Normal

En ekte sønn av Nyksund

Hjalmar Martinussen husker godt barneårene. Og tiden da hjemplassen ble avfolket.

Hjalmar Martinussen

Hjemvendt: Hjalmar Martinussen ble med på lasset da Nyksund ble fraflyttet. Men nå har han bygd nytt hus i Værret.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

-Det var familier som dro av gårde mens kaffekoppene ennå sto på bordet. Og jeg mener at det hadde med fraflyttingsbidraget å gjøre, sier Hjalmar Martinussen.

Han var 12 år gammel da familien hans sulet opp i Nyksund. Det var i 1970, og fiskeværet i Nyksund hadde da slitt i motbakke ei tid.

Betalt for å flytte

Og så la staten ut agnet, et tilskudd på 120.000 kroner til de som flyttet.

-Det var mye penger, ja som en gave fra oven. Og noen grep tilbudet begjærlig. Andre vegret seg, men etter hvert kom de etter.

For Hjalmar og familien gikk ferden til kommunesenteret Myre, og han hadde ingen harde følelser for det som skjedde.

-Det var samme miljøet der som i Nyksund, med kaiene og båtene, bare i større målestokk.

Lengselen

Men lengselen begynte å melde seg når han ble eldre, og etter hvert hadde flyttet til Sortland.

-Når jeg denne tiden var hjemme på Myre i helgene, ja så tok jeg nesten alltid meg en tur utover til Nyksund.

Og det var ikke noe lystelig syn som møtte ham, for det gikk radig med forfallet i det øde gamle værret, som mer og mer lignet en spøkelsesby, og innpå 80-tallet så det mest ut som om hele ruklet skulle ramle i staver.

Nye tider

Men så begynte noen sånn smått å ta tak i bygninger og kaier. Overnattingsplasser og kafeer har kommet til, en smed har etablert seg, og gamle nyksundværinger, eller ættlinger av disse, har begynt å ta vare på de gamle husene.

Og Hjalmar, avisgründeren som grunnla Øksnesavisa, som han også er redaktør i, har endog tatt steget og flyttet tilbake for å bo der hele året. Og det i nybygd hus.

-Må bli en boplass

-Jeg kan som journalist se det sanne pittoreske som tilreisende journalistkolleger gjør. Men jeg for min del er mest opptatt av at Nyksund, ved siden av sin posisjon som en spennende plass for turister, også skal være en plass å bo, med ordentlige tilbud.

-Det hender ennå at kommunen behandler Nyksund som om det fortatt skulle være en fraflyttingsplass. Den aller viktigste oppgaven nå, er å kvitte oss med dette stemplet en gang for alle, fastslår sønnen av Nyksund.

Rassikring

Han ser sånn sett håp i at kommunen har sørget for geologiske undersøkelser langs veien til værret, og han håper at dette i neste omgang kan føre til rassikring.

Alt i alt er det en optimistisk hjemflytter som er gjest i NRK Nordlands radioportrett, Mandagsmøtet.

-Nyksund er reddet! mener Hjalmar Martinussen.

Hjalmar Martinussen i radioportrett ved Billy Jacobsen