Elsker Nord-Norge

Spanske turister strømmer til Norge - trafikken nordover økte 40 prosent på to år.

Å i Lofoten

Å i Lofoten står høyt på ønskelista til spanske turister.

Foto: Bernt Brunke

Spanske turister strømmer til Norge, som aldri før, og Nord-Norge er et av de mest populære reisemålene. Det siste året tilbrakte spanjolene tilsammen 300.000 døgn i Norge - en økning på rundt 40 prosent på to år.

- Det vi hører fra alle kunder som har vært i Norge er at det har vært en uforglemmelig reise, sier reisekonsulent Ana Orgaz ved reisebyrået Viajerum i Madrid.

Fred og ro i uberørt natur - det er de viktigste stikkordene for denne utviklingen, sier den norske reiselivsnæringen.

- Alle er begeistret for den rene og uberørte naturen, for roen og vennligheten de møtes med, sier Orgaz.

Lar seg ikke skremme av prisen

Viajerum selger reiser via telefon og internett, og reisebyrået tilbyr nå ukesreiser til Norge for rundt 10.000 kroner. Det skremmer ikke spanjolene, selv om det snakkes mye om krise i den spanske økonomien.

- Selv om alle synes Norge er et dyrt land, så mener man tydeligvis at det er verdt prisen, sier hun.

Undersøkelser viser at det nettopp er på slike ting som reiser og uteliv at spansjolene nå strammer inn livremmen, men når det gjelder salget av reiser til Norge, så er det ingen tegn til nedgang

- Tvert imot - dette ser ut til å bli et nytt rekordår, sier Ana Orgaz i reisebyrået Viajerum her i Madrid.

Fjord-Norge

Det er tre områder spanjolene først og fremst vil besøke når de drar til Norge: Oslo-området, fjordene på Vestlandet og Nord-Norge.

- Fortsatt er Nord-Norge det mest eksotiske reise-målet. Midnattsola, Lofoten og Nordkapp er klassikere som alltid står høyt på ønskelista, sier Eugenia Fierros - direktør ved Norges turistkontor her i Madrid:

Spania er et svært viktig turistmarked for Nord-Norge - et svært populært område er øyene i Lofoten. Og nå drar spanjolene hit også på vinteren.

Hvalsafari fra november til januar er for eksempel et yndet tilbud - bare tyske turister er mer tallrike enn spanjolene. Og stadig flere spanjoler drar nå til Lofoten i skrei-sesongen.

- For fersk Lofotskrei er blitt svært populært i Spania de siste årene, sier direktør Eugenia Fierros ved det norske turistkontoret her i Madrid.