NRK Meny
Normal

En gledens dag på Træna

Endelig får Træna stabil strømtilførsel når den nye strømkabelen tas i bruk i dag.

Ny strømkabel til Træna

JUBELDAG: – Vi er veldig glade for at den nye strømkabelen endelig er på plass, sier ordfører Aina Willumsen (Ap).

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Mange års kamp er omsider over og i dag kan befolkningen på Træna juble over ny strømkabel. Den nye strømkabelen sørger for stabile leveranser av strøm til øya på Helgelandskysten.

Ny strømkabel på Træna

NY KABEL: Slik ser den nye strømkabelen på Træna ut. Nå får de vel 450 innbyggerne stabil strømtilførsel.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Ordfører på Træna, Aina Willumsen (Ap) sier dette blir en merkedag i Trænas historie.

– Vi er kjempeglade og i dag skal vi endelig ha den offisielle åpningen av den nye strømkabelen med strømtilførsel til Træna. Den kommer til å firedoble strømtilførselen, og dette er et kjempeløft for oss.

– Dette betyr at nå kan vi slippe løs boligbygging og industrien kan få utvide slik de har planlagt. Det har vært restriksjoner på omtrent alt de siste årene og det har ikke vært mulig å få nye uttak.

– Det som skjer i dag er en kjempebegivenhet og vi trekker et lettelsens sukk, sier en stolt og glad ordfører.

Stabil strøm

– Vi får nå en helt ny ledning, men den nye kabelen erstatter ikke den gamle. Den gamle kabelen kommer til å fungere som en reserveløsning. Det betyr at leveransen av strøm blir langt sikrere enn tidligere. Før var det slik at dersom det skjedde noe med den gamle kabelen, så hadde vi bare den og da ble det strømløst for befolkningen her ute.

– Vi har jo hatt noen aggregater som har avhjulpet, men det er jo ikke verdens beste forsyning, sier Willumsen.

Øykommunen har omlag 450 innbyggere og blant befolkningen er man meget tilfreds med den nye strømløsningen, sier Willumsen.

– Folket på Træna er veldig glad. Jeg tror dette tok så lang tid at det var enkelte som begynte å lure på om det i det hele tatt ble noe av en ny kabel. Det er faktisk begrenset hvor mange år man kan klare å være like optimistisk hele tiden, sier ordføreren på telefon fra Træna.

Men mens arbeidet med utleggingen av kabelen har pågått nå i sommer har det bare vært glede å spore blant Træna-folket.

Nye innbyggere

Willumsen håper den nye kabelen kan bidra til at flere velger å flytte til Træna.

– Ja, jeg vil jo håpe det. Vi har en prekær boligmangel her ute og nå når folk kan bygge seg hus i trygg forvissning om at de får den nødvendige strømtilkoblingen så skal det også være mulighet for at nye kan etablere seg på øya.

– Husmangel har nemlig vært et problem for oss i mange år, sier Willumsen.

Det skal være en markering på Træna i dag der flere av gjestene som kommer er politikere som har arbeidet for å få på plass den nye strømløsningen for kommunen, forteller Willumsen.

Storfint besøk

- Vi får gjester fra Stortinget, Janne Sjelmo Nordås (Sp) kommer istedet for olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som var forhindret fra å komme. Fylkesordføreren i Nordland kommer samt lederen av samferdselskomiteen i fylket.

– I tillegg kommer to av de politikerne som har jobbet mye dene saken i Stortinget, Torny Pedersen (Ap) og Alf-Ivar Samuelsen (Sp). Også kommer styret i kraftlaget og hele befolkningen på Træna for å feire denne store dagen.

– Nå er det få eller ingen restriksjoner hva strømbruk angår og det skal være nok strøm til alle, det er vi glade for, avslutter ordfører Aina Willumsen.

Ny tidsalder

Ved hjørnesteinsbedriften Modolv Sjøset på Træna har de heist flagget for å markere sin glede over den nye strømkabelen. Daglig leder Geir Sjøset mener øya nå opplever en ny tidsalder.

Geir Sjøset

NY TIDSALDER: – Sikker strømleveranse betyr alt for oss, sier Geir Sjøset ved fiskeribedriften Modolv Sjøset.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Vi er kommet i en ny tidsalder. Dette blir veldig behagelig for oss og vi slipper å være engstelig for at det skal bli mørkt, sier han.

– Når det gjelder virksomheten ved fabrikken vår er dette alfa og omega når vi får en sikker strømleveranse. Vi har kommet mange skritt framover nå og dette sparer oss for mye frustrasjon og mye ødelagt utstyr på grunn av spenningsfall på nettet.

– Endelig lykkes vi i denne saken, men dette hadde aldri gått uten at media hadde satt fokus på dette, sier Geir Sjøset til NRK.no.