Våknet til at skolen var borte

– Det er kanskje alle elevers drøm at skolen skal brenne ned. Men, når det faktisk skjer, tenker man bare: Er det mulig?, sier storesøster Christel Bolsøy.

Søstrene Christel, Martine og Elise Bolsøy

Søstrene Christel, Martine og Elise Bolsøy foran skolen de har gått på i mange år. Fortsatt siver røyken ut av bygningen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Brannen som herjet i Liland barne- og ungdomsskole er slokket, melder politiet klokken 12 tirsdag formiddag. Nødetatene fikk melding om brannen like før klokken 06 tirsdag morgen, dagen før elevene skulle begynne på skolen igjen.

Tilbake står elever som nå er uten klasserom. De tre søstrene Christel, Martine og Elise synes det er trist at skolestarten etter jul blir annerledes enn de hadde forventet.

– Det er veldig rart og ganske trist. Man har gått der i flere år og så er den plutselig borte. Jeg har gått på skolen her siden 5. klasse, sier storesøster Christel Bolsøy til NRK.

– Flammer og røyk fra sikringsskapet

Liland skole totalskadd i brann

Skolebygget er totalskadd.

Foto: Nils Mehren / NRK

Christel tror elevene, som skulle vært tilbake på skolen etter juleferie 4. januar, nå må til Bogen, som har en nedlagt skole med klasserom man kan benytte seg av.

Selv om politiet mener det er for tidlig å si noe om brannårsak, hersker det allerede teorier i det lille lokalsamfunnet.

– Ja, noen mente det kunne vært sikringsskapet. Det kom visst mye flammer og røyk derfra. Jeg vet ikke hva det kan skyldes, jeg har ikke sett eller hørt noe annet enn det, sier Christel.

Flere titalls personer evakuert

Liland barne- og ungdomsskole brant ned

Brannen brøt ut i et eget bygg tilknytt skolen via en utvendig gang.

Foto: Nils Mehren / NRK

Liland er et tettsted med 334 innbyggere (2014) i Evenes kommune i Nordland. Byene Harstad og Narvik ligger rundt én time unna.

Politiet jobbet i morgentimene med å evakuere folk som bor i nærheten av skolebygget på grunn av stor røykutvikling.

– Rundt 40 personer er evakuert til Liland sykehjem, sa Knut Holen, lensmann ved Evenes, Tjeldsund og Skånland lensmannskontor til NRK.

Brannen brøt ut i et eget bygg tilknytt skolen via en utvendig gang.

– Ifølge folk på stedet er det deler av skolen som ikke er berørt av flammene. Likevel er skolen totalskadd. Etter hvert, når brannen er slokket, vil vi kunne gå inn og lete etter brannårsak. Både politi og brann vil være på stedet så lenge det er brann og røyk.

– Hun sa at skolen var borte

Brann på Liland skole i Evenes i Nordland tirsdag morgen.

Det ble drevet slokningsarbeid i flere timer på stedet.

Foto: Ragnar Bøifot / Fremover / NTB scanpix

Elevene synes det er rart å se skjelettet av det som en gang var skolen deres. Der har de hatt klasserom og bøker i flere år.

– Har du mistet noen personlige ting der?

– Ikke annet enn inneskoene, sier Christel Bolsøy, som fikk høre om brannen tidlig i morges.

– Jeg ble ringt opp av naboen klokken sju. Hun sa at skolen var borte. At den brant.

– Hva tenkte du da?

– Oi, er det sant? Det er kanskje alle elevers drøm at skolen skal brenne ned. Men, når det faktisk skjer, tenker man bare: Er det mulig?

Foto: Ragnar Bøifot (Fremover)