Hopp til innhold

Elgen ble påkjørt, kastet opp i lufta og traff fronten på en møtende bobil

To personer er sendt til sykehuset i Narvik etter en elgpåkjørsel i ettermiddag.

Bobil

Slik så bobilen ut etter møtet med elgen.

Foto: 03030-tipser

Operasjonsleder Jan Erik Solheim ved Nordland politidistrikt forteller at de fikk melding like før halv to i ettermiddag om en ulykke på Herjangsfjellet i Narvik.

– En personbil hadde kjørt på en elg. Elgen ble kastet opp i lufta, og havnet i fronten på en møtende bobil. Tre personer var involvert i ulykken, to av dem er lettere skadet og sendt til sykehuset i Narvik.

Nordmenn

Foto av den andre bilen

Slik så personbilen ut etter sammenstøtet.

Foto: Narviking AS

Kjøretøyene ble totalvrak. Veien var stengt en periode, men veien er nå spylt og kjøretøyene hentet vekk av bilberger, forteller operasjonslederen.

Solheim sier at det foreløpig er uvisst om det var høy fart involvert. Elgen overlevde ikke sammenstøtet.

– Hva kan du si om de involverte?

– Dette var nordmenn, forteller operasjonslederen.

Dette bør du gjøre om du kjører på elg

I helgen ble en elg påkjørt på Offersøya i Alstahaug. Til motsetning til dagens hendelse i Narvik, valgte bilisten på Helgeland å stikke av.

Gerald Persen i viltnemda i Alstahaug

Gerald Persen i viltnemnda i Alstahaug.

Foto: Privat

I 2014 ble det registrert 1.817 elgpåkjørsler her i landet. Elgstammen i Norge øker, samtidig som trafikken har økt betraktelig de siste ti årene.

Gerald Persen ved viltnemnda i Alstahaug tror vi vil se flere elgpåkjørsler i tiden fremover, etter hvert som dagene blir kortere og sikten dårligere.

Han har følgende råd til de som skulle være uheldig å kjøre på elg:

– Først og fremst bør du sikre området rundt bilen, slik at andre bilister kommer seg forbi. Sett opp varseltrekant, og få andre til å dirigere trafikken, råder Persen.

Stikker elgen av, så bør man merke seg steder hvor man traff elgen og retningen elgen løp videre. Det gjør arbeidet lettere for dem som skal drive et eventuelt ettersøk.

– Ikke løp etter elgen selv, det ødelegger bare for hunden som skal lete etter elgen etterpå. Så bør man selvsagt varsle politiet, sier Persen.

Legg merke til detaljer

Skadet elg

Søndag formiddag fikk viltnemnda i Alstahaug melding om en hardt skadet elg på Offersøya i Alstahaug. Bilisten hadde i dette tilfellet stukket av fra stedet. – Kan medføre straffansvar og problemer med forsikringa, sier viltnemndas Gerald Persen.

Foto: Gerald Persen

Det er lett å havne i sjokk etter et møte med et dyr som kan veie opptil flere hundre kilo.

Men hvis man klarer å merke seg detaljer som hvor stort dyret var, om det var snakk om en kalv eller elgokse, så blir det lettere for viltnemndas folk å finne fram til riktig dyr.

– Det er gjerne flere dyr i lag som løper over en vei. Da gjør slike opplysninger det mye lettere å lokalisere rett individ.

I tilfeller der elgen er hardt skadet, bør man ikke foreta avlivning selv. Blant annet på grunn av fare for rikosjett.

– Sikkerheten må være i høysetet. 1. april trådte nye regler i kraft. Alle som går ettersøk for det offentlige, må nå ha et kurs. I kurset inngår avlivning.

Herjangsfjellet