Hopp til innhold

Ekspertene frykter at naturskapte steder som dette er i ferd med å slites vekk

En sommer med mange besøkende har satt tydelige spor i bergformasjonen Marmorslottet i Rana. Fylkesmannen vurderer å stenge tilgangen for å bevare området. En av de fremste grotteekspertene etterlyser et nasjonalt regelverk.

marmor8

Disse unike formene i kalksteinen er naturområdet kjent som Marmorslottet i Rana. Gjennom tusenvis av år har vannet vasket ut kalksteinen for å skape grotter og gryter i berget.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Naturområdet Marmorslottet i Rana er godt tilrettelagt med plankelagte stier og trapper ned forseringene. Paradoksalt nok gir dette økt ferdsel og dermed økt slitasje på det sårbare området.

– Vi har inntil noen få år siden vurdert det som at det er noen store slitasjeproblemer i selve Marmorslottet, så det er noe vi må se på nå, sier seniorrådgiver Kjell Eivind Madsen hos Fylkesmannen i Nordland.

Geologprofessor Stein-Erik Lauritzen har over lengre tid ytret bekymring for slitasje i grottene og sier at det er spesielt strenge regler for Marmorslottet, som ligger i et naturreservat.

I Rana finnes det flere turistgrotter som er tilrettelagt for turisme, men i prinsippet er alle grotter tilgjengelig for folk flest. Stein-Erik Lauritzen frykter at slitasje fra ferdselen på sikt kan ødelegge både Marmorslottet og andre grotter.

Stein-Erik Lauritzen

Geologprofessor Stein-Erik Lauritzen ved Universitetet i Bergen.

Foto: Odd Arne Olderbakk/NRK

– Jeg etterlyser et nasjonalt regelverk for hvordan grotter skal behandles og vernes både for Marmorslottet og de andre grottene i landet. Hvordan skal vi ivareta den unike informasjonen før den blir ødelagt? spør han.

– Står i fare for å forsvinne

Ifølge Lauritzen er det i tillegg til «taggingen» på bergveggene også synlig slitasje i jettegrytene og på strømskålene. Disse står i fare for å forsvinne med tiden grunnet slitasje på marmoren.

Lauritzen mener Marmorslottet er et godt eksempel på hva som er situasjonen for de øvrige grottene i Norge.

– Slitasje-situasjonen for Marmorslottet er typisk for alle grottene i landet som har ferdsel, sier han.

marmor_forsk

Strømskålene er slitt vell, og stedet er blitt sleipt slik at noen har hengt opp et tau.

Foto: Stein-Erik Lauritzen

Et naturslott dannet gjennom tusenvis av år

Marmorslottet er formet gjennom flere tusen år. Vannmasser har slipt ned og vasket ut kalkfjellet og dannet sin egen skulpturpark.

– I tillegg er grottene lagre, eller arkiver for hendelser som har skjedd lang tid tilbake. Du kan spore klimaendringer, og endringer i flora og fauna. Disse må bevares urørt slik at vi har disse som arkiver å ta informasjon ut av, sier Lauritzen.

Forskeren har de siste årene brukt grottene i Rana som undervisningsrom for geologistudenter. Her har de søkt dispensasjon fra vernereglene hos Fylkesmannen i Nordland for å drive forskning.

Vurderer å stenge området

Med bakgrunn i den synlige slitasjen og økte ferdselen vurder Fylkesmannen i Nordland å begrense eller stengetilgangen for å gi Marmorslottet et bedre vern.

– Vi må vurdere tilstanden på området nå. En mulighet er for eksempel å fjerne trappene og de tiltakene som er gjort der for å forhindre ytterligere skade i terrenget fram til Marmorslottet, sier Madsen hos fylkesmannen.

Landgangene langs stiene og trappeverket er bygget for å gjøre området mer tilgjengelig, men nå ønsker fylkesmannen å stopp ferdselen før den når Marmorslottet.