E6 stengt, kolonnekjøring og vanskelige kjøreforhold

Uvær og rasfare skaper fortsatt trøbbel for trafikken i Nordland. – Noe må gjøres med rasfaren, sier Rolf Steffensen i Salten regionråd.

Kø av biler som venter på brøytebil

To vogntog, fire personbiler og en brøytebil sto fast på riksvei 77 ved Graddis på svensk side av grensen torsdag kveld. Her står biler i kø for å vente på brøytebilen.

Foto: 03030-tipser

Det er ventet vanskelige kjøreforhold i Salten og på Helgeland på grunn av mye nedbør, opplyser Statens vegvesen. Trafikken slipper nå over i kolonne på Saltfjellet og Bjørnfjell mens Beiarfjellet nå har åpnet.

Ifølge varsom.no er det også meldt om stor snøskredfare – faregrad fire – i Nordland.

E6 fortsatt stengt

Rasfarlige veier i Nord-Salten gir store utfordringer for næringsliv og lokalbefolkning.

Det mener leder i Salten regionråd, Rolf Steffensen, etter at E6 ved Skjellesvika i Tysfjord har vært stengt i flere dager, på grunn av rasfare. Veien åpner heller ikke i dag, ifølge Statens vegvesen.

Det siste døgnet har også omkjøringen via Kjøpsvik vært stengt på grunn av rasfare og ferga fra Bognes til Lødingen har dermed vært eneste mulighet for dem som bruker E6 sør eller nordover.

– Noe må gjøres

Rolf Steffensen

Rolf Steffensen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Nå må noe gjøres, mener Steffensen, som også er ordfører i Hamarøy.

– Dette viser at vi lever med en kontinuerlig rasfarlig situasjon, ikke bare på E6 over Skjellesvikskaret, men også på omkjøringsveien over Drag-Kjøpsvik. E6 er ikke hvilken som helst strekning, det er landets hovedferdselsåre vi snakker om. At vi har en slik vedvarende situasjon år etter år sier det seg selv at vi må komme i gang med de utbedringene som er nødvendig for å sikre ferdselen, sier Steffensen til NRK.

På Rv 827 i Nordland går fergesambandet Drag-Kjøpsvik som normalt igjen, og veien nord for Kjøpsvik er også åpen. Dermed kan fergesambandet Drag-Kjøpsvik fungere som omkjøringsvei for E6 over Skarberget.

Mer regn og snø

Fredag ventes lokalt store nedbørmengder, 30–50 mm på 24 timer. Dette fører til vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene.

– Vi har en aktivitet som for det meste preger Nordland. Ganske hissige lavtrykk som kommer inn mot kysten og gir vind opp mot liten storm. Det blir heller ikke de altfor høye temperaturene. Spesielt i innlandet fryser det på om natta, sier Ida Fossli, vakthavende meteorolog i Tromsø.

Hun har samtidig noen oppmuntrende ord, for eksempel til dem som vil ta turen til Aspmyra for å overvære eliteseriekampen mellom Bodø/Glimt og Molde lørdag ettermiddag.

– Det ser ganske bra ut på lørdag. I helgen blir det bedre vær, men det kan komme et nytt lavtrykk mot Nordland utover søndagen.