Kraftig solstorm gir sterkt nordlys i dag

Den sterkeste solstormen på over seks år er ventet å treffe Jordas magnetfelt tirsdag. Gass-skyen kan påvirke flyruter, strømnett og satellitter. I Norge er det ventet nordlys over hele landet.

Solpartiklene blir kastet ut i om lag 2.000 kilometer per sekund, noe som er om lag fem ganger raskere enn hastigheten solpartikler vanligvis beveger seg i, ifølge Terry Onsager ved U.S. Space Weather Prediction Center.

– Når den treffer oss, er det som en stor rambukk som tvinger seg inn i Jordas magnetfelt. Den energien får jordas magnetfelt til å bølge, sier han.

Energien kan påvirke høyfrekvente radiosignaler som flyselskaper bruker for å navigere i nærheten av Nordpolen under flyvinger mellom Nord-Amerika, Europa og Asia.

Ifølge Onsager vil derfor noen av flyrutene muligens måtte endres.

Nordlys tirsdag

Det kan også påvirke strømnett og satellitter, og mannskapet på Den internasjonale romstasjonen (ISS) vil kanskje bli bedt om å beskytte seg selv i spesielle deler av romstasjonen for å unngå høye strålingsdoser fra sola.

I Norge er solstormen ventet å gi kraftig nordlys tirsdag ettermiddag.
Både forrige uke og i helgen er det blitt utløst nordlys som følge av utbrudd på Sola. Men utbruddet tirsdag morgen var kraftigere enn de forrige, derfor vil tirsdagens seanse kunne bli enda flottere enn de forrige, ifølge astrofysiker Knut Jørgen Ødegaard.

– Det første utbruddet har lagt til rette for et virkelig nordlysshow når den nye gass-skyen når fram till oss, skriver Ødegaard.

Sola mer aktiv

Etter en rolig periode på elleve år har sola de to siste årene blitt stadig mer aktiv. Utbruddene har vært hyppigere og kraftigere.

Hvis gass-skyene treffer jorda, vil jordas magnetfelt sørge for å styre disse mot polområdene og føre til at de øverste delene av atmosfæren gløder. Det er dette som gir oss det vakre nordlyset.

Ifølge Ødegaard vil tirsdagens nordlys kunne ses over hele Norge og muligens også lenger sør tirsdag kveld. Han anbefaler folk å søke til steder som er mørkest mulig, uten kunstig belysning.

Mer nordlys

Utbrudd på sola

Slik ser utbruddet på sola ut.

Foto: SDO/NASA

Og nordlysentusiaster kan nå glede seg. Aurora-aktiviteten er ventet å øke betraktelig de kommende årene.

– Nordlyset vil bli mer aktivt, mer farger og spill. Gode utsikter for folk som driver med nordlysturisme, sier Pål Brekke, nordlysekspert ved Norsk Romsenter, til NRK.no