Hopp til innhold

E10 åpnet igjen etter steinras i natt

E10 i Moskenes ytterst i Lofoten var stengt i flere timer etter et steinras i natt. Flere husstander var uten veiforbindelse.

E10 i Moskenes ytterst i Lofoten var stengt i flere timer etter et steinras i natt. Flere husstander var uten veiforbindelse.

Like etter midnatt gikk det et steinras ved avkjøringen til Reine. Veien ble åpnet igjen fredag formiddag. FOTO: Tommy Johansen.

Like etter midnatt gikk det et steinras ved avkjøringen til Reine. Tommy Johansen bor like i nærheten, og forteller at han satt hjemme og jobbet på datamaskinen da han plutselig ble oppmerksom på et stort drønn.

– Jeg trodde det lynte, og at et lynnedslag hadde truffet fjellet, men det ble aldri noe ordentlig torden, sier Johansen til NRK.

Noen telefoner senere hadde han fått klarhet i at det dreide seg om et steinras.

– Jeg dro ut for å se hva som hadde skjedd, og ble møtt av en sterk lukt av berg som hadde rast ut. Det var røyk, og det gnistret fra en kraftlinje som hadde veltet. Folk samlet seg etter hvert rundt. Flere var rystet over det som hadde skjedd.

Rasvolden ved veien fanget hovedraset, mens noen større steiner raserte noe av veidekket og autovernet på den andre siden, forteller Johansen.

Uten veiforbindelse

Ingen personer eller kjøretøy ble tatt av raset, men politiet i Midtre Hålogaland bekrefter at en høyspentledning ble revet i bakken. Også en bobil ble truffet av raset, ifølge Lofotposten.

Prosjektleder John-Roger Sørvang ved Statens vegvesen forteller til NRK at de har vært i dialog med geolog, og at veien derfor ble åpnet igjen ved 10-tiden.

– Geolog har vurdert det som såpass trygt at trafikken kan gå, sier han.

Han forteller at den største steinen de fant var på cirka en halv kubikk, noe som tilsvarer en vekt på mellom 1 og 1,5 tonn. Den har «hoppet» over veien og inn i autovernet.

– Totalt har cirka 32 kubikk stein rast ned, noe som tilsvarer cirka tre lastebillass.

– Ikke overrasket

Ordfører Lillian Rasmussen i Moskenes kommune er glad for at raset gikk på et tidspunkt da det var lite trafikk langs veien. Samtidig er hun ikke overrasket over at det gikk et ras i natt.

– Det har vært en del nedbør. I tillegg har vi sett en del stein som har trillet ned. Men vi kan aldri vite når slike ras kommer, sier hun til NRK.

Hun forteller at det er gjennomført et stort rassikringsarbeid i området.

– Er sikringen god nok?

– Den rassikringen som er gjort, den har fungert. Men vi har bratte fjell, og kan aldri få hundre prosent sikkerhet. Så skal vi selvfølgelig evaluere dette og se om det er mulig å gjøre noe mer.

– Rasoverbygg sikrere

John-Roger Sørvang i Statens vegvesen mener på sin side at det skal være mulig å få til en løsning som er sikrere.

– Vi har gjennomført et sikringsarbeid som gir 80 prosent sikkerhet. Det er bare et rasoverbygg i betong som er en 100 prosent løsning der.

– Er det mulig å få til?

– Ja, det er teknisk mulig, men det koster mye penger, og er i så måte et politisk anliggende.

Steinras i Lofoten