Hopp til innhold

Ebolafriske Silje er tilbake i Sierra Leone

– Motivasjonen min er nok enda sterkere enn sist, sier Silje Lehne Michalsen til VG. Søndag var hun tilbake i Sierra Leone hvor hun i oktober i fjor ble smittet av ebolaviruset.

Silje Lehne Michalsen

Det har snart gått fire måneder siden Silje Lehne Michalsen følte seg uvel etter han hun kom hjem fra jobb for hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser i byen Bo i Sierra Leone. Ubehaget hun følte skulle vise seg å være ebola, den samme sykdommen som har tatt livet av flere tusen i Vest-Afrika.

Det har snart gått fire måneder siden Silje Lehne Michalsen følte seg uvel etter han hun kom hjem fra jobb for hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser i byen Bo i Sierra Leone.

Ubehaget hun følte skulle vise seg å være ebola, den samme sykdommen som har tatt livet av flere tusen i Vest-Afrika.

Frisk og ikke smittsom

I all hast ble hun fraktet til Norge hvor hun fikk livsviktig behandling og 20. oktober ble hun erklært frisk og ikke smittsom.

Men etter noen måneder hjemme i Vesterålen er den 30 år gamle legen tilbake i Sierra Leone, skriver VG.

– Enda større motivasjon

– Motivasjonen min er nok enda sterkere enn sist. Dette er jo historiens største ebolautbrudd. Selv om tallene nå ser ut til å gå nedover, er det en stor jobb som gjenstår før vi forhåpentligvis når null. Jeg føler meg heldig som har mulighet og får lov til å bidra, sier Lehne Michalsen til avisen.

I dag er hun sannsynligvis immun mot viruset, men hun vil likevel ikke ta noen sjanser.

Antall smittede i Vest-Afrika har gått tilbake den siste tiden, men Lehne Michalsen advarer mot å tro at kampen er vunnet.

– Det vil fortsatt kreves en solid innsats før vi er i mål. Og når vi endelig er det, håper jeg virkelig ikke at alle drar og overlater helsevesenet her til seg selv. Det var dårlig fra før, men har nærmest kollapset under ebolaepidemien, sier hun til VG.

Legen Silje Lehne Michalsen dro til Sierra Leone for å dele sin kunnskap og omsorg med mennesker i desperat kamp mot ebolasmitten. Hun reddet liv, men var nær å ofre sitt eget. Hun overlevde og ga oss et sterkt bilde på hva et menneske kan gjøre for andre.

Erna Solberg / Nyttårstalen 2015
Se pressekonferansen fra Ullevål sykehus mandag ettermiddag.
– Vi anser henne som helt frisk, sier Dag Kvale, overlege Ullevål sykehus.