Elev: – Det er en dårlig løsning

I Sømna på Helgeland koster det uvanlig mye tid og krefter å lære seg spansk. Der må elevene kjøre milievis i buss for å få undervisning.

I Sømna på Helgeland koster det uvanlig mye tid og krefter å lære seg spansk i videregående skole. Der må elevene kjøre milievis i buss for å få undervisning.

IKKE SPESIELT ARTIG: – Det er ikke spesielt artig, men det går jo. Vi har hatt lange diskusjoner med rektor, men må bare godta det, sier elev Marie Solli Oppegaard (til venstre). Hun er en av elevene som må busses til Brønnøysund - åtte mil unna, for å få spanskundervisning.

Ingrid Sømhovd Larsen

UNØVENDIG: – Jeg liker det ikke. Det er en dårlig løsning, sier elev Ingrid Sømhovd Larsen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Jeg liker det ikke. Det er en dårlig løsning, sier Ingrid Sømhovd Larsen.

Hun er elev i niende klasse ved Vik skole på Sømna, og er i likhet med mange av sine medelever frustrert over spanskundervisninga ved skolen.

For etter at Sømnas lærer ble sykemeldt i januar, har ikke skolen klart å finne en erstatter eller vikar. Dermed leier man buss, og samarbeider med to skoler i Brønnøysund – gode åtte mil tur/retur.

Rektor Rolf Arve Wold innrømmer at dette ikke er noen optimal løsning.

– Men når vi tenker kvalitet i opplæringstilbudet så holder det, fastslår han.

– Har hatt lange diskusjoner med rektor

Ordninga har medført at enkelte elever har valgt å avslutte undervisninga.

– Det er ikke spesielt artig, men det går jo. Vi har hatt lange diskusjoner med rektor, men må bare godta det, sier elev Marie Solli Oppegaard.

Konsekvensen blir nå at Vik skole velger å fjerne spanskundervisningstilbudet ved skolen. For niendeklassingene, som har et år igjen, håper man nå på å få tak i en lærer som kan komme innover fremfor å sende elevene et nytt skoleår utover til Brønnøysund.

– Det er mange som sier at dem kjenner folk som kan snakke spansk. For å være lærer må man forstå lærerplanen, og det er en helt annen øvelse enn å kunne snakke språket. Så det handler om kvalitet i tilbudet, avslutter rektoren.

Rolf Are Wold

KVALITET: – Det handler om kvalitet i tilbudet, sier rektor Rolf Are Wold.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK