Eiendomsmeglere lurer kjøperne

Forbrukerrådet advarer mot eiendomsmeglere som skjuler fellesgjelden i boligannonser - får stadig flere telefoner fra fortvilte boligkjøpere.

ILLUSTRASJONSFOTO
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Forbrukerrådet advarer nå mot eiendomsmelgere som skjuler eller ikke oppgir fellesgjelda i boligannonser.

I 2 av 3 boligannonser på internett er ikke fellesgjelda oppgitt, eller oppgitt korrekt. Det viser en undersøkelse utført av Forbrukerrådet.

Føler seg lurt

For enkelte blir dermed overraskelsen stor når regninga kommer i posten:
- Vi kjøpte i januar og 2006 og fikk oppgitt en månedlig fellesutgift på 4067 kroner.

Men i dag, over et år etter - må Kjell Arne Solem og kona Lillian ut med over 8000 kroner i måneden i fellesutgifter for leiligheten i Linken borettslag i Bodø. Det er dobbelt av det som stod i boligannonsen. Solem føler seg lurt av eiendomsmelgerfirmaet.
- Ja, det er klart vi gjør det. Det bør ikke være slik, mener han.

Klager

Til forbrukerrådet kommer det stadig flere telefoner fra boligkjøpere som føler seg lurt av eiendomsmeglere. I dag er reglene slik at melgere ikke gjør noe ulovlig så lenge de bare " stipulerer" et beløp i boligannonsene. Og dermed blir mange lurt konstaterer underdirektør Vidar Holm i forbrukerrådet.
- Vi har dårlig erfaringer på dette området. Meglerne har en egeninteresse i å få solgt disse leilighetene, og da er det klart at de ønsker å pynte brura så mye som mulig for å få leiligheten så attraktiv som mulig.

Ikke fornøyd

Fagbladet forbrukerrapporten har undersøkt 63 tilfeldige boligprosjekt som lå ute for salg i februar. I 2 av 3 boligannonser på internett var ikke fellesgjelden oppgitt eller oppgitt korrekt. Formann i Norges Eiendomsmelgerforbund, Øyvind Tandberg, innser at de har noe å jobbe med:
- Jeg er ikke fornøyd med resultatet av den undersøkelsen. De foretakene som ikke har oppgitt riktig tall de må se på sine rutiner og få ryddet opp i det der, sier han.

Boligkjøper Kjell Arne Solem i Bodø advare nå andre mot å gå i samme felle som han:
- Du må være helt sikker på hva fellesutgiftene blir. Det virker som om man må være ekstra på vakt når man kjøper nytt i forhold til når når man kjøper brukt.