Hopp til innhold

Elever mintes død klassekamerat

Onsdag var det minnestund for 11 år gamle Nirut Yensutthi som omkom i båtulykken utenfor Melbu. På Stokmarknes skole vaier flagget på halv stang. I 6. klasse står en pult tom.

Sorg ved Stokmarknes skole

HALV STANG: På Stokmarknes skole var elevene i sorg over å miste 6.klassingen Nirut Yensutthi i den tragiske båtulykka på Hadselfjorden i påska.

Foto: John Inge Johansen

fungerende rektor Inge Hovdan ved stokmarknes skole

Fungerende rektor Inge Hovdan ved Stokmarknes skole.

Foto: John Inge Johansen / NRK

11-åringen var en av de fire som omkom på Hadselfjorden skjærtorsdag. Ved Stokmarknes skole er en elev er borte. For skolen, de andre elevene og hele lokalsamfunnet i Hadsel er det en tung dag og mye sorg som skal bearbeides.

– Nirut kom til skolen for to år siden, og gled godt inn i miljøet, sier fungerende rektor Inge Hovdan.

Rektoren beskriver ham som en glad gutt, som alltid hadde et smil på lur.

– Derfor er det en klump i magen for mange av elevene som har vokst seg større og større siden ulykken, legger han til.

Tente lys og minnet Nirut

I formiddag var elevene samlet på Hurtigrutens hus for å ha en minnestund sammen med skolens og kommunens ledelse, tillegg til politi og prest. Levende lys var tent og det ble spilt musikk for elevene.

Fungerende rektor Inge Hovdan sier at de har hatt samtaler med alle klassene om det som har skjedd, og i de har hatt med fagfolk i de klassene som har vært mest berørt.

– Barns sorg er slik at de i det ene øyeblikket sitter og gråter åpenlyst, mens i det neste er de ute av sorgprosessen – for så å gå inn i det igjen etter en tid. Det er viktig å være klar over det og ta barns sorg på alvor sier Hovdan.

Skriver en siste hilsen til klassekameraten

I klassen til Nirut står pulten hans helt framme ved tavla, med en duk, en blomsterbukett, et bilde og et lys. Han er med i skoledagen selv om han ikke er der. I et annet rom kan alle elvene på skolen skrive en siste hilsen til skolekameraten i en kondolanseprotokoll.

–« Du var en grei gutt. Vi savner deg», står det i hilsenen fra klassen.

Om å leve videre

– Det er viktig for alle berørte, både barn og voksne å kunne gi rom for sorgen. Vi må vise hverandre at vi bryr oss, at en slik hendelse som dette går inn på oss. Kirken spiller en rolle for mange, kanskje særlig i etterkant av de ulike tragedier som har rammet hadselsamfunnet i år, sa sogneprest Sven Becker til vol.no.

Han ledet seremonien på Hurtigrutens hus hvor nesten to hundre elever var samlet.

Minnebok og tente lys for Nirut Yensutthi

SISTE HILSEN: «Du var en grei gutt. Vi savner deg», står det i kondolanseprotokollen til eleven.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Politiet etterforsker saken bredt

Det var tidlig på skjærtorsdag ettermiddag at de fire som omkom i ulykka, dro ut fra Melbu i en 18,5 fot stor fritidsbåt. De skulle over Hadselfjorden til Fiskebøl, en tur som normalt tar 10-15 minutter.

Kaptein Roy Kristiansen på bilferga «Sigrid», som trafikerer området, sier til NRK at værforholdene i området skal ha vært bra, inntil det begynte å blåse opp ved 14-15-tiden.

Politiet sier til NRK.no at de etterforsker saken bredt for å finne årsaken til at fire personer mistet livet i Hadselfjorden. Så langt står de uten svar.

De vurderer nå å bruke miniubåt for å søke etter båten. I tillegg vil de avhøre flere vitner og undersøke de siste telefonsamtalene fra de forulykkede. Blant annet skal kvinnen ombord ha forsøkt å ringe 1881, før all kontakt ble brutt.

– Det oppstår ofte rykter rund slike hendelser, så det er viktig å få forklart hva vi vet med sikkerhet og hva vi jobber videre med sier Lensmann Trond Olsen i Hadsel til NRK.no.

Trond Olsen lensmann Hadsel

ETTERFORSKER SAKEN: Lensmann Trond Olsen i Hadsel sier de etterforsker saken bredt, og de vurderer å bruke miniubåt for å finne fritidsbåten som skulle frakte de fire som omkom til Fiskebøl.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK