NRK Meny
Normal

Elgjakta i gang!

Fra i dag og frem til 31. oktober skal ingen elger føle seg for trygge.

Elg

BAKHOLDSANGREP: Elgstammen i Nordland har vokst seg stor. Nå vil fylkesmannen at flere dyr felles.

Foto: Kjersti Søberg

Over hele landet gjør elgjegerne seg klare, for i dag starter elgjakta.

På midten av 1950- tallet ble den første elgen observert i Bodø. Siden den gang har elgen spredd seg omtrent til hele Nordland. I 1983 startet fylkesmannen registrering av hvor mange elg som ble felt i løpet av elgjakta.

Må begrense stammen

I Nordland har elgstammen tredoblet seg siden 1980- tallet, og bestanden er nå litt i største laget. I år forventes det at opp mot 3000 dyr blir felt i Nordland, men fylkesmannen ser helst at det blir skutt enda flere.

- Elgstammen har vært forvaltet slik at den har blitt større, men for mange elg skaper problemer i form av påkjørsler og beiteskader, sier konsulent hos fylkesmannen, Gunn Karstensen.

- I tillegg ser vi at elgen gjerne forviller seg inn til bebyggelse, og en slik utvikling ønsker vi ikke.

I fjor var fellingskvota i Nordland på 3429 elg, og cirka 2800 ble skutt under jakta. Det er opp til hver enkelt kommune å bestemme hvor mange elg de vil skyte.

Ansgar Aandahl

SMYGER: Det er flere måter man kan jakte elg på, forteller Ansgar Aandahl. Selv foretrekker han 'smygjakt.'

Foto: Gerd Elise Martinsen

Smyger seg innpå

En av de som i dag er i gang med jakta, er elgjeger Ansgar Aandahl fra Bodø. Han skal jakte i Steigen, med en klar taktikk:

- Det kalles smygjakt. Vi lurer oss innpå elgen, to og to. Så deler vi oss og får skuddmulighet fra to forskjellige vinkler, forklarer han.

- Det er den artigste måten å jakte på, sier den forventningsfulle jegeren.