Dyrebeskyttelsen: – Folk truer med å gjøre grusomme ting mot dyrene sine

Reiselystne dyreeiere truer med å drepe dyrene sine hvis ikke Dyrebeskyttelsen tar hånd om dem om sommeren.

Kattunge

Dyr er enkeltindivider med rett til liv og egenverdi, mener Linn Krogstad, daglig leder for Dyrebeskyttelsen Norge.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / NTB scanpix

– Vi opplever at folk kan bli rasende fordi vi ikke kan ta imot dyret deres. Da begynner de å true oss med at de skal dumpe dyret i skogen, at de skal avlive dyret selv eller gjøre andre forferdelige ting, sier Linn Krogstad, daglig leder for Dyrebeskyttelsen Norge.

Krogstad forteller at Dyrebeskyttelsen Norge og deres lokale avdelinger mottar mange henvendelser i året og at sommeren er den tiden de får flest henvendelser.

Linn Krogstad, Dyrebeskyttelsen Norge

Linn Krogstad, Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

– Rundt 40 prosent av dyrene vi tar inn i løpet av et år kommer inn om sommeren. Årsakene er at folk reiser på ferie eller at de ikke har kastrert katten sin og får uønskede kattunger, sier Krogstad.

Bruk- og kastmentalitet

Hun mener noen mennesker har et bruk- og kast-forhold til dyr og at ikke alle ser på dyret som et enkeltindivid med rett til liv og egenverdi, men heller som en slags underholdning.

– Folk kan kontakte oss og be om hjelp til å få omplassert eller avlivet dyret. Så går det en liten stund, før de kontakter de oss igjen, men da med et ønske om å adoptere en ny katt eller hund, sier Krogstad.

Vibeke Wensell Hakkebo, styreleder i Dyrebeskyttelsen i Bodø, mener enkelte ikke skjønner hva det innebærer å ha et dyr.

Vibeke Wensell Hakkebo Styreleder i dyrebeskyttelsen Norge i Bodø

Vibeke Wensell Hakkebo Styreleder i dyrebeskyttelsen Norge i Bodø

Foto: Privat

– Når dyret ikke lenger er like søtt og spennende som det var til å begynne med er det mange som innser alvoret i å eie et dyr. Da kommer den typiske sommer-allergien. Det er veldig mange som blir akutt allergisk i juni og juli, sier Wensell Hakkebo.

Les også: Slik passer du kjæledyret i ferien

Blir utnyttet

Krogstad sier videre at det er mange som har urealistiske forventninger til Dyrebeskyttelsen. De blir ofte forvekslet med Mattilsynet og noen tror de har myndighet til å gripe inn i dyremishandlingssaker.

Wensell Hakkebo forteller at de også jobber med å gjøre folk bevisste på at det er et stort ansvar å ha dyr.

– Når du har forpliktet deg til et dyr, så har du også forpliktet deg til en livsstil der dyret passer inn. Noe annet er respektløst, både ovenfor dyret og den enorme jobben Dyrebeskyttelsen gjør for kjæledyr i nød, sier hun.