Ellingsen: – Har aldri fått så mye kjeft i hele mitt liv

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) har vært ute en vinternatt før. Men kritikken han fikk etter utspillet om Odins soldater overgår likevel alt han har opplevd etter nærmere 15 år på Stortinget.

Jan Arild Ellingsen ved talerstolen under Stortingets spørretime

– Man skal stå for meningene sine, spesielt hvis du er politiker på Stortinget, men det noe ved intensiteten og hvor lavt man har slått denne gangen som overrasker meg, sier Jan Arild Ellingsen (Frp).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

«Enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utryggheten og kriminaliteten, bør få honnør for det», sa Ellingsen til NRKs Politisk kvarter for en uke siden.

Bakgrunnen var spørsmål om hva han syntes om at Odins soldater har etablert lokale grupper i flere norske byer.

Etterpå tok blant andre Erna Solberg avstand fra uttalelsene. Og Ellingsen har fått så mye kjeft fra privatpersoner og andre at han aldri har opplevd maken.

– Det tok av mer enn jeg kunne drømt om i mine villeste fantasier. Jeg har vært på Stortinget i snart 15 år, og fått juling før, men at det skulle ta av så hinsides som det gjorde i denne saken hadde jeg aldri opplevd før, sier Ellingsen.

  • Bakgrunnen for denne saken er et leserbrev Ellingsen har sendt til Saltenposten.
Laster Twitter-innhold

Stort antall henvendelser

Det var volumet av personangrep som var nytt for den drevne Frp-politikeren. Ord som Ellingsen ikke trodde eksisterte og som er langt utenfor hva som egner seg på trykk bombarderte han på både nett og telefon.

– Jeg opplevde en grad av hat som jeg ikke har lagt merke til før. Jeg har fått kjeft for uttalelsene mine før, og det lever jeg godt med, men ikke på et nivå som dette.

FrPs justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen mener at Odins soldater yter et positivt bidrag i et bybilde hvor politiet mangler ressurser til å gjøre jobben sin.

Her kan du høre intervjuet som gikk i NRKs Politiske kvarter.

Men det som kanskje har vært verst er ikke kritikken som har rammet han selv, men de henvendelsene som de rundt han har fått. Ellingsen har blant annet en sønn på Rognan.

– Jeg har ingenting mot å stå oppreist og ta ansvar og kritikk, men når folk slår så lavt og angriper andre som er uforskyldt i det jeg gjør, da er det ikke noe moro lenger. Da er stasen med å drive politikk borte.

Han er likevel klar på at politikere skal tåle mer kjeft enn andre.

– Men det må likevel være en grense. I alle fall hvis man fortsatt ønsker et levende demokrati, der folk i lokalpolitikken bruker mye av fritida si. Og da få betalt i form av kjeft er ikke noe særlig. Selv på Stortinget er det ikke bare-bare å ignorere sjikane fra andre som er uenig med deg.

Intet frikort

Så hva synes egentlig Ellingsen om Odins soldater?

– Hvis man tar seg tid til å høre på intervjuet, så har jeg aldri sagt noe om at Odins soldater skal ha noe frikort. Jeg har aldri sagt at Frp har støttet dem. Jeg har sagt at enhver borger som vil bidra til å redusere kriminaliteten og opplevelsen av utryggheten ute, bør få honnør for det.

For min del får folk selv gjøre det de mener er rett, så lenge de gjør det innenfor loven. Hvis du bryter loven, om du er en Odins soldat eller en soldat i Frelsesarmeen, så må du ta konsekvensene av det.

Jan Arild Ellingsen