Efjorden - krydder for netthinna

Helt siden de tre Efjord-bruene ble åpnet i september 1969, har folk nærmest stått i kø for å få seg hyttetomt i naturperlen.

Efjord Sjøhus

Efjord Sjøhus består at moderne sjøhus med alle fasiliteter, og på brygga kan de som leier båter gjøre til fangsten etter endt fisketur.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Også fisketurister fra inn- og utland elsker Efjorden.

– Vi har så stor pågang fra utenlandske turister, som vil prøve fiskelykken i fjorden at her er det fullbooket både i år og neste år, sier Reidar Eriksen, som driver Efjord Sjøhus.

Ballangen ble egen kommune i 1925, og med sine 929,6 kvadratkilometer en stor bergverkskommunen. Den mest populære delen Ballangen er Efjord, som kalles perlen i Ofoten.

Krydder for netthinna

Helt siden de tre Efjord-bruene ble åpnet i september 1969 har folk nærmest stått i kø for å få seg hyttetomt i naturperlen.

Reidar Eriksen og Kjersti Mikkelsen satser båtutleie og rorbuer i Efjorden.

Reidar Eriksen og Kjersti Mikkelsen satser båtutleie og rorbuer i Efjorden.

Foto: Kjell Mikalsen

De tre bruene gjorde fjorden tilgjengelig for turister og ble raskt populære mål for hobbyfiskere. Tidevannstrømmene i fjorden er nemlig svært rik på fisk. Det vitner blant annet 8000 tusen år gamle hellerisninger i Vallebukta om. Fjell og fjord er nærmest krydder for netthinnen.

For kunstner Ann-Karin Storøy betyr Efjord mer enn godt fisk.

- Fjorden er en inspirasjonskilde, og her trives jeg og familien svær godt, forteller Ann-Karin Storøy. Samm med to andre kunstnere driver hun det regionale kunstsentret i Efjord.

Turistsatsing

Efjord Sjøhus

Efjord - en perle i Ofoten.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

De første årene etter at fjorden ble tilgjengelig for folk flest gjorde lokalbefolkningen lite for å utnytte trafikkstrømmen. I dag er det annerledes. Nå har samboerparet Kirsti Mikkelsen og Reidar Eriksen bygget rorbuer, og driver båtutleie.

HØR: Efjorden - en perle i Ofoten

– Pågangen er så stor at vi satser på å utvide driften for å gi turistene ett ennå bedre tilbud enn de kan i dag, sier Reidar Eriksen ved Efjord Sjøhus.

Hva mener du folk bør få med seg når de besøker Ballangen?