NRK Meny
Normal

Ekspertene spår tøff nedrykksstrid for Glimt

Ekspertene er samstemte før seriestart. Bodø/Glimt får en tøff kamp med å unngå nedrykk.

Vieux Sanè

Ekspertene spår en vanskelig sesong for Vieux Sanè og resten av Bodø/Glimt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I fjor endte Bodø/Glimt på en 13. plass på tabellen med 35 poeng. Dermed berget klubben nok et år med eliteseriefotball. NRK har sett på hvordan ekspertene mener Bodø/Glimt vil prestere i år, og de fleste tror på en lignende sesong i 2015.

– Berges av DNA

VG spår Bodø/Glimt på 13. plass. Dette er plassen over kvalifisering, og vil dermed sikre nordlandsklubben en ny ettårskontrakt i eliteserien. Avisas kommentator, Knut Espen Svegaarden, mener Glimt er avhengig av at 19-årige Alexander Sørloth lykkes hvis de skal berge plassen. Sørloth er spiss og på lån fra Rosenborg. I år skal han erstatte fjorårets toppscorer, Ibrahim «Ibba»Lajaab, som i vinter forsvant til kinesisk fotball. I tillegg tror avisen at klubben vil ha inn en spiss til.

VG mener også at Bodø/Glimt er altfor usikre i forsvar og at mye avhenger av stopper Vieux Sanè

– Når han lykkes, ser det flott ut, når han overvurderer seg selv, ser det ekstremt dumt ut. Kunne med hell hatt noe mer ballsikre spillere bak.

Totalt vurderer VG at Glimt holder seg i eliteserien og at Nordland fortsatt blir representert i fotballens gjeveste selskap i enda ett år.

– VG tror det blir en svakere sesong enn i fjor, men at klubben redder seg, mye grunnet klubbens DNA, der alle spillerne vet hva den andre gjør innenfor systemet, skriver Svegaarden.

Jahn Ivar Mini Jacobsen

TV2s fotballekspert «Mini» tror Glimt havner på 13. plass.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Årets sesong for Bodø/Glimt blir nok like tøff som fjorårets. De har mistet mannen som scoret målene og så er det usikkerhet rundt «Badou», som er deres beste spiller. Spørsmålet er om Glimt får beholde ham hele sesongen, sier TV2s fotballekspert, «Mini».

Assisterende trener i Bodø/Glimt og tidligere Glimt-profil, Åsmund Bjørkan, tror laget klarer å holde seg unna nedrykk. Han syns likevel det er forståelig at ekspertene tipper dem langt ned.

– Vi mener vi har utviklet oss fra i fjor, så vi håper å ta steg og forbedre plasseringen fra i fjor. Med tanke på spillerne vi har mistet, er det forståelig at ekspertene plasserer oss i det nedre sjiktet, sier Bjørkan til TV2.

Dagsavisen: Glimt rykker ned

Dagsavisen spår derimot at Bodø/Glimt kommer til å rykke ned. Avisen peker på at laget har mistet toppscoreren sin og har en sårbar stall.

– De har som Vålerenga mistet toppscoreren sin til Kina og de har en sårbar stall. Men en smart trener, skriver Reidar Sollie i en kommentar i avisen.

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjernås, tror Glimt havner på 11. plass, men peker på

Lars Tjærnås

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås, spår Glimt på 11. plass.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

at laget må tette bedre igjen bakover. I fjor slapp Glimt inn 60 mål, mest av alle i Eliteserien. Tjærnås tror likevel at klubbens stoppere har blitt bedre kjent med hverandre og at de derfor får frem et bedre forsvarspill.

– Summen av alt dette tilsier at antall baklengs bør bli færre, men Halvorsens ulike klubber har ofte hatt til felles at de både scorer - og slipper inn mange mål. Dekningen på de ulike posisjonene i backfireren er relativt tynn, selv om erfarne Thomas Jacobsen er et stødig alternativ, skriver Tjærnås.

Aftenpostens fotballekspert mener i tillegg at laget kan få problemer hvis får et godt bud som gjør at de må selge midtbanespilleren «Badou».

I det ligger det selvsagt et usikkerhetsmoment, for klubbens økonomi tilsier at de ikke kan si nei takk til et salg som gir gode penger i kassa, skriver Tjærnås.

Lei av den «forbanna» sammenligningen

Nettavisen har spådd Bodø/Glimt på 11.plass i årets eliteserie. Også der trekkes 19-åringen Alexander Sørloth frem som en joker. Til avisen sier han at han ønsker å bli bedre enn faren Gøran Sørloth.

– Mange vil nok se på det som et veldig hårete mål. Men jeg føler at jeg må ha det for å få slutt på den «forbanna» sammenligningen, humrer 19-åringen.

Unggutten vil ikke love bort et antall scoringer, men er klar på at glimtsupporterne har fått på plass en hardtarbeidende spiss.

– De kan vente å se en stor og sterk spiss. Det kommer en gutt som fortsatt er ung, men som skal prøve å score en del mål. Jeg skal vinne dueller på topp og jeg skal være god til å klare meg feilvendt. Samtidig skal jeg være farlig foran boksen. De kan forvente at jeg skal true målet, forklarer Sørloth til Nettavisen.

Det er Nettavisens journalist Simen Lønning som har dømt klubben til en plassering på nedre halvdel av tabellen i 2015.

– Bodø/Glimt har flere spennende spillere på gang, men at vi tror prestasjonene vil fortsette å variere litt for mye til at de kan hevde seg på øverste halvdel av tabellen, skriver han.

Treneren: – Forstår ekspertene

Glimt har hatt en variabel sesongoppladning.

Aasmund Bjørkan

Aasmund Bjørkan mener Glimt vil gjøre det bedre i år enn i fjor.

Foto: Øystein Nygård / NRK

De har vunnet mot Levanger, Rosenborg og Aalesund, men også tapt 6-0 mot Start. Bodø/Glimts assistenttrener, Aasmund Bjørkan er ikke overrasket over ekspertenes tips.

– Vi har mistet noen spillere og fått inn flere som er ubeskrevet. Det gjør nok at ekspertene er usikre på oss, men vår ambisjon er å gjøre det bedre enn i fjor. For vår del gjør det ingenting at ekspertene spår oss i nedrykksstriden, det skal vi bruke som motivasjon, sier Bjørkan.

Han mener de unge talentene er mye av nøkkelen til hvordan Glimt vil gjøre det i år.

– Vi har mange unge gutter som vil få mye spilletid, de er nødt til å ta steg. I tillegg er vi sårbare for skader i enkelte posisjoner. Så vi er avhengig av å unngå skader på nøkkelspillerne, fastslår Aasmund Bjørkan.

 : Heia Fotball elsker - Bodø/Glimt