Ekstremværet «Frank» lammer trafikken i Nordland

Uværet «Frank» har ført til mange stengte fjelloverganger og fergeinnstillinger, og landet er i praksis delt i to.

Sørelva nord for Saltfjellet fredag 22.01.21

Fredag morgen er fortsatt E6 over Saltfjellet stengt i likhet med en rekke fjelloverganger i Nordland.

Foto: Statens vegvesen

Fredag morgen er rundt 700 kunder uten strøm i Nordland. De fleste av disse er i Gildeskål og Rødøy.

Kommunene Meløy, Saltdal og Fauske melder alle at de har stengt noen av sine skoler fredag på grunn av ekstremværet «Frank».

Men det er i trafikken det er størst problemer. Det fikk bussjåfør Reidar Fagerholt kjenne på E6 ved Narvik fredag morgen.

– Vi kom mot første rundkjøring og så det 23 meter per sekund og det tenkte jeg ikke var så galt. På neste måler sto det 20, men da vi kom ut av tunnelen og inn på brua i første sving presset vinden bussen nesten helt over.

– Man må bare konsentrere seg kraftig og holde imot. Det var en god halv omdreining motsving for å holde mot vinden. Det er litt heftig.

Fagerholt kjører Helseekspressen mellom Narvik og Tromsø. Når NRK snakker med han har han akkurat sluppet forbi Fossbakken i Troms, hvor E6 har vært stengt. Der blåser det kraftig.

– Det er fint at det stort sett er tørr asfalt. Det er mye vind. og mye bevegelse i bussen.

Stengte fjelloverganger

En lang rekke fergestrekninger i Nordland er innstilt.

Samtidig er alle de større fjellovergangene i Nordland stengt. Det vil si Saltfjellet på E6, Bjørnfjell på E10, Graddis på Rv. 77 og Umbukta på E12.

En av dem som mandag kveld var rammet var Geir Sandvik.

– Jeg har stått her siden klokken var halv elleve, så det har blitt en stund nå. Du har 20–25 vogntog her oppe, og det er nok noen som har mer hastverk enn meg.

Geir Sandvik fast på Saltfjellet

På Saltdalskroa ved overgangen over Saltfjellet, var det 20–25 vogntog som sto fast, som venter på å krysse. Sannsynligvis blir det ikke åpnet for trafikk før i morgen, fredag.

Foto: Geir Sandvik

Geir Sandvik kjører vogntog for Leiv Sand Transport, og har stått fast ved Saltfjellet i snart ni timer. Og flere timer skal det bli.

Han skulle kjøre fra Bodø til Trøndelag, men står bom fast ved fjellovergangen på E6. Grunnen er at fjellovergangen er stengt, på grunn av det ventede ekstremværet «Frank» som nå herjer flere steder i landet.

– Saltfjellet er jo en baug for Nordland, og det vet vi yrkessjåfører. Vi er vant til dette, spesielt når det er dårlig vær.

Ørjan Vårheim har sendt denne videoen til NRK, fra Raudvatnet i Rana. – Heftig snøfokk og kraftig vind, skriver han om videoen.

Ørjan Vårheim har sendt denne videoen til NRK, fra Raudvatnet i Rana. – Heftig snøfokk og kraftig vind, skriver han om videoen.

Flere overganger stengt

Sandvik forteller at han ikke tror det blir bedring før i morgen, noe som betyr at de må overnatte i sine kjøretøy.

– Ja, vi har ikke noe valg, men det er ikke synd på oss. Vi har alt av fasiliteter her inne, med kjøleskap, mat, TV og varme, så det går helt fint.

Uværet har gått hardt utover mulighetene nordlendinger har for å komme seg rundt i eget fylke.

Trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, Håvard Langmo, sier at det er flere øysamfunn som sliter.

– I tillegg til fjellovergangene, så er det også mange ferger og hurtigbåt-samband som er innstilt. Blant annet Bognes – Lødingen og Moskenes – Bodø.

Totalt er det et titalls samband langs kysten og innover i fylket som ikke går på grunn av været, noe som betyr at enkelte samfunn kan være helt isolert.

– Det er nok verst for dem som står sør eller nord for Saltfjellet, og som ikke kommer seg dit de skal. Flere av de andre veiene har omkjøringsmuligheter, men det er selvfølgelig ingen muligheter for dem som skal til eller fra en øy, sier Langmo.

Stengte grensene

I Nordland ble E10 Bjørnefjell, E12 Umbukta og Rv77 Graddis stengt mellom klokka 15 torsdag og 15 fredag, på grunn uværet.

Langmo sier at grensene nå er fysisk stengt for å ivareta sikkerheten til politi, tolletaten og de som skal utføre koronatester på grensa.

– Det er jo en åpenbar grunn til at vi ikke vil ha folk på fjellet nå. Vi åpner opp i morgen igjen, om været tillater det.

Widerøe har også innstilt flyvninger torsdag, som følge av det dårlige været.

Fredag morgen har ekstremværet nådd Troms. Den kraftigste vinden et ventet mellom klokka 6 og 8.

Det kraftigste vindkast i fredag hadde Sandnessjøen, på rett under 50 meter per sekund.

Bjørn Peterson på Umbukta

En heimevernssoldat står på grenseovergangen på Umbukta i Rana kommune.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK