Elever slipper å betale hjemreise etter fyllebråk

Da elevene drakk alkohol på skoletur til Lanzarote ble de som straff sendt hjem på foreldrenes regning. – Ikke lov, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Club La Santa, Lanzarote

FUKTIG KVELD: Det var her ved Club La Santa på Lanzarote at de seks elevene ved idrettslinja ved Mosjøen videregående skole drakk alkohol. Dagen etter fikk reiselederne klager på guttene fra hotellets ledelse fordi de hadde sparket og slått i dører og vegger.

Foto: Club La Santa

Seks gutter i avgangsklassen på idrettslinja ved Mosjøen videregående skole slipper å betale flyreisen hjem etter nattlig fyllebråk på skoletur til Lanzarote. Nå sitter rektor Kurt Henriksen ved Mosjøen videregående skole med en regning på 37.000 kroner som skolen må dekke selv, skriver avisen Helgelendingen.

Kurt Henriksen, rektor

Rektor Kurt Henriksen ved Mosjøen videregående skole er fortvilet over få straffemetoder når de tar elever på klassetur.

Foto: Nordland fylkeskommune

Rektoren er fortvilet over få straffemetoder når de tar elever på klassetur.

– Pengene er ikke poenget her. Dette handler om alvoret rundt det å ta med elever til utlandet. Vi ønsker at elevene skal få en utvidet opplæring utenfor det tradisjonelle klasseromsundervisningen. Men da må elever og foreldre være trygge på at turen skjer under ordnede forhold. Foreldrene må kunne forvente at ungene deres kommer tilbake i god behold, sier rektoren til NRK.

Brøt reglene

Alle elevene hadde på forhånd skrevet under på skolens tilleggsreglement hvor de aksepterte hjemsendelse på egen regning ved brudd på reglene for nattero og bruk av alkohol.

– Det åpnes for tilleggsreglement i skolereglementet til Nordland fylkeskommune. Den enkelte skole kan tilpasse reglementet til sin aktivitet, sier Henriksen til NRK.

Mosjøen videregående skole hadde på forhånd fått to jurister i Nordland fylkeskommune til å godkjenne skolens reglement.

– Dobbelt straff

I tillegg til å betale hjemreisen selv fikk de seks guttene nedsatt atferdskarakter.

Hjemreisen kostet over 37.000 kroner, altså 6000 kroner på hver av elevene – og guttenes foreldre klaget inn saken til Nordland fylkes klagenemnd.

Der fikk guttene medhold. Nemnda påpeker at guttene ikke kan straffes dobbelt – ved både å få nedsatt atferdskarakter i tillegg til den økonomiske belastningen.

Bryter med gratisprinsippet

Nordland fylkes klagenemnd uttaler til NRK at de følger regelverket som Utdanningsdirektoratet har om at «straff» i videregående skolen ikke skal koste penger.

– Å sende elever som bryter ordensregler på skoletur hjem, og etterpå gi foreldrene regningen for billetten, bryter med gratisprinsippet i skolen, skriver
Utdanningsdirektoratet.

Vil ha felles regelverk

Rektoren sier tida er moden for at skoleverket ser på regelverket.

– Dette er en sak som må diskuteres slik at vi får et felles regelverk på plass slik at framtidige elever og foresatte kan være trygg på at skoleturene foregår i ordnede former.

Henriksen understreker at skoleturen og idrettsleiren på Lanzarote ikke var ment som en ferietur, men en del av opplæringen ved skolen.

– Vi har 150–200 elever som er på utenlandsturer i løpet av skoleåret. Det forplikter. Vi er nødt til å ha tydelige og strenge regler på turene, ellers kan vi ikke reise, sier rektoren til NRK.

Frykter lærerne vil vegre seg

Gymsalen til Mosjøen videregående

Rektor Kurt Henriksen ved Mosjøen videregående skole sier skolen ønsker at elevene skal få en utvidet opplæring utenfor det tradisjonelle undervisningen, og derfor reiser på tur. Her fra gymsalen ved skolen.

Foto: Bente Johansen / NRK

Henriksen sier det er et stort ansvar for lærene å ta med seg elever på utenlandsturer.

– Derfor må vi ha veldig tydelige avtaler med elevene på forhånd før de reiser ut, slik at de skal være sikre på at alle skal ha en god opplevelse innenfor trygge rammer.

Henriksen sier at skolen i utgangspunktet ikke ønsker at denne saken skal føre at skolen i framtiden må begrense turvirksomheten.

– Men skjer dette på nytt igjen, må vi vurdere hva vi skal gjøre. Denne saken kan føre til at lærerne vegrer seg for å dra på tur. Vi håper nå å kunne inngå tydelige avtaler med elever og foreldre slik at vi kan unngå slike hendelser i framtiden, sier rektor Kurt Henriksen til NRK.

Utdanningsdirektoratet: – Ikke lov

Ingen ved utdanningsavdelingen i Nordland fylkeskommune kunne uttale seg om denne saken til NRK i dag, men Utdanningsdirektoratet bekrefter at den enkelte skole ikke kan forlange at eleven skal betale for den straffen
skolen velger.

– Opplæringslovens gratisprinsipp er overordnet skadeserstatningsloven og avtalelovens generelle virkning i dette tilfellet, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Strømmen i Utdanningsdirektoratet til NRK.

Å gi skolen medhold i at de kan kreve erstatning for utgifter knyttet til bortvisningen vil innebære at eleven straffes dobbelt, noe som ikke er tillatt, ifølge direktoratet.

– Da straffes eleven først ved å sendes hjem fra turen, og
deretter med å betale det returbilletten koster, sier Strømmen.