Tidligere fiskeriminister Eivind Bolle er død

Tidligere fiskeriminister Eivind Bolle er død. – Han var en høvding blant fiskeriministrene i Norge, og vi hadde stor tillit til ham, sier leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen.

Eivind Bolle

EIVIND BOLLE I 1973: Bolle var fiskeriminister i tre Arbeiderpartiregjeringer i perioden 1973–1981.

Foto: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX / Scanpix

Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
– Først og fremst var det trist å høre at han var gått bort, våre tanker går til hans nærmeste familie, som har mistet en far og en kjent mann i fiskerinæringa. Vi var ganske enig om det meste som ble gjort i hans tid, og jeg tror alle fiskerne i Norge satte pris på ham, sier Nilsen.

Bolle ble 88 år gammel og døde etter en kortere tids sykeleie søndag kveld. Han var opprinnelig fisker, og ble senere ordfører i Vestvågøy i perioden 1971–1973 før han ble valgt inn på Stortinget i 1973, hvor han satt til 1985.

Mellom 1973 og 1981 satt han som statsråd i Fiskeridepartementet.

Gjennomførte viktige endringer

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sier at det er med sorg de har mottatt budskapet om Bolles bortgang.

– På vegne av regjeringen vil jeg uttrykke vår medfølelse med hans familie, sier hun.

Hun mener forgjengeren gjorde en stor og viktig innsats gjennom sine åtte år som fiskeriminister.

– Eivind Bolle var fiskeriminister da vi fikk på plass en økonomisk sone rundt det norske fastland på 200 nautiske mil. Gjennom dette fikk vi innført havrettstraktaten i fiskeriforvaltningen og etablert forvaltningssamarbeidet både med Russland (daværende Sovjetunionen) og med EU, sier Berg-Hansen.

Fiskernes mann i regjeringa

– Jeg vil si at han tok vare på fiskerne i fiskerinæringa. Han var jo minister i ei tøff tid. Vi var inne i trange tider med kvotestørrelser og slike ting, og ikke minst det å innføre kvoter var en tung affære, sier Nilsen.

Han mener at bakgrunnen til Bolle, der han selv hadde vært ute en vinterdag på havet, gjorde at han fikk gjort svært mye for fiskerne da han satt i regjering.

– Han forstod fiskerne på alle måter. Han forstod tankegangen og hva vi "bala" med på sjøen. Dermed fikk vi en minister som visste hvilke grep han skulle ta for å gjøre det lettest mulig å drive ei næring som er tøff nok i seg selv, sier fiskarlagslederen.

Huskes som en humørfylt kar

Til tross for at Bolle var minister lenge før Nilsen startet i fiskarlaget, gjorde han inntrykk på Nilsen.

– Jeg husker ham som en veldig humørfylt kar. Han var minister lenge før jeg var påtenkt å jobbe i fiskarlaget, men jeg husker ham fra da jeg var formann i Finnmark Fiskarlag, og før den tid. Jeg har jo i ettertid møtt ham i mange sammenhenger, og det var alltid artig å høre ham fortelle om det som hadde skjedd i gamle dager, avslutter Nilsen.

Formannen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen

TRIST: Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, synes det er trist å høre at Eivind Bolle er gått vekk. Hans tanker går til familien, og vil huske den tidligere fiskeriministeren som en humørfylt kar.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix