Hopp til innhold

En av disse teddybjørnene skal ut i verdensrommet

Her pakkes 100 teddybjørner som skal ut til 800 skolelever over hele landet. Nå starter den beinharde konkurransen om hvilken teddynaut som skal skytes ut i verdensrommet.

Teddy i verdensrommet 2

PAKKES NED: Filip Nicolaisen sender av gårde teddybjørnene, der én av dem kan bli skutt ut i verdensrommet.

Foto: Stian Vik Mathisen

– Premien er en tur til Andøya der teddybjørnen skal sendes opp med jubileumsraketten den 18. august neste år. Elevene får også jobbe sammen med astronaut Christer Fuglesang, sier prosjektleder Filip Nicolaisen i NAROM (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring).

Neste år feirer Norge sine første 50 år i verdensrommet. Det hele startet på Andøya rakettskytefelt i Nordland i 1962. Tidligere i høst ble alle åttendeklassinger i Norge invitert til å delta i konkurransen «Teddynaut».

Nå er de 93 vinnerklassene plukket ut, og de omlag 100 teddybjørnene ankommet Andøya fra «teddynauttrening» i Kina.

Teddy i verdensrommet 1

LITT SPENTE: Skolebarn skal kjempe for at deres 'Teddy' blir astronaut.

Foto: Stian Vik Mathisen

Konkurransen, som arrangeres i samarbeid med Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon, går ut på at elevene skal utstyre en teddybjørn med romdrakt og enkle instrumenter, for så å sende teddynauten ut på et testoppdrag i værballong fra egen skole.

Vitenskapelig eksperiment

Det er opp til elevene selv hvordan de velger å utføre oppdraget.

– Vi har noen tips til elevene. Teddynauten kan for eksempel utstyres med en mobiltelefon som har integrert videokamera og brukbar lagringskapasitet. Teddynauten festes så til en værballong som fylles med heliumgass til den løfter en bestemt vekt. Videokamera startes og ballongen slippes løs, sier prosjektleder Filip Nicolaisen i NAROM - Nasjonalt senter for romrelatert opplæring.

Teddynauten faller så ned, gjerne i fallskjerm og kan plukkes opp slik at data gjenvinnes.

Det beste vinner

Teddynaut

TEDDYNAUT: For å feire Norges 50 år i verdensrommet, skal en teddybjørn sendes ut i verdensrommet.

Foto: NAROM

Deretter starter den virkelige jobben for elevene.

– Elevene skal evaluere resultatene av oppdraget i en rapport, som sendes til en regional jury. Juryene vurderer den vitenskapelige kvaliteten, originalitet, gjennomføring, presentasjon. I tillegg har vi lagt inn en liten x-faktor, sier Nicolaisen.

– Hva hvis teddynauten ikke kommer ned på landjorda igjen?

– Bamsene må «overleve» testen. Det blir en utfordring å vite hvordan de skal få bamsen tilbake til landjorda. Sterk vind kan føre ballongen langt ut på havet. Men elevene får tips til hvordan det skal gjøres, sier Nicolaisen.

Overlever «teddynauten»?

Premien er tur til Andøya der vinnerbjørnen skal sendes opp med jubileumsraketten 18. august neste år. Vinnerlaget får treffe og jobbe sammen med astronaut Christer Fuglesang. Om teddybjørnen vil overleve romferden er Nicolaisen usikker på.

– Den kommer antakeligvis til å treffe vannflaten med like høy hastighet som når den blir skutt opp. Men det er jo en teddynaut, så den har mulighet til å klare seg, sier han.

Teddybjørn i verdensrommet

UT I ROMMET: Fire britiske «Teddynauter» ble sendt ut i verdensrommet i 2008 som en del av et prosjekt ved Cambrigde University. Bildene er brukt med tillatelse fra universitetet.

Foto: Churchill College, University of Cambridge