Normal

Ekstremværet «Tor» nærmer seg Nord-Norge

Ekstremværet «Tor» bringer med seg kraftig vind, stor snøskredfare og fare for strømbrudd.

Flakstadøya i gråvær

Slik ser Flakstadøya i Lofoten ut fredag ettermiddag. Men det er Helgeland som rammes hardest av den kraftige vinden.

Foto: Bjørg Helgesen

Vestlandet har allerede fått merke ekstremværets krefter. Flere tusen er strømløse, bruer er stengt og det er meldt om flom.

I løpet av kvelden og natten får også deler av Nord-Norge smake på den kraftige vinden når «Tor» treffer Helgeland.

– Det kan være veldig lurt å sikre ting, for vinden kan bli veldig sterk. Det bør man huske på Helgeland, men også videre nordover i Nordland, for det vil blåse der også, sier vakthavende meteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Stor skredfare

Rune Engeset

Rune Engeset i NVE advarer om stor skredfare.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Fra i natt ventes det vind opp i sterk storm med vindkast opp mot 45 meter per sekund på Helgeland, før vinden minker igjen utover lørdagen.

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for Hedmark, Oppland, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Norges vassdrags- og energidirektorat advarer om stor snøskredfare langs deler av kysten. Årsaken til de ustabile forholdene i snøen er den kraftige vinden.

– Når det er mye vindtransportert snø, er snødekket ustabilt. Da gjelder det å holde seg unna terreng brattere enn 30 grader og også ta hensyn til terrenget rundt deg, sier seksjonssjef Rune Engeset, som er ansvarlig for snøskredvarslingen i NVE.

Ber folk være forsiktige

I Hordaland, Sogn og Fjordane og Rogaland er faregraden i dag og i morgen på nivå fire av fem. I morgen oppjusteres skredfaren til stor også i Nordland.

– Det innebærer at vi venter naturlig utløste skred. Det betyr at man skal være forsiktig når man beveger seg ute og unngå alt av skredterreng, sier Engeset.

Han anbefaler folk som har tenkt seg ut på tur de nærmeste dagene om å følge med på skredvarslene på varsom.no og holde seg unna bratt terreng i dagene etter uværet har passert.

Kan bli strømbrudd

På Vestlandet er fredag flere tusen uten strøm og også folk på Helgeland bør være forberedt på at strømmen kan forsvinne i løpet av kvelden og natten.

Hos Helgelandkraft har de doblet beredskapen på Sør-Helgeland og kalt ut ekstra mannskap på Vega, Sømna og i Brønnøy.

– Vi krysser fingrene for at Helgeland går klar av det verste ekstremværet, men vi har forberedt oss på det verste, sier administrerende direktør Ove A. Brattbakk

Han forteller videre at det er viktig at folk melder ifra dersom de blir strømløse og sier det verste som kan skje er at hovednettet til regionen blir rammet.

– Men jevnt over har vi et nett som skal tåle et uvær av denne typen. Vi har en tosidig fullverdig strømforsyning inn til Helgeland.

Ekstremværet Tor begynner å vise muskler, Asgeir Reksnes rapporterer fra Måløy.

Det har i dag blitt målt svært kraftige vindkast på Måløybrua i Sogn og Fjordane.