NRK Meny
Normal

Emma og William på navnetoppen

William har etter over 30 års klatring nådd navnetoppen. Emma som har dominert siden 2003 er tilbake som toppnavn.

37429048 Pregnant Woman

Navnetrendene endrer seg sakte, og i 2015 tok Emma og William over som mest populære jente- og guttenavn i Norge etter Nora og Lukas i 2014.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er Williams toppnotering resultat av over 30 års klatring, mens Emma har dominert navnelistene siden 2003. Årets navn 2014, Nora og Lukas, ble i fjor skjøvet ned til henholdsvis 2. og 5. plass på listene.

– William har gjort det veldig bra i mange år nå, så det er ikke overraskende at navnet nådde helt opp i fjor. Korte navn med doble vokaler, og gjerne konsonanter som m, n, og l, vil forbli populære i mange år framover.

Emma har holdt stand i mange år, sammen med andre jentenavn som slutter på -a. Det har en klang som passer i vår tid, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen til NRK.

Navn er viktige for oss, det blir en del av personligheten, ifølge navneforskeren.

  • Se fylkestabell lenger ned i saken

– Vi føler oss vel nært knyttet til navnet vårt, og har ofte gode følelser når det blir brukt. Vi er veldig opptatt av navn, og det er vel helst fordi vi er opptatt av oss selv.

De fleste velger «trygge» navn

Navneforsker Ivar Utne

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Foto: Marit Stensby / NRK
William Shakespeare

Navnet William , her representert ved William Shakespeare, har etter over 30 års klatring nådd navnetoppen.

Foto: Wikipedia Commons
Nemi

Det er 96 kvinner som heter Nemi, kanskje oppkalt etter tegnerseriehelten til Lise Myhre?

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
Jente med brunt hår i lilla hettegenser

Jenny, her representert ved Jenny Skalvlan, hadde en topp på slutten av 1800-tallet. Nå er det på kraftig opptur igjen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
live, dama til

Live Nelvik. Navnet hennes har skutt i været etter år 2000.

Foto: Kim Erlandsen/NRK

Foreldrene legger mye av sjela sin i å finne et navn de liker eller mener passer til barnet deres. De vil jo barnas beste.

– De fleste foreldre velger vanlige navn for å være trygge på at navnet ikke skal føre til at barna blir sett på som rare. De velger vanlig selv om det kan være upraktisk noen ganger å ha et vanlig navn. Alt dette ser vi i navnetoppene.

Andre foreldre velger vel sjeldne for å vise at de føler seg trygge og de tenker at barna har trygg ballast.

– Og det er vel også slik at mange av dem liker å skille seg ut, kanskje vise at de er modige.

Når foreldre skal velge navn til barnet sitt henter de gjerne navn som finnes i slekta. Men motenavn fra film, musikk, sport, litteratur og bloggere er like vanlig.

Det er for eksempel 96 kvinner som heter Nemi, trolig oppkalt etter tegnerseriehelten til Lise Myhre. Navn som Live og Jenny har hatt et oppsving de siste årene.

– Rives med av begeistring

– Ofte ser vi en kombinasjon av fornavn fra tidligere slekt og mote. Det går jo fint an å kombinere det fordi mange gamle navn går igjen som motenavn etter hundre år eller mer.

Ikke alle idolnavnene slår godt an, selv om stjernene er aldri så populære.

Det kan være grunnen til at navnet Vegard var mer i vinden enn Bjørn i 1990-årene. Bjørn var utbrukt, mens Vegard passet i motebildet på den tiden, sier Utne.

USA og Sverige

Vi henter inspirasjon fra utlandet, og aller øverst troner USA.

– Den bibelske navnebruken for gutter er helst regnet for å være inspirert fra USA, selv om norske foreldre ikke tar alle bibelske navn som er mye brukt i USA. I mange tilfeller ligger vi like bak Sverige, men i mange tilfeller kan det være at vår felles kilde er USA og andre land.

Navnetoppen 2015
Foto: Statistisk sentralbyrå

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.