Hopp til innhold

Industrigiganten Elkem permitterer flere ansatte

Over 180 ansatte i smelteverket Elkem Salten fikk torsdag beskjed om at de vil bli permittert rett før jul. – Det er selvsagt ingen hyggelig beskjed å få, sier verksdirektør Arve Ulriksen.

Arve Ulriksen, verksdirektør Elkem Salten

MÅ STENGE: Verksdirektør Arve Ulriksen måtte i dag gi de 180 ansatte den tunge beskjeden om at de aller fleste blir permitert.

Foto: NRK

– Ut fra de ansiktsutrykkene jeg så på det allmøtet vi hadde i dag, så er det klart at folk er utrygg, sier Ulriksen.

Det var ved 14-tiden torsdag ettermiddag han samlet de ansatte på fabrikken i Sørfold for gi sine ansatte den tunge beskjeden. Totalt vil to av tre ovner som brukes i produksjon av silisium på fabrikken være stengt den 12. desember. Den første ovnen ble stengt allerede i november.

Silisium brukes blant annet i produksjon av solceller, men et sviktende marked både for råstoffet og solceller i Europa har ført til at flere industribedrifter har måttet kaste inn håndkledet. Blant dem er REC, som har ført til at flere hundre personer har mistet jobben, mange av dem i Nordland.

– Vi har sett fallende priser og et fallende marked, og derfor må vi nå justere oss etter dette, sier verksdirektøren.

– Svært mange blir permitert

Han kan ikke svare på hvor mange som blir permittert, men sier de ikke trenger mange personer på arbeid når to av tre ovner i fabrikken er stengt.

– Jeg kan ikke si noen eksakte tall ennå, for vi skal i forhandlinger med fagforeningene rundt hvem som må gå ut i permitteringer. Det jeg kan si er at det er svært mange som blir permitert.

De vil komme tilbake i neste uke med hvor mange som blir permitert.

Elkem stenger totalt tre produksjonsovner

– Det er markedssituasjonen som gjør at vi må gå til dette skrittet. Ser vi på det som har skjedd i Europa i den senere tid gjennom media, så skjønner vi at det er en god del uro, sier Ulriksen.

Elkem reduserer også produksjonen ved smelteverkene i Bremanger og Bjølvefossen. Men de ansatte her vil ikke være like hardt berørt som i Salten.

I en pressemelding skriver Elkem at de vil prøve å permitere så få som mulig ved å gjennomføre vedlikeholdsprosjekter og opplæring, og en del av de ansatte vil få ta ut ferie.

Elkem håper på lysere tider til våren

I Salten vil produksjonen fortsette i en ovn, ettersom de fortsatt har kontrakter på levering av silisium. Men selv om det ser mørkt ut nå, håper Ulriksen i Salten Elkem på lysere tider til våren:

– Selv om det ser pessimistisk ut når vi stenger ned to tredjedeler av produksjon i verket, så ser jeg at når vi kommer ut av februar og mars, så har vi nok et grunnlag for å ha produksjon i hvertfall to ovner gjennom hele året, avslutter han.