Hopp til innhold

Endelig kvitt Terra-spøkelset

Terra-kommunen Rana tapte 222 millioner kroner på Terra-skandalen. Etter en beinhard hestekur har kommunen gjort opp tapet.

Geir Waage, ordfører Rana kommune

SMILER IGJEN: Rana-ordfører Geir Waage er kvitt Terra-spøkelset.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Tirsdag var Rana kommune ferdig med årsregnskapet for 2009. Det viser et lite overskudd etter at tapet etter Terra-skandalen er dekket inn.

Rådmann Sigmund Johnsen har grunn til å være fornøyd med økonomien i kommunen, som tapte 222 millioner på kompliserte finansprodukter som meglere i Terra Securities anbefalte kommunen å investere i. Når regnskapet for i fjor er klart, viser det at kommunen har klart å dekke tapet innenfor de fristene kommuneloven setter.

Unngår Robek-lista

Rana unngår dermed å havne på ROBEK-listen over kommuner som må ha godkjenning fra staten for å ta opp lån eller inngå leieavtaler. Dette har vært et overordnet politisk mål for nordlandskommunen.

Rådmannen berømmer de ansatte som har stått på for å oppnå det gode resultatet og brukerne av de kommunale tjenestene.

Lite overskudd

I 2009 var de samlede inntektene 1,48 milliarder kroner, og driftsresultatet endte på 67,3 millioner kroner. 49,4 av disse millionene gikk med til å dekke Rana kommunes siste forpliktelser etter Terra-tapet. Til slutt ble overskuddet på 1,95 millioner kroner.

Må fortsatt kutte

Både Rana kommune og Haugesund i Rogaland har nå dekket inn siste rest av tapet på regnskapet. I 2010 vil Kvinesdal kommune innfri alle krav til budsjettoverskudd.

Kjell Idar Juvik og Geir Waage

FELLES SKJEBNE: Rana-ordfører Geir Waage (Ap) (t.h.) og kollega Dag Idar Juvik (Ap) fra nabokommunen Hemnes har i årevis slitt med Terra-tapene. Nå kan endelig Waage slappe av.

Foto: Frank Nygård / NRK

Nordland-kommunene Hattfjelldal og Hemnes har skåret ned med 10 prosent på alle budsjetter, og i Hemnes har de også kuttet litt på alt.

I Bremanger utgjør tapene nesten 60.000 kroner per innbygger, og ordføreren regner med at kommunen må slite med regningen helt til 2017.

I Narvik måtte hele toppadministrasjonen i kommunen gå ettersom Terra-smellen på 188 millioner kom på toppen av flere år med driftsunderskudd.

Totalt for alle åtte Terra-kommunene ser regningen ut til å havne opp mot 1.100 millioner kroner.