Elias Blix hedres med 175-årsfest

Nå planlegges storslått feiring av Nordlands store salmedikter.

Elias Blix

HEDRES: Salmedikteren Elias Blix hedres i Gildeskål på hans 175-årsdag i februar neste år.

Foto: SCANPIX

Neste år er det 175 år siden salmedikteren Elias Blix ble født i Gildeskål. Og der håper man på besøk av kronprinsesse Mette Marit når den store jubileumsfeiringen starter i februar 2011.

– Det er ingen hemmelighet at kronprinsessen har et spesielt forhold til norske salmer og der står jo Elias Blix veldig sentralt.

Det sier Petter Kjærnes som er prosjektansvarlig for det store Elias Blix-jubileet i Gildeskål.

Jubileet starter i februar neste år i tilknytning til Elias Blix sin fødselsdag den 24. februar. Jubileet kommer til å prege Gildeskål kommune hele dette året med en rekke arrangementer av ulik karakter. Og i følge Kjærnes skal dette koste.

– Vi snakker nok om flere millioner kroner, sier Petter Kjærnes.

Elias Blix bauta

En bauta står reist til ære for Elias Blix på hans fødested som er Våg i Gildeskål.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Teolog

Elias Blix var utdannet teolog, men praktiserte aldri som prest. I tilleg var han politiker og språkmann, men det er som salmedikter vi kjenner han best.

Biskop i Sør Hålogaland, Tor B, Jørgensen mener vi har mye å lære av Elias Blix.

– Jeg tror sammenhengen mellom lokal kultur, språk og identitet er en viktig del av dette. Nærheten til naturen og skaperverket, sånn som det det brukes poetisk av Blix som bilder i hans salmediktning.

– Nå har vi nylig feiret 17. mai og jeg må nok si at ferdelandssalmen, når jeg nå har jobbet litt med den igjen, den har kvaliteter i seg. Så så lenge Dovre står og vi eksisterer som nasjon så håper jeg den kan synges på vår nasjonaldag, og ved andre anledninger.

– Den har et vakkert uttrykk for nordnorsk inspirasjon av nasjonal og for så vidt global karakter, så det er min kjernesalme, sier biskop Tor B. Jørgensen.