Hopp til innhold

– Jeg ble ofret i et politisk spill

– Jeg kjøper leilighet og drar på ferie, og ender opp med korrupsjonstiltale, oppsigelse og rettssak over seks dager, sier eksrådmann Sigmund Johnsen i Rana. Han er overbevist om at han ble ofret i et politisk spill.

Eksrådmann: – Jeg ble ofret i et politisk spill. Sigmund Johnsen

FRIKJENT FOR GROV KORRUPSJON: – Jeg har hele tiden hatt god samvittighet og spilt med åpne kort. Men jeg blir nok aldri den samme personen jeg var før korrupsjonstiltalen, sier eksrådmann Sigmund Johnsen. Her på hyttetur sammen med samboeren Åse Elisabeth Jansen.

– Det som skjedde var en del av valgkampen for to år siden, da det ble politisk skifte i Rana kommune. Opposisjonen høstet fordeler av å presentere et bilde av en kommune i vill uorden med rot og uhumskheter, sier den tidligere rådmannen Sigmund Johnsen til NRK.no.

Tirsdag ble det kjent at Johnsen, som i fjor først ble oppsagt i rådmannsjobben og deretter frikjent for grov korrupsjon i Rana tingrett, får tilbud om ny jobb i kommunen. I tillegg til å beholde rådmannslønna på en million kroner får han 200.000 kroner i erstatning for belastningen avskjedssaken har vært for han.

– Jeg har hele tiden hatt god samvittighet og spilt med åpne kort, sier eksrådmannen til NRK.no.

Tida fra han ble anklaget er den tøffeste han har opplevd.

– Jeg ble kriminalisert, siktet og tiltalt for grov korrupsjon med en strafferamme på ti års fengsel. Politiet avlyttet telefonen min uten at jeg visste om det. Det har vært helt uvirkelig. Snart ett år etter frifinnelsen er det fortsatt tungt, både for meg og familien min, sier den tidligere rådmannen.

NRK møter Sigmund Johnsen og samboeren Åse på hyttetur på Saltfjellet.

Tyrkia-ferie og leilighetskjøp

Gratisferie til Tyrkia og billig leilighetskjøp var kjernen i anklagen mot rådmannen. I 2010 bodde Sigmund Johnsen og teknisk sjef Bjørn Bech-Hanssen gratis i den tyrkiske leiligheten til Cafer Karan, som er sentral næringsaktør i Rana.

Senere kjøpte rådmannen en leilighet fra Cafer Karan for 1,7 millioner kroner. Det ble i ettertid påstått at leiligheten hadde en verdi på over to millioner kroner. Påstanden ble avvist av Rana tingrett.

– Vi betalte vitterlig både reisen og kosten selv. Det eneste vi ikke betalte for var leie av leiligheten vi disponerte i sju dager. Retten verdsatte denne summen for 165 personer per person, sier Johnsen til NRK.no.

Ryddegutt etter Terra-skandalen

Sigmund Johnsen

– Min integritet har jeg holdt høyt hevet i hele mitt yrkesaktive liv i offentlig sektor, sier Sigmund Johnsen.

Foto: Tina M. Alnes-Jørgensen

Sigmund Johnsen ble ansatt i et seks år langt åremål som rådmann like etter Terra-skandalen.

– Terra-tapet var på 220 millioner kroner, så oppgaven min var å rydde opp økonomisk etter tapet og skape en bærekraftig økonomi for framtida, sier Johnsen.

I løpet av de neste årene satte han i gang en hestekur, blant annet ble ledergruppa i kommuneadministrasjonen slanket. Ved utgangen av 2010 var staben på rådhuset redusert med 12–13 prosent.

Telefon fra lokalavisen

14. januar i 2011 fikk rådmannen en urovekkende telefon fra lokalavisen.

– Rana Blad lurte på om jeg hadde en kommentar til at jeg var kalt inn til kontrollutvalget uka etter. Det hadde jeg ikke, for jeg hadde ikke fått noen innkalling på det tidspunktet. De visste dette før meg.

En halv time senere fikk han en mail fra kontrollutvalget.

– Dette var en mer eller mindre bevisst lekkasje, sier Sigmund Johnsen.

I dagene som følger omtaler både Rana Blad og NRK at rådmannen og teknisk sjef i kommunen var påspandert gratisferie og at Johnsen fikk kjøpe en billig leilighet av en av byens mest sentrale næringstopper.

Kontrollutvalget i kommunen mente at både teknisk sjef og rådmannen hadde brutt kommunens etiske regelverk ved å oppnå personlige fordeler.

– Orienterte ordføreren

Dette har Sigmund Johnsen hele tiden avvist. Han orienterte også daværende ordfører Geir Waage (Ap) om at han forhørte seg om en leilighet hos eiendomsinvestoren og forretningsmannen Kafer Caran.

– Hvor bredt skal man informere? Jeg kunne sendt en pressemelding om at jeg hadde kjøpt leiligheten. Jeg mener jeg har vært åpen om dette hele veien.

Også når det gjaldt prosessen rundt kjøpet av leiligheten i Mo sentrum.

– Jeg tilbød 1,5 millioner, men det avviste Caran blankt. Da endte vi på 1,7 millioner, sier Johnsen.

I tiden etter kjøpet har Johnsen brukt like mye som kjøpesummen for å pusse opp leiligheten.

– Det var et renoveringsprosjekt. Jeg måtte rive alt og starte fra bunnen. Til nå har leiligheten kostet til sammen 3,4 millioner kroner.

Ble siktet for grov korrupsjon

Etter konklusjonen i kontrollutvalget beslutter politiet på Helgeland å sikte både rådmannen, teknisk sjef og Cafer Karan, for korrupsjon.

– Det var et sjokk. Jeg ble innkalt til et avhør 28. januar i 2011 hvor jeg fikk vite at jeg var siktet for grov korrupsjon, med en strafferamme på ti års fengsel. De varslet at de kom til å ransake både boligen, kontoret og bilen min. Det var skremmende.

Kontrollutvalget og deres håndtering av saken var han forberedt på.

– Det har skjedd i andre kommuner også. Men politiets konklusjon om korrupsjon var jeg ikke forberedt på. Jeg hadde aldri sett for meg å bli siktet i det hele tatt. Jeg tror ingen som kjenner meg har tenkt at jeg var smørbar. Jeg har vel snarere et motsatt rykte. Min integritet har jeg holdt høyt hevet i hele mitt yrkesaktive liv i offentlig sektor, sier Johnsen.

Ble telefonavlyttet

Rett før rettssaken i fjor vår fikk Johnsen vite av statsadvokaten at politiet hadde avlyttet telefonen hans i en måned mens etterforskningen pågikk. Det reagerer han kraftig på.

– Det er uforklarlig og ufattelig. Det fikk meg til å tenke; hva er det slags forbrytelse jeg har gjort? Politiet fant ikke noe i telefonsamtalene som ble brukt i retten, sier han.

  • Les politiets kommentar på telefonavlyttingen nederst i saken.

20. januar i fjor tar statsadvokaten i Nordland ut korrupsjonstiltale mot rådmann Sigmund Johnsen og Cafer Karan, som hadde flere næringsinteresser og løpende avtaler med Rana kommune, hvor Johnsen var rådmann. Blant annet drev Karan Restaurant Babettes, som hadde kommunens skjenkebevilling, og leide lokaler hos kommunen. Siktelsen mot teknisk sjef Bjørn Bech-Hanssen blir henlagt.

Tiltalen blir et nytt slag for rådmannen, som da var gått ut i lønnet permisjon.

– Advokatene mine hadde også problemer med å forstå dette.

– Glad foreldrene mine slapp å oppleve dette

Forsvarer Henrik Boelkhe, Sigmund Johnsen og advokat John Erik Nygaard

VANT FRAM: Forsvarer Henrik Boelkhe, Sigmund Johnsen og advokat John Erik Nygaard vant saken i Rana tingrett.

Foto: Gisle Forland / NRK

Det ble noen tunge måneder fram mot rettssaken.

– En ting var meg selv. Men jeg har en samboer som ikke var vant til press og kjør. Jeg har barn og barnebarn. Jeg tok meg selv å tenke at jeg var glad for at min mor og far var døde. Jeg var glad de slapp å oppleve det. Samtidig skulle jeg gjerne hatt deres støtte denne tiden, sier Johnsen.

Spesielt medieoppslagene var tunge, både for han selv og familien. Før korrupsjonsmistanken hadde ikke Sigmund Johnsen problemer med å bevege seg ute blant folk.

– Det er ingen god følelse å stå i kassakøen på Mega – og se forsidene med bilde av meg selv og korrupsjonsbeskrivelsen. Du merker at folk ser ned på avisa og opp på deg.

Blir oppsagt før rettssaken

22. mai ble Sigmund Johnsen sparket som rådmann av kommunestyret. Selv mener han prosessen mot han er en del av et politisk spill, iscenesatt av den politiske opposisjonen.

– Dette var en del av en valgkamp. Den påståtte tillitssvikten er politisk skapt, en planlagt politisk agenda i valgsammenheng. Opposisjonen ønsket å skape et bilde av en kommune i vill uorden – uten etikk og respekt for retningslinjer – og med en sammenblanding av politikk og administrasjon som var en fare for demokratiet, sier Sigmund Johnsen.

Frifunnet av enstemmig rett

Sigmund Johnsen med samboer

En lettet Sigmund Johnsen omfavnet sin samboer Åse etter han fikk full frifinnelsen i retten i fjor sommer.

Foto: Bente Johansen / NRK

Mandag 4. juni 2012 startet rettssaken mot Johnsen og Karan i Rana tingrett. Ingen av de to erkjenner straffskyld. 27. juni kom dommen og både Sigmund Johnsen og Cafer Karan ble blankt frikjent av Rana tingrett.

– Alle påstandene som ble satt fram ble avvist av en høyere fagmyndighet. Det store spørsmålet jeg sitter igjen med er; hvordan kunne denne saken utvikle seg på denne måten? Jeg har alltid hatt tiltro både til politikere og offentlige myndigheter. Men her har det skjedd et feilgrep, konkluderer han.

I dag er han ikke tvil om at han ble utsatt for et politisk spill. Også i tingretten uttalte han at den påståtte tillitssvikten er politisk skapt.

– En planlagt politisk agenda i en valgkampsammenheng. Opposisjonen ønsket å skape et bilde av en styrløs kommune, uten etikk og retningslinjer – og med en sammenblanding av politikk og administrasjon som var en fare for demokratiet, uttalte Johnsen i retten.

Nåværende ordfører i Rana Kai Henriksen (H), som den gang satt i opposisjon kjenner seg overhodet ikke igjen i Johnsens påstander.

Ranaordfører Kai Henriksen (H)

Ranaordfører Kai Henriksen (H) avviser at Sigmund Johnsen ble utsatt for et politisk spill.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det organiserte politiske spillet Johnsen refererer til kjenner jeg overhodet ikke til, sier ordfører Kai Henriksen.

Også leder i Rana Arbeiderparti Jan Erik Arnøy, som satt i kontrollutvalget da saken først ble behandlet avviser at utvalget skulle vært et verktøy og aktive i prosessen for å få avsatt Johnsen.

– Det er hans subjektive oppfatning. Kontrollutvalget var nødt til å behandle saken, sier Arnøy til NRK.no.

Veien videre

Sigmunn Johnsen

KRIMINALISERT: – Det jeg har opplevd er uvirkelig. Heldigvis har jeg fått mye støtte fra omgivelsene, sier Sigmund Johnsen.

Foto: Tina M. Alnes-Jørgensen

I dag forsøker Sigmund Johnsen å forsone seg med det som har skjedd.

– Omgivelsene og familien har gitt meg krefter. Jeg har hele tiden hatt god samvittighet, og det har holdt meg på føttene fra første stund. Mange synes det er rart at jeg har holdt ut.

Han tviler på at han noensinne vil bli ferdig med det han har vært igjennom det siste halvannet året.

– Jeg blir vel aldri den samme som jeg var før. Men jeg skal gå videre. Det er viktig å ha en jobb. Jeg må ha noe å gjøre, sier Sigmund Johnsen til NRK.no.


Politiet om telefonavlytting:

Politiadvokat Jonas Nerdal ved Helgeland politidistrikt vil ikke kommentere politiets avlytting av eksrådmann Sigmund Johnsen, men sier følgende på rent generelt grunnlag:

«Politiet vurderer i hver enkelt sak hvilke etterforskningsskritt som anses nødvendige og hensiktsmessige. Dette vil variere ut fra hvilke etterforskningsskritt vi har hjemmel til å bruke og sakens alvorlighet og karakter.»