NRK Meny
Normal

Ekspertene frykter at naturskapte steder som dette er i ferd med å slites vekk

En sommer med mange besøkende har satt tydelige spor i bergformasjonen Marmorslottet i Rana. Fylkesmannen vurderer å stenge tilgangen for å bevare området. En av de fremste grotteekspertene etterlyser et nasjonalt regelverk.

marmor8

Disse unike formene i kalksteinen er naturområdet kjent som Marmorslottet i Rana. Gjennom tusenvis av år har vannet vasket ut kalksteinen for å skape grotter og gryter i berget.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Naturområdet Marmorslottet i Rana er godt tilrettelagt med plankelagte stier og trapper ned forseringene. Paradoksalt nok gir dette økt ferdsel og dermed økt slitasje på det sårbare området.

– Vi har inntil noen få år siden vurdert det som at det er noen store slitasjeproblemer i selve Marmorslottet, så det er noe vi må se på nå, sier seniorrådgiver Kjell Eivind Madsen hos Fylkesmannen i Nordland.

Geologprofessor Stein-Erik Lauritzen har over lengre tid ytret bekymring for slitasje i grottene og sier at det er spesielt strenge regler for Marmorslottet, som ligger i et naturreservat.

I Rana finnes det flere turistgrotter som er tilrettelagt for turisme, men i prinsippet er alle grotter tilgjengelig for folk flest. Stein-Erik Lauritzen frykter at slitasje fra ferdselen på sikt kan ødelegge både Marmorslottet og andre grotter.

Stein-Erik Lauritzen

Geologprofessor Stein-Erik Lauritzen ved Universitetet i Bergen.

Foto: Odd Arne Olderbakk/NRK

– Jeg etterlyser et nasjonalt regelverk for hvordan grotter skal behandles og vernes både for Marmorslottet og de andre grottene i landet. Hvordan skal vi ivareta den unike informasjonen før den blir ødelagt? spør han.

Gå til forsiden

Se bildene fra Marmorslottet

marmorxx

Se bildene fra Marmorslottet

10 bilder

Se flere bilder fra det unike området her.

  – Står i fare for å forsvinne

  Ifølge Lauritzen er det i tillegg til «taggingen» på bergveggene også synlig slitasje i jettegrytene og på strømskålene. Disse står i fare for å forsvinne med tiden grunnet slitasje på marmoren.

  Lauritzen mener Marmorslottet er et godt eksempel på hva som er situasjonen for de øvrige grottene i Norge.

  – Slitasje-situasjonen for Marmorslottet er typisk for alle grottene i landet som har ferdsel, sier han.

  marmor_forsk

  Strømskålene er slitt vell, og stedet er blitt sleipt slik at noen har hengt opp et tau.

  Foto: Stein-Erik Lauritzen

  Et naturslott dannet gjennom tusenvis av år

  Marmorslottet er formet gjennom flere tusen år. Vannmasser har slipt ned og vasket ut kalkfjellet og dannet sin egen skulpturpark.

  – I tillegg er grottene lagre, eller arkiver for hendelser som har skjedd lang tid tilbake. Du kan spore klimaendringer, og endringer i flora og fauna. Disse må bevares urørt slik at vi har disse som arkiver å ta informasjon ut av, sier Lauritzen.

  Forskeren har de siste årene brukt grottene i Rana som undervisningsrom for geologistudenter. Her har de søkt dispensasjon fra vernereglene hos Fylkesmannen i Nordland for å drive forskning.

  Vurderer å stenge området

  Med bakgrunn i den synlige slitasjen og økte ferdselen vurder Fylkesmannen i Nordland å begrense eller stengetilgangen for å gi Marmorslottet et bedre vern.

  – Vi må vurdere tilstanden på området nå. En mulighet er for eksempel å fjerne trappene og de tiltakene som er gjort der for å forhindre ytterligere skade i terrenget fram til Marmorslottet, sier Madsen hos fylkesmannen.

  Landgangene langs stiene og trappeverket er bygget for å gjøre området mer tilgjengelig, men nå ønsker fylkesmannen å stopp ferdselen før den når Marmorslottet.