Hopp til innhold

Stokmarknes vant med kinesisk førstehjelp

– Vi har fulgt med i timene. Det ligger mye arbeid bak denne prisen, sier de glade og stolte vinnerne av årets beste elevbedrift.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi knalla inn seieren, og vi har over tusen førstehjelpspakker å selge. Så det er bare å komme og kjøpe.

Elever i ungdomsbedriften Alltid Beredt, UB fra Hadsel videregående skole fikk mandag kveld prisen for beste forretningsplan i Nordland.

Tirsdag ble det også kjent at de i tillegg er kåret til den beste ungdomsbedriften i Nordland.

Førstehjelp fra Kina

Vinnerproduktet er en liten førstehjelpspakke som er beregnet for folk i alle aldre. Elevene har gjort den litt unik siden det finnes så mange andre førstehjelpspakker.

– I stedet for at den er stor, har vi laget en liten og lett pakke. Med et flott design. I tillegg har pakken karabinkrok med refleks rundt, slik at folk kan ha den på seg når de er ute og går tur. På den måten får den flere bruksområder, og det er lettere å ta den med seg, forteller Malin Simonsen.

- Hva har kineserne lagd?

– Det er selve pakken, altså det ytre, vi har fått konstruert i Kina. Pakningen er vanntett med glidelås, refleks og karabinkrok. Innholdet har vi fått fra en lokal butikk. Så har vi pakket det selv.

– Det var billigst å produsere i Kina. Vi tjente mest på det på den måten, forteller Kristian Johannesen.

Kinesisk forsinkelse

Under fylkesmessen for ungdomsbedrifter ble de klappet fram som vinnere i en av 16 klasser. Ungdommene fra Stokmarknes har vært i kontakt med både norske og kinesiske selskaper på veien fram mot seieren. Prisutdeler Roy B. Nilssen sa at ungdommene hadde en grundig og velskrevet forretningsplan med realiserbare ideer.

– Vi har også opplevd hvor vanskelig næringslivet kan være, spesielt når man samarbeider med utenlandske bedrifter. Da vi samarbeidet med Kina kom vi midt opp i det kinesiske nyttåret som varer i en måned. Da oppdaget vi hvordan ting kan bli utsatt og ta lenger tid enn planlagt, sier Vilde Johnsen.

Økt ansvar

Kristina Solbakken, Ulrikke Larsen og Ida Wisth.

Kristina Solbakken, Ulrikke Larsen og Ida Wisth

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Elevene framhever at de lærer mye om ansvar og hardt arbeid gjennom ungdomsbedriftene.

– Det oppleves veldig realistisk å drive ungdomsbedrift, fordi vi må klare det meste selv, sier Ulrikke Larsen, Kristina Solbakken og Ida Wisth fra Bodø videregående. Sammen med rundt trehundre ungdommer satt de til bords og ble servert svinefilet med grønnsaker, peppersaus og potetbåter før desserten kom seilende.

– Det er viktig at ungdom i en tidlig fase får kunnskap om det å etablere egen bedrift, sier Roy B. Nilssen.

– Hvis de ikke får den kunnskapen så blir de slukt opp av det offentlige eller større bedrifter, eller de drar sørover. Nilssen mener at noe av det viktige med ungdomsbedrifter er at ungdom både lærer og tørr å hoppe ut i det ukjente.

Imponert over kidsa

Ungt entrepenørskap: Fra venstre: Stine Antonsen, Julie Freiberg, Vilde Johnsen og Kristian Johannes

Bodø (Nrk) Ungt entrepenørskap: Fra venstre: Stine Antonsen, Julie Freiberg, Vilde Johnsen og Kristian Johannesen mottar prisen for beste forretningside fra Roy B. Nilssen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flere hundre ungdommer fra hele fylket var mandag kveld samlet på et av Bodø hoteller.

– Det er mye mer ungdom her enn jeg hadde trodd. Dette er veldig bra, kanskje burde næringslivet vært enda mer med?

Han er imponert over hva ungt entrepenørskap får til i Nordland.

– Dette er mye større enn jeg hadde trodd før jeg kom hit, sier Nilssen som ut fra eget anslag startet over 50 selskaper.

Ære og berømmelse

Elevene har forberedt seg i ukesvis på at de både skal lage messe og konkurrere om å vinne gjeve priser og ære og berømmelse.

– De er veldig spente. Dette er veldig motiverende. Elevene må selv ta styring. Vi som lærere er bare med som veiledere, sier Kolbjørn H. Larsen.

Fra foajeen kikker serie-gründer Roy B. Nilssen inn i spisesalen. Antrekket han ser er dress og kjole, tett i tett.

– Ja, dette kunne like godt vært en middag blant næringslivsfolk...