Hopp til innhold

Finsk ekstremdykker: – Jeg forstår politiet

Taija Nevalainen har selv vært nede på 130 meter i Pluragrotta. – Hadde det vært meg som lå der nede, ville jeg ikke ønsket at andre skulle ofre livet for å få meg opp, sier hun.

Taija Nevalainen

Taija Nevalainen er en av svært få dykkere som har vært nede på 130 meters dyp i Pluragrotta i Rana, som er Nord-Europas dypeste grotte, og hun kjente godt til de to omkomne dykkerne.

Foto: Privat

– Mange vil sikkert mene at det ikke er noen vits i å hente de opp, men de pårørende vil sikkert gjerne ha en grav å gå til, sier den finske ekstremdykkeren Taija Nevalainen.

Hun er en av svært få dykkere som har vært nede på 130 meters dyp i Pluragrotta i Rana, som er Nord-Europas dypeste grotte, og hun kjente godt til de to omkomne finske dykkerne.

I dag bestemte politimesteren på Helgeland at de to omkomne etter dykkerulykken i Pluragrotta ikke skal hentes opp.

– Forstår politiet

Nevalainen ble overrasket over nyheten, men forstår hvorfor politiet har konkludert som de har gjort.

– Det ville vært svært risikabelt å hente dem opp, og derfor er det naturlig at politiet sier stopp, selv om mange sikkert vil mene at det er feil, sier hun.

Dykkerekspedisjon i Pluragrotta i 2012

Bilde fra nedstigningen i Pluragrotta i 2012.

Foto: Taija Nevalainen

Nevalainen som selv har vært nede i 130 meter i grotta, kjenner godt til forholdene.

– Det er overhodet ikke vanlig å dykke ned til 130 meter. Det er risikabelt. Dersom noe går galt, tar det flere timer å komme seg opp. I tillegg er det kulden, har hun tidligere fortalt til NRK.

– Mange alvorlige utfordringer

Helt siden aksjonen ble startet har tre britiske spesialdykkere gjort gjentatte dykk ned i grotta, i et forsøk på å få de omkomne ut.

– Dessverre opplevde vi mange alvorlige utfordringer i grotten. Det er ikke mulig for dykkerne å dykke side om side. Derfor er det vanskelig å se at man kan ta ut de omkomne, sa dykkerleder Mark Dougherty under dagens pressekonferansen.

Dougherty mener den eneste muligheten til å hente ut dykkerne er om én dykker går ned alene.

– Det er ikke å anbefale, og kan resultere i ulykker.

(artikkelen fortsetter under)

Video fra pressekonferansen fra Helgeland politidistrikt om dykkerulykken i Pluragrotta.

Stabssjef Ståle Sommerseth i Helgeland politidistrikt, dykkerlege Jan Risberg og dykkerleder Mark Dougherty under formiddagens pressekonferanse.

– De visste at det var risikabelt

Nevalainen er enig.

– Det er utmattende å skulle bære en kropp opp fra dypet, man må gjøre det få meter av gangen, og det tar mange dykk, sier hun.

Den finske ekstremdykkeren mener det er grenser for hva man skal risikere for å hente ut de avdøde.

– De visste at dette var risikabelt, men de gikk ned likevel. Hvis det var meg, ville jeg ikke brydd meg om de tok meg opp. Jeg hadde ikke ønsket at andre skulle risikere sine liv for å hente meg opp, sier Nevalainen.

– En vanskelig avgjørelse

Politiet innrømmer at avgjørelsen var vanskelig.

– Avgjørelsen om å avbryte aksjonen ble tatt i går etter nøye vurderinger. Vi føler oss trygge på vi har tatt en riktig beslutning. De pårørende ble orientert om dette i går, sier stabssjef Ståle Sommerseth i Helgeland politidistrikt.

– Vi har forståelse for at dette er vanskelig for mange. Det må derfor sies at det har vært lagt ned betydelig ressurser på å få utført oppdraget. Det har ikke stått på vilje eller ressurser. Det er hensyn til menneskers liv og helse som er avgjørende for vår beslutning, fortsetter han.

Kart over Pluragrotta

PLURAGROTTA: Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenskap, UiB.

Foto: Tom Halsør og Harald K. Jansson / NRK
I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted.

VIDEO: I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted. Publisert med tillatelse fra Taija Nevalainen og Jukka Öster.