Europeiske gourmeteksperter: – Tran er en smaksbombe

Ærlig talt – rent smaksmessig er ikke tran noen fest. Men tro det eller ei – nå har norsk tran fått to stjerner i Superior Taste Award, smakens svar på Michelinguiden.

Ole-Jørgen Arctander, Røst trandamperi

SUNT OG GODT: Alf Johansen ved Røst trandamperi har tranausa hengende på kokeriet.

Foto: Ola Helness

For trankoker og daglig leder Ole-Jørgen Arctander ved Røst Trandamperi i Nordland er nyhetene fra matmetropolen Brussel godt nytt.

– Ja dette var artig. Tran omtales ofte i negative vendinger, sier Arctander, som hver dag får i seg en sup med varm, fersk tran fra trankokeriet.

– Vi har tranausa hengende og alle besøkende får seg en tår. Tran smaker kjempegodt når den er fersk og varm. Litt som leverkrafta når man spiser mølje, sier han til NRK.no.

– Hva skjer med smaken på vei fra kokeriet til flaske?

– Jeg tror nok den største forskjellen er at tranen på flaske drikkes avkjølt. I tillegg blir jo transmaken mer konsentrert. Tranen raffineres, men hvor mye av dette som setter smak, er jeg usikker på, sier Arctander, som leverer råstoff til tranen som vant tre priser i helga.

Falt i smak hos europeiske gourmeter

Tran

MÅ MAN, SÅ MÅ MAN: De fleste av oss griner på nesen når dagens trandose skal inntas.

Foto: NRK

Möller’s Tran fikk to stjerner i Superior Taste Award konkurranse for Möller’s Tran naturell og Möller’s Tran tutti frutti og én stjerne for Möller’s Tran sitron i Brussel i helga.

– Vi nordmenn har spist tran i over 150 år med den holdning at «det smaker tran, men det er det som funker». Det er derfor en morsomt at vi har mottatt tre priser for Möller's Tran, priser basert på smak, sier informasjonssjef Kristina Johansen i Axellus AS, som distribuerer Möllers Tran i Norge.

– Prisen omtales som «The Michelin Guide of Food», legger Johansen til.

Uavhengig organisasjon

Organisasjonen The International Taste & Quality Institute, som deler ut prisen, er en uavhengig organisasjon som jobber for å fremme mat og drikke av «overlegen smak» fra hele verden, som det står i statuttene deres.

Kokker og vinkelnere i juryen

Trankoking ved Røst trandamperi

Her ved Røst trandamperi kokes tran som leveres til Möllers tran.

Foto: Ola Helness

Juryen består av kokker og vinkelnere valgt innenfor de mest prestisjefylte europeiske kulinariske- og vinkelnerforeninger som Maîtres Cuisiniers i Frankrike og Belgia, Academy of Culinary Arts, Académie Culinaire av Frankrike og Verband der Köche Deutschlands, for å nevne noen.

– Så ikke bare kan du ta tran for helsas skyld, nå kan ta den for smakens skyld også, ler Kristina Johansen.

Möller's Tran hadde i 2009 et rekordår, med 367.320 flere solgte flasker enn året før.

Totalt ble det solgt 1,6 millioner flasker med tran, noe som tilsvarer 130 millioner i salg i salgsenheter i Norge.