegn på at våren er i anmarsj. Dag og natt er like lang, og nå tar lyset over mer og mer for hver dag som går.

– Plutselig blir dagene lengre, og det er en tid med forhåpninger og forventninger. Det er en veldig fin tid, sier Lars Olav Handeland.

Handeland er en av NRK Nordlands lesere som sender inn bilder til NRK Nordland. Pensjonisten liker å ta kameraet med seg når han går ut på tur.

– Det er like spennende å se resultatet som å ta bildene, sier Handeland.

Kjært barn har mange navn

Lørdag var det mulig å se den største fullmånen på 20 år. Det var også svært høy vannstand i helgen, og en av årsakene til den høye vannstanden er kombinasjonen av fullmåne og vårjevndøgn - som er den dagen da det er mest trekk-kraft fra månen.

Lars Olav Handeland gleder seg til dagene som kommer.

– Våren er så full av forventninger. Det blir bart, vi kan se og høre fuglene, dyrene kommer frem, snøen forsvinner og det begynner å spire, sier Handeland.

21.mars kalles også Jamvår (Vårjevndøgn), Bendik, Bent og Bent Prøvesvin.

Det svinet som på denne dagen kunne tåle et slag av en staur uten å falle, hadde fått så god vinterfôring at det sikkert ville klare seg.

Store norske leksikon